Čokoladne lunce z rumom
Čokoladne lunce, le kdo jih ne pozna? Rahel čokoladni biskvit, prelit s sladkornim prelivom, v katerem se skriva tudi rum. Zato jim nekateri rečejo tudi rumove lunce.
Pripomočki za čokoladne lunce z rumom:
- 2 plastični skledi
- kuhinjska tehtnica
- električni mešalnik (ali ročna metlica za stepanje)
- pekač (velikosti 25*30 centimetrov – lahko tudi večji, če želite nižji biskvit)
- papir za peko
- električna pečica
- okrogel model za izrezovanje
- kozica
- kuhalnica
Sestavine za pripravo čokoladnih lunc z rumom:
Za čokoladni biskvit:
- 160 g gladke bele moke
- 130 g sladkorja v prahu
- 160 g masla
- 160 g čokolade v prahu (manjši del lahko nadomestite tudi z naribano čokolado)
- 4 jajca
- 1 vrečka pecilnega praška
Za sladkorni preliv:
- 6-7 jedilnih žlic ruma
- 200 g sladkorja v prahu
Postopek priprave čokoladnih lunc z rumom:
Najprej si pripravimo vse sestavine za biskvit. Pečico pa prižgemo in temperaturo nastavimo na 160 °C (ventilacijska pečica). Nato jajca ločimo na beljake in rumenjake (vsake damo v svojo skledo). Iz beljakov stepemo trden sneg. Medtem, ko stepamo beljake, v kozici na štedilniku raztopimo maslo.
Nato penasto umešamo rumenjake, stopljeno maslo in sladkor. Stepamo 10-15 minut. Nastati mora lepa, gosta kremna zmes. Vzemite si čas in stepajte dovolj dolgo. Nikar ne hitite s tem korakom.
K zmesi dodajamo moko, ki smo ji primešali čokolado in pecilni prašek. Na koncu nežno vmešamo še sneg iz beljakov.
Maso za čokoladne lunce vlijemo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pečemo 20 minut.
Ko je biskvit za čokoladne lunce pečen, ga vzamemo iz pečice. V kozici pa segrejemo rum in sladkor.
Prelijemo čez čokoladni biskvit za lunce.
Počakamo, da se vse skupaj ohladi in sladkorni preliv z rumom strdi, nato pa vse skupaj s papirjem za peko postavimo na delovno površino in izrežemo lunce. Čokoladne lunce z rumom izrezujemo s pomočjo okroglega modelčka za izrezovanje.
Lahko pa vse skupaj poenostavite in čokoladne lunce enostavno narežete in jih spremenite v kvadratke ali pravokotnike. 🙂
Prijetno sladkanje!