Čokoladno kokosovo pecivo (torta)
Print Friendly, PDF & Email

Čokoladno kokosovo pecivo oz. torta, je nastalo(-a) v želji, da za rojstni dan malo presenetim moža, ki ima rad čokolado in kokos. Po možnosti skupaj.
Čokoladno kokosovo pecivo je sestavljeno iz čokoladnega biskvita, v katerem je kokos, in se lepo dopolni z lahko kremo, narejeno iz sladke smetane in kremnega sira, obogateno s kokosom. Ker je vse skupaj pripravljeno v okroglem tortnem pekaču, lahko to pecivo postrežemo tudi kot torto.

Pecivo ni pretirano sladko, zato bo všeč vsem, ki imajo radi sveže, ne presladke sladice. Tisti, bolj sladkosnedi, pa enostavno dodajte malo več sladkorja.

Pripomočki za pripravo čokoladno kokosovega peciva

  • 2 skledi za pripravo biskvita
  • 2 skledi za pripravo kreme
  • 1 večja in 1 manjša posoda za pripravo vodne kopeli
  • silikonska lopatka ali podoben pripomoček
  • štedilnik
  • gosto cedilo
  • štedilnik
  • kozica
  • pečica
  • okrogel tortni pekač s snemljivim robom premera 28 cm
  • električni mešalnik
  • žlica
  • čajna skodelica in dresirna vrečka ali PVC vrečka in škarje
  • kuhinjska tehtnica

Sestavine za čokoladno kokosovo pecivo

Za okrogel pekač premera 28 centimetrov.

Za čokoladno kokosov biskvit:

  • 3 jajca (L velikost)
  • 180 g masla (+ malo masla za namastitev pekača)
  • 180 g gladke bele moke tip 500
  • 1/2 čajne žličke pecilnega praška (cca. 3 g)
  • 80 g kokosove moke
  • 100 g temne čokolade za kuhanje (lahko tudi navadne mlečne čokolade)
  • 2 zavitka vaniljevega sladkorja
  • 80 g sladkorja (ljubitelji bolj sladkih sladic ga dodajte malo več)

Za nežno kremo s kokosom

  • 2,5 dl sladke smetane za stepanje
  • 400 g svežega kremnega sira (npr.: namaz ABC, Philadeplhia)
  • 2 jedilni žlici vaniljevega ekstrakta
  • 80 g sladkorja v prahu z aromo vanilje (lahko tudi navadnega sladkorja v prahu; sladkosnedi ga dodajte malo več)
  • 25 g kokosove moke (lahko tudi 30 g)

Za okras:

  • 100 g temne čokolade (ali mlečne)
  • druga dekoracija po želji (npr. na rahlo popražena kokosova moka, ki jo posujemo čez)

Po želji še:

  • 4-6 žlic toplega mleka za navlažitev biskvita

Biskvit navlažite v primeru, da boste delali torto, a tudi tedaj to ni nujno potrebno, bo pa tako torta vsekakor bolj sočna.

Priprava čokoladno kokosovega peciva

Najprej se lotimo priprave biskvita. Pečico vklopimo in njeno temperaturo nastavimo na 170 °C (ventilacijska pečica, za klasično peko, brez ventilacije temperaturo nastavite za 10-20 °C več).

Jajca ločimo na rumenjake in beljake ter beljake stepemo v trd sneg, ki ga pustimo ob strani, potrebovali ga bomo na koncu. V kozico odmerimo maslo in ga na štedilniku stopimo.

V drugo posodo, v kateri že imamo rumenjake, dodamo še sladkor, vaniljev sladkor in vse skupaj penasto vmešamo z električnim mešalnikom, tako, da masa naraste (miksamo 2-3 minute).

V jajčno maso damo čokolado, ki smo jo nadrobili na koščke in prilijemo stopljeno maslo, ki je toplo. Počasi, na najnižji stopnji z električnim mešalnikom (pazite, da ne poškropite kuhinje) v jajčno zmes vmešamo še čokolado in maslo.  To lahko naredite tudi ročno, če želite. Zaradi toplega masla se bo čokolada stopila, kakšen košček pa bo tudi ostal. Nič hudega, tako bo v biskvitu sem pa tja tudi kakšen košček čokolade.

Sedaj k masi presejemo moko s pecilnim praškom in jo vmešamo v zmes za čokoladno-kokosov biskvit. Dobimo nekoliko bolj gosto maso.

Dodamo ji še kokos, ki ga kar s pomočjo žlice enakomerno vmešamo v maso. Sedaj počasi in nežno s pomočjo lopatke vmešamo še sneg, ki smo ga stepli iz beljakov. Sneg v maso za biskvit dodajamo počasi in postopoma.


Pekač namažemo z maslom (dno in robove) ter vanj prelijemo maso za biskvit, ki jo s pomočjo silikonske lopatke čim bolj enakomerno porazdelimo po pekaču.
Biskvit pečemo v predhodno ogreti pečici 20-23 minut.
Ali je biskvit pečen lahko preverite tako, da vanj zapičite zobotrebec, ki mor biti suh, k ga izvlečemo. Sicer peko za nekaj minutk še podaljšamo.

Pečen biskvit vzamemo iz pečice in ga v pekaču pustimo, da se ohladi (sama pekač med ohlajanjem pokrijem s čisto kuhinjsko krpo).

Po tem, ko je biskvit popolnoma ohlajen, se lotimo priprave kreme iz kremnega sira in sladke smetane s kokosom.

V ta namen v eni skledi najprej stepemo sladko smetano in jo pustimo ob strani. V drugo skledo pa odmerimo sestavine za pripravo kreme: 400 g svežega kremnega sira, 2 jedilni žlici vaniljevega ekstrakta, 80 g sladkorja v prahu za aromo vanilje. Z električnim mešalnikom jih zmešamo v enotno zmes. Nato primešamo še sladko smetano, ki smo jo stepli.

Na koncu v kremo primešamo še kokos. V kolikor vam količina kokosa v kremi po receptu ne zadostuje, je seveda lahko dodate več, po okusu in želji.

Krema je pripravljena, zato jo damo na biskvit in jo po njem čim bolj enakomerno porazdelimo.

Opomba avtorice
Če želite, lahko pred tem korakom biskvit navlažite z nekaj žlicami mleka (lahko tudi kakava), ni pa potrebno. Sama ga tokrat nisem.

Tako čokoladno kokosovo pecivo je pripravljeno, da ga damo počivati na hladno (najbolje v hladilnik) za vsaj 1 uro, še bolje dlje (sama ga pustim čez noč).

Ostane le še okrasitev. Jaz v ta namen v vodni kopeli stopim čokolado.
Za pripravo vodne kopeli potrebujete dva lonca za kuhanje, enega večjega in drugega manjšega. V večjega nalijemo vodo in nanj postavimo manjši lonec (pazimo, da se dno manjšega lonca ne dotika vode v večjem loncu) in v manjši lonec damo na koščke nalomljeno čokolado, ki jo stopimo. Medtem, ko se čokolada topi, pripravimo dresirno vrečko z majhnim nastavkom (primernim, da boste z njim čokolado nabrizgali po pecivu), ali pa PVC vrečko, ki jo vstavimo v čajno skodelico (tako bomo vrečko lažje napolnili s stopljeno čokolado).

Prav tako pripravimo pecivo (torto) in s pekača snamemo obroč.

Ko je čokolada stopljena, jo denemo v vrečko. Pvc vrečki odrečemo konico, da naredimo čisto majhno luknjo in stopljeno čokolado nabrizgamo čez kremo.

Poigrajte se z vzorci in oblikami.

Opomba avtorice

Namesto zgolj stopljene čokolade, lahko čokoladi med topljenjem primešate še nekaj masla (okoli 50-70 g masla); tako se čokolada med rezanjem ne bo lomila (vam pa priporočam, da režete z vročim nožem (nož pred rezanjem pomočite v toplo vodo) – v obeh primerih).
Ali pa naredite ganaš preliv (npr. 100 g čokolade in 50 g sladke smetane) in čokoladi med topljenjem dodate sladko smetano.
Lahko stopite tudi mlečno čokolado, ali pa stopljeni čokoladi primešate malo Nutelle, … Sledite svojim idejam in željam.

Počakamo le še, da se čokolada na vrhu stopi, nato pa čokoladno kokosovo pecivo (torto) že lahko razrežemo in postrežemo.

Prijetno sladkanje želim.

Čokoladno kokosovo pecivo (sladico) hranimo na hladnem, kjer počaka do 3 dni (morda še kakšen dan za zraven).

Ljubitelje sladic s kokosom (in čokolado) vabim, da poskusijo tudi:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor