Čokoladne lunce z rumom
Print Friendly, PDF & Email

Čokoladne lunce, le kdo jih ne pozna? Rahel čokoladni biskvit, prelit s sladkornim prelivom, v katerem se skriva tudi rum. Zato jim nekateri rečejo tudi rumove lunce.

cokoladne-lunce-z-rumom (1)

Pripomočki za čokoladne lunce z rumom:

  • 2 plastični skledi
  • kuhinjska tehtnica
  • električni mešalnik (ali ročna metlica za stepanje)
  • pekač (velikosti 25*30 centimetrov – lahko tudi večji, če želite nižji biskvit)
  • papir za peko
  • električna pečica
  • okrogel model za izrezovanje
  • kozica
  • kuhalnica

Sestavine za pripravo čokoladnih lunc z rumom:

Za čokoladni biskvit:

  • 160 g gladke bele moke
  • 130 g sladkorja v prahu
  • 160 g masla
  • 160 g čokolade v prahu (manjši del lahko nadomestite tudi z naribano čokolado)
  • 4 jajca
  • 1 vrečka pecilnega praška

Za sladkorni preliv:

  • 6-7 jedilnih žlic ruma
  • 200 g sladkorja v prahu

Postopek priprave čokoladnih lunc z rumom:

Najprej si pripravimo vse sestavine za biskvit. Pečico pa prižgemo in temperaturo nastavimo na 160 °C (ventilacijska pečica). Nato jajca ločimo na beljake in rumenjake (vsake damo v svojo skledo). Iz beljakov stepemo trden sneg. Medtem, ko stepamo beljake, v kozici na štedilniku raztopimo maslo.

cokoladne-lunce-z-rumom (2)

Nato penasto umešamo rumenjake, stopljeno maslo in sladkor. Stepamo 10-15 minut. Nastati mora lepa, gosta kremna zmes. Vzemite si čas in stepajte dovolj dolgo. Nikar ne hitite s tem korakom.

cokoladne-lunce-z-rumom (3)

K zmesi dodajamo moko, ki smo ji primešali čokolado in pecilni prašek. Na koncu nežno vmešamo še sneg iz beljakov.

cokoladne-lunce-z-rumom (5)

cokoladne-lunce-z-rumom (6)

Maso za čokoladne lunce vlijemo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pečemo 20 minut.

cokoladne-lunce-z-rumom (7)

Ko je biskvit za čokoladne lunce pečen, ga vzamemo iz pečice. V kozici pa segrejemo rum in sladkor.

cokoladne-lunce-z-rumom (12)

Prelijemo čez čokoladni biskvit za lunce.

cokoladne-lunce-z-rumom (10)

Počakamo, da se vse skupaj ohladi in sladkorni preliv z rumom strdi, nato pa vse skupaj s papirjem za peko postavimo na delovno površino in izrežemo lunce. Čokoladne lunce z rumom izrezujemo s pomočjo okroglega modelčka za izrezovanje.

cokoladne-lunce-z-rumom (12)

Lahko pa vse skupaj poenostavite in čokoladne lunce enostavno narežete in jih spremenite v kvadratke ali pravokotnike. 🙂

Namig
Če ne marate okusa po rumu, ali pa bodo pecivo jedli tudi otroci, rum v prelivu nadomestite z vodo.

cokoladne-lunce-z-rumom (15)

Prijetno sladkanje!

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor