Čokoladne lunce z rumom
Print Friendly, PDF & Email

Čokoladne lunce, le kdo jih ne pozna? Rahel čokoladni biskvit, prelit s sladkornim prelivom, v katerem se skriva tudi rum. Zato jim nekateri rečejo tudi rumove lunce.

cokoladne-lunce-z-rumom (1)

Pripomočki za čokoladne lunce z rumom:

  • 2 plastični skledi
  • kuhinjska tehtnica
  • električni mešalnik (ali ročna metlica za stepanje)
  • pekač (velikosti 25*30 centimetrov – lahko tudi večji, če želite nižji biskvit)
  • papir za peko
  • električna pečica
  • okrogel model za izrezovanje
  • kozica
  • kuhalnica

Sestavine za pripravo čokoladnih lunc z rumom:

Za čokoladni biskvit:

  • 160 g gladke bele moke
  • 130 g sladkorja v prahu
  • 160 g masla
  • 160 g čokolade v prahu (manjši del lahko nadomestite tudi z naribano čokolado)
  • 4 jajca
  • 1 vrečka pecilnega praška

Za sladkorni preliv:

  • 6-7 jedilnih žlic ruma
  • 200 g sladkorja v prahu

Postopek priprave čokoladnih lunc z rumom:

Najprej si pripravimo vse sestavine za biskvit. Pečico pa prižgemo in temperaturo nastavimo na 160 °C (ventilacijska pečica). Nato jajca ločimo na beljake in rumenjake (vsake damo v svojo skledo). Iz beljakov stepemo trden sneg. Medtem, ko stepamo beljake, v kozici na štedilniku raztopimo maslo.

cokoladne-lunce-z-rumom (2)

Nato penasto umešamo rumenjake, stopljeno maslo in sladkor. Stepamo 10-15 minut. Nastati mora lepa, gosta kremna zmes. Vzemite si čas in stepajte dovolj dolgo. Nikar ne hitite s tem korakom.

cokoladne-lunce-z-rumom (3)

K zmesi dodajamo moko, ki smo ji primešali čokolado in pecilni prašek. Na koncu nežno vmešamo še sneg iz beljakov.

cokoladne-lunce-z-rumom (5)

cokoladne-lunce-z-rumom (6)

Maso za čokoladne lunce vlijemo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pečemo 20 minut.

cokoladne-lunce-z-rumom (7)

Ko je biskvit za čokoladne lunce pečen, ga vzamemo iz pečice. V kozici pa segrejemo rum in sladkor.

cokoladne-lunce-z-rumom (12)

Prelijemo čez čokoladni biskvit za lunce.

cokoladne-lunce-z-rumom (10)

Počakamo, da se vse skupaj ohladi in sladkorni preliv z rumom strdi, nato pa vse skupaj s papirjem za peko postavimo na delovno površino in izrežemo lunce. Čokoladne lunce z rumom izrezujemo s pomočjo okroglega modelčka za izrezovanje.

cokoladne-lunce-z-rumom (12)

Lahko pa vse skupaj poenostavite in čokoladne lunce enostavno narežete in jih spremenite v kvadratke ali pravokotnike. 🙂

Namig
Če ne marate okusa po rumu, ali pa bodo pecivo jedli tudi otroci, rum v prelivu nadomestite z vodo.

cokoladne-lunce-z-rumom (15)

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 19 Povprečno: 4.2]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor