Čokoladne kocke s prelivom iz brusnic
Print Friendly, PDF & Email

Čokoladne kocke s prelivom iz brusnic so popolna sladica. Brez peke, brez moke, brez dodanega sladkorja. Niso presladke, pravzaprav so prijetnega sladko-kislega okusa za katerega poskrbijo brusnice. Narejene so iz oreščkov in suhega sadja. Zato so popolna sladica za vse, ki bi se radi izognili sladkorju in moki, vseeno pa bi se radi malce posladkali.  Primerne so tudi za vegane. In kar je najboljše, priprava vam ne bo vzela veliko časa. Slabih 15 minut (10, če ste bolj spretni). Poskusite, ne bo vam žal, saj so zelo okusne!

Pripomočki za čokoladne kocke s prelivom iz brusnic

  • blender
  • skodelica volumna 300 ml
  • pekač velikosti 13×30 centimetrov
  • papir za peko
  • žlica
  • hladilnik
  • kozica
  • štedilnik

Sestavine za čokoladne kocke s prelivom iz brusnic

Za osnovo:

  • 1/2 skodelice lešnikov
  • 1/2 skodelice orehov
  • 1/2 skodelice suhih, razkoščičenih sliv
  • 1/2 skodelice datljev
  • 1/4 skodelice grenkega kakava v prahu (lahko tudi 1/2 skodelice, če želite bolj intenziven okus)

Za preliv iz brusnic:

  • 1/2 skodelice suhih brusnic
  • 1 kocka kokosove maščobe (cca. 25 g)
  • 4 žlice vode

Priprava čokoladnih kock s prelivom iz brusnic

Pripravimo si vse sestavine. V posodico blenderja odtehtamo vse sestavine za osnovo in zmiksamo. Miksamo tako dolgo, da se sestavine povežejo v enotno, nekoliko lepljivo zmes. Kot vidite na fotografiji, je v moji masi še vedno nekaj grobo sesekljanih orehov in lešnikov.

Ideja
Če si želite bolj nežne osnove, brez koščkov orehov in lešnikov, priporočam, da najprej posebej zmiksate lešnike, orehe in kakav, nato pa dodate še suhe slive in datlje in zmiksajte.

Dobljeno maso porazdelimo po pekaču, ki ga obložimo s papirjem za peko (z njegovo pomočjo bomo sladico kasneje lažje vzeli iz pekača in jo tudi narezali. Maso bomo najlažje razporedili kar s čistimi rokami. maso dobro pritisnemo ob dno pekača.

Posodico blenderja očistimo in vanjo damo brusnice, vodo in stopljeno kokosovo maščobo, ki jo stalimo v kozici na štedilniku. Pazimo, da ni prevroča. Vse skupaj zmiksamo v enotno zmes.

Dobljen brusnični preliv premažemo čez čokoladno osnovo.

Vse skupaj damo v hladilnik za vsaj 1 uro, bolje več. Nato pa narežemo na poljubno velike kocke.

Čokoladne kocke z brusničnim prelivom lahko narežete tudi v obliki rezin in jih vzamete s seboj na izlet kot prigrizek v obliki domačih sadnih rezin.

Čokoladne kocke hranimo v hladilniku v katerem počakajo kar nekaj dni, če jih seveda prej ne zmanjka.

Vabim, da si ogledate tudi recept za:

Pa prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.4]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor