Konfitiran češnjev paradižnik
Print Friendly, PDF & Email

Konfitiran češnjev paradižnik je božansko dobra, vsestransko uporabna sestavina v kulinariki. Lahko je samostojna priloga k mesu, ribam ali vegetarijanskim jedem.
Doda bogat okus in teksturo različnim vrstam testenin, krasno se poda na pico ali brusketo. Uporabimo ga lahko v mešanih solatah ali v sendvičih – prav tako v zelenjavnih juhah, ali če želimo bogat okus omak.

Konfitiran češnjev paradižnik

Pripomočki za konfitiran paradižnik:

  • pečica
  • papir za peko

Sestavine za konfitiran paradižnik:

Za 8 oseb:

  • 2 kg češnjevega paradižnika
  • 10 do 15 listov bazilike
  • 6 strokov česna
  • 2 do 3 dl olivnega olja
  • sol
  • sladkor

Postopek za konfitiran češnjev paradižnik:

Za kvaliteten in res okusen kofitiran češnjev paradižnik si najprej priskrbimo dobro zrele in lepe plodove češnjevega paradižnika. Le te na hitro operemo pod tekočo vodo in jih osušimo v servieti. Preverimo, da med njimi nimamo kakšnega nagnitega plodu.

Konfitiran češnjev paradižnik

Pekač prekrijemo s papirjem za peko in nanj razporedimo češnjeve paradižnike. Vmes dodamo olupljene stroke česna in liste bazilike.

Konfitiran češnjev paradižnik

Izdatno prelijemo z olivnim oljem, solimo in potresemo s sladkorjem. Količina soli in sladkorja je popolnoma odvisna od vašega okusa. Moramo pa dodati oboje, če želimo res božansko dober konfitiran paradižnik. Jaz dodam približno 1 žličko sladkorja in 1,5 žličke soli.

Konfitiran češnjev paradižnik

Konfitiran češnjev paradižnik

Pekač damo v na 130° C ogreto ventilacijsko pečico in paradižnike pečemo približno 1,5 ure do največ 2 uri. Vmes jih lahko na hitro premešamo.

Konfitiran češnjev paradižnik

Po pečenju konfitiran češnjev paradižnik kar v pekaču ohladimo in ga lahko uporabimo takoj ali shranimo v lončke in damo v skrinjo za ozimnico.
Tako pripravljen paradižnik je božansko dobra, vsestransko uporabna sestavina v kulinariki. S konfitiranjem mu dodamo njegov peti, umami okus, ki dvigne vsako jedi, pri kateri ga bomo uporabili, na višjo raven.

Konfitiran češnjev paradižnik

Dober tek 🙂

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor