Konfitiran češnjev paradižnik
Konfitiran češnjev paradižnik je božansko dobra, vsestransko uporabna sestavina v kulinariki. Lahko je samostojna priloga k mesu, ribam ali vegetarijanskim jedem.
Doda bogat okus in teksturo različnim vrstam testenin, krasno se poda na pico ali brusketo. Uporabimo ga lahko v mešanih solatah ali v sendvičih – prav tako v zelenjavnih juhah, ali če želimo bogat okus omak.
Pripomočki za konfitiran paradižnik:
- pečica
- papir za peko
Sestavine za konfitiran paradižnik:
Za 8 oseb:
- 2 kg češnjevega paradižnika
- 10 do 15 listov bazilike
- 6 strokov česna
- 2 do 3 dl olivnega olja
- sol
- sladkor
Postopek za konfitiran češnjev paradižnik:
Za kvaliteten in res okusen kofitiran češnjev paradižnik si najprej priskrbimo dobro zrele in lepe plodove češnjevega paradižnika. Le te na hitro operemo pod tekočo vodo in jih osušimo v servieti. Preverimo, da med njimi nimamo kakšnega nagnitega plodu.
Pekač prekrijemo s papirjem za peko in nanj razporedimo češnjeve paradižnike. Vmes dodamo olupljene stroke česna in liste bazilike.
Izdatno prelijemo z olivnim oljem, solimo in potresemo s sladkorjem. Količina soli in sladkorja je popolnoma odvisna od vašega okusa. Moramo pa dodati oboje, če želimo res božansko dober konfitiran paradižnik. Jaz dodam približno 1 žličko sladkorja in 1,5 žličke soli.
Pekač damo v na 130° C ogreto ventilacijsko pečico in paradižnike pečemo približno 1,5 ure do največ 2 uri. Vmes jih lahko na hitro premešamo.
Po pečenju konfitiran češnjev paradižnik kar v pekaču ohladimo in ga lahko uporabimo takoj ali shranimo v lončke in damo v skrinjo za ozimnico.
Tako pripravljen paradižnik je božansko dobra, vsestransko uporabna sestavina v kulinariki. S konfitiranjem mu dodamo njegov peti, umami okus, ki dvigne vsako jedi, pri kateri ga bomo uporabili, na višjo raven.
Dober tek 🙂