Narastek iz prosene kaše s skuto
Print Friendly, PDF & Email

Le kdo ne pozna riževega narastka? Kaj pa narastek iz prosene kaše? Ste ga že poskusili? Ne? Potem ga vsekakor morate, kajti – je odličen. Okus prosene kaše, skuhane na mleku, se odlično prepleta z okusom skute, cimeta, vanilje ter limonine lupinice … prava harmonija okusa. Poskusite, ne bo vam žal!

narastek iz prosene kaše s skuto (137)

Pripomočki za narastek iz prosene kaše s skuto:

  • kozica in manjša posoda
  • skleda za mešanje mase
  • pekač (dimenzije cca. 25*30 cm)
  • kuhalnica
  • ribežen
  • metlica za stepanje
  • merilnik tekočin
  • kuhinjska tehtnica
  • električni mikser + posoda za stepanje

Sestavine za narastek iz prosene kaše s skuto:

Za 3-4 osebe

  • 750 ml mleka
  • 180 g prosene kaše
  • 70 g masla
  • 3 jajca
  • naribana lupinica 1 bio limone
  • 200 g skute (nepasirane)
  • 100 g sladkorja
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja z burbonsko vaniljo
  • ščepec soli
  • 1 čajna žlička cimeta (če želite, ga lahko mirno izpustite)
Namig
Po želji lahko del skute (ali celoto) nadomestimo z enako količino suhih brusnic (ali rozin), jabolk.

Postopek priprave narastka iz prosene kaše

Najprej si pripravimo in stehtamo vse sestavine. Limono dobro operemo in s pomočjo ribežna naribamo njeno lupinico.

narastek iz prosene kaše s skuto (5)

Mleko vlijemo v kozico in posolimo s ščepcem soli. Počakamo, da mleko zavre. Ko mleko zavre, vanj stresemo proseno kašo in s kuhalnico dobro premešamo. Proseno kašo v mleku kuhamo 20 minut. Vmes mešamo.

narastek iz prosene kase s skuto 3

Proseno kašo, ki je kuhana, ohladimo. V hladnih dneh si lahko pomagamo kar z zunanjim okoljem. 🙂 Sama kozico s kuhano kašo postavim kar na okensko polico (spodaj pod kozico podložim kuhinjsko desko) in pustim, da se ohladi. Vmes občasno premešam, da je kuhana prosena kaša hitreje hladna.

narastek iz prosene kaše s skuto (33)

Ko je prosena kaša hladna, nadaljujemo s pripravo narastka iz prosene kaše s skuto. In sicer, najprej v manjši posodi stopimo maslo. Jajca razdelimo na rumenjake in beljake. Beljake s pomočjo električnega mikserja (v mojem primeru kuhinjski robot) stepemo v trden sneg. Električno pečico prižgemo na 180 °C, da se bo segrela, medtem ko bomo pripravili maso za narastek iz prosene kaše s skuto.

Maslo, ki smo ga stopili, vlijemo v večjo plastično skledo. S pomočjo metlice za stepanje ga penasto vmešamo in mu izmenjaje dodajamo  jajčne rumenjake in sladkor. Na koncu dodamo še naribano limonino lupinico, cimet (po želji) in vaniljev sladkor z aromo burbonske vanilje. Vse skupaj dobro premešamo.

narastek iz prosene kase s skutoNato zmesi dodamo skuto (na tem mestu lahko namesto skute dodate naribana jabolka in /ali suhe brusnice (ali rozine). Skuto lahko povsem nadomestite ali le delno. Skuto, dobro umešamo in nato dodamo še ohlajeno proseno kašo. Tudi to dobro vmešamo v maso.

narastek iz prosene kase s skuto 1Ko so vse sestavine dobro premešane med seboj, dodamo še sneg iz beljakov. Sneg iz beljakov nežno umešamo v maso. Maso vlijemo v pekač, ki smo ga malenkost namazali z maslom. Maso v pekaču enakomerno poravnamo.

narastek iz prosene kase s skuto 2Pekač potisnemo v električno pečico, ki se je medtem že ogrela na 180 °C. Narastek iz prosene kaše s skuto pečemo približno 25-30 minut (odvisno od zmogljivosti vaše pečice) oziroma tako dolgo, da narastek postane zlato – rumeno zapečen. Potem narastek vzamemo iz pečice in ga razrežemo na poljubno velike kose.

narastek iz prosene kaše s skuto (137)

Narastek iz prosene kaše s skuto lahko ponudimo kot kosilo, večerjo, ali pa kot sladico. Seveda najbolj tekne, ko je še topel.

Namig
Iz popolnoma enakih sestavin in količin lahko pripravite tudi rižev narastek.

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 30 Povprečno: 4.3]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor