Čokoladni mafini s kremnim sirom
Print Friendly, PDF & Email

Enostavni za pripravo, pisani na pogled in rahli ter sočni – takšni so čokoladni mafini s kremnim sirom. Pa tudi zelo čokoladni, a hkrati nežni, saj se intenzivnost čokoladnega testa zelo lepo ujame in dopolni z nežnostjo kremnega sira, ki ga uporabimo kot nadev.

Pa kar zavihajmo rokave in ne izgubljajmo besed in naredimo čokoladne mafine s kremnim sirom.

Pripomočki za čokoladne mafine s kremnim sirom

  • 2 skledi za pripravo mase
  • električni mikser; lahko tudi metlica za ročno stepanje
  • jedilna žlica
  • čajna žlica
  • kuhinjska tehtnica
  • štedilnik
  • pečica
  • pekač za mafine
  • 12 papirnatih modelčkov za peko mafinov
  • silikonska lopatka
  • 2 posodi (ena manjša, ena večja) za vodno kopel
  • cedilo
  • zobotrebec

Sestavine za čokoladne mafine s kremnim sirom

Za 12 čokoladnih mafinov s kremnim sirom.

Za čokoladno testo:

  • 115 g čokolade za kuhanje (ali druge temne čokolade)
  • 115 g masla
  • 70 g gladke bele moke tip 500
  • ščepec soli
  • 2 jajci sobne temperature
  • 1 zavojček vaniljevega sladkorja
  • 40-50 g sladkorja
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta

Za nadev iz kremnega sira:

  • 230 g kremnega sira sobne temperature (namaz iz svežega sira kot je ABC, Philadelphia in podobni namazi različnih trgovskih znamk)
  • 50 g sladkorja
  • 1 jajce sobne temperature
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta

Priprava čokoladnih mafinov s kremnim sirom

Najprej priklopimo pečico in njeno temperaturo nastavimo na 160 °C (ventilacija).
V času, ko se bo pečica segrela, pripravimo maso za mafine.

Najprej pripravimo nadev iz kremnega sira. Tako jajce kot kremni sir naj bosta ogreta na sobno temperaturo, zato ju iz hladilnik vzemite vsaj pol ure pred pripravo.

V skledo odmerimo kremni sir in sladkor. Z mešalnikom obe sestavini združimo (miksamo na nižji hitrosti). Dodamo jajce in vaniljev ekstrakt in ponovno na nižji hitrosti zmešamo sestavine tako, da dobimo enotno zmes. Pazimo, da nadeva iz kremnega sira ne miksamo predolgo (samo toliko, da sestavine lepo združimo), v nasprotnem primeru, bi kremni sir utegnil med peko ‘popokati’.

Pripravljen nadev iz kremnega sira za čokoladne mafine pustimo ob strani in se lotimo priprave čokoladnega testa.

V večjo posodo nalijemo vodo; približno za 1/4 oz. toliko, da, ko na večjo posodo postavimo manjšo, se dno le-te vode ne dotika. Pristavimo na štedilnik in v manjšo posodo stresemo čokolado za kuhanje (ali drugo temno čokolado, lahko tudi temno čokolado z npr. kandirano lupinico limete, pomaranče …), ki smo jo nalomili na manjše koščke in maslo, ki ga prav tako narežemo na manjše kose. Oboje med mešanjem s silikonsko lopatko počasi stopimo nad vodno kopeljo.

Ko se čokolada in maslo stopita, ju vlijemo v drugo posodo, jima dodamo sladkor in vaniljev sladkor ter vaniljev ekstrakt. Vse skupaj na hitro zmiksamo (na nižji hitrosti) s pomočjo električnega mešalnika.

Dodamo 1 jajce in ga vmešamo v čokoladno zmes.

Dodamo še drugo jajce in ga prav tako vmešamo v čokoladno zmes.

Sedaj na posodo nastavimo cedilo in k čokoladni zmesi presejemo moko, ki smo ji dodali ščepec soli. Moko ročno, s pomočjo silikonske lopatke, vmešamo v čokoladno zmes, testo, za mafine. Dobimo nekoliko bolj tekočo maso.

Vzamemo pekač za mafine in ga obložimo s papirnatimi modelčki za mafine. Če uporabljate silikonski pekač, papirnato modelčki niso nujni. Pripravimo si tudi obe masi.

Najprej v vsak modelček damo za 1 jedilno žlico čokoladne mase. Pri tem pazimo, da nam približno 1/4 čokoladne mase za čokoladne mafine s kremnim sirom ostane za konec (lahko jo celoti odvzamete že na začetku – to je okoli 3-4 žlice mase).

Na čokoladno maso denemo 1 žlico nadeva iz kremnega sira, ki ga pred tem na hitro premešamo z žlico. Porabimo vsega.

Na nadev iz kremnega sira nato damo še približno pol žlice čokoladnega nadeva, ki smo ga prihranili.

Za konec vzamemo še zobotrebec in z njim premešamo kremni nadev in čokoladni vrh naših mafinov, da dobimo zanimiv črno bel vzorec.

Pekač z mafini potisnemo v pečico in čokoladne mafine s kremnim sirom pečemo 20-25 minut v pečici, ki se je medtem že ogrela na 160 °C (ventilacija).

Ali so mafini pečeni (po 20 minutah) lahko preverimo tako, da vanj zapičimo zobotrebec, ki mora ostati suh. Po potrebi čas peke še malenkost podaljšamo (moji mafini so se pekli 22 minut).
Vedeti pa morate, da je nadev iz kremnega sira ‘moker’, zato preizkus z zobotrebcem naredite na čokoladnem delu mafina oz. glejte ali se je prijel čokoladni del ali del iz kremnega sira. 🙂

Pečene čokoladne mafine s kremnim sirom vzamemo iz pečice in jih pustimo, da se ohladijo. Približno 20 minut. Po tem, ko jih bomo vzeli iz pečice bodo malenkost upadli.

Postrežemo in uživamo v njihovem okusu.

Če se zgodi, da bi kakšen čokoladni mafin s kremnim sirom ostal, ga lahko brez težav shranite v hladilniku (ohlajenega) za nekaj dni, preden pa ga postrežete, ga pravočasno vzemite iz hladilnika, da se bo ogrel na sobno temperaturo.

Prijetno sladkanje želim!

Ljubitelje mafinov vabim, pa poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.6]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor