Čokoladne kocke s prelivom iz brusnic
Čokoladne kocke s prelivom iz brusnic so popolna sladica. Brez peke, brez moke, brez dodanega sladkorja. Niso presladke, pravzaprav so prijetnega sladko-kislega okusa za katerega poskrbijo brusnice. Narejene so iz oreščkov in suhega sadja. Zato so popolna sladica za vse, ki bi se radi izognili sladkorju in moki, vseeno pa bi se radi malce posladkali. Primerne so tudi za vegane. In kar je najboljše, priprava vam ne bo vzela veliko časa. Slabih 15 minut (10, če ste bolj spretni). Poskusite, ne bo vam žal, saj so zelo okusne!
Pripomočki za čokoladne kocke s prelivom iz brusnic
- blender
- skodelica volumna 300 ml
- pekač velikosti 13×30 centimetrov
- papir za peko
- žlica
- hladilnik
- kozica
- štedilnik
Sestavine za čokoladne kocke s prelivom iz brusnic
Za osnovo:
- 1/2 skodelice lešnikov
- 1/2 skodelice orehov
- 1/2 skodelice suhih, razkoščičenih sliv
- 1/2 skodelice datljev
- 1/4 skodelice grenkega kakava v prahu (lahko tudi 1/2 skodelice, če želite bolj intenziven okus)
Za preliv iz brusnic:
- 1/2 skodelice suhih brusnic
- 1 kocka kokosove maščobe (cca. 25 g)
- 4 žlice vode
Priprava čokoladnih kock s prelivom iz brusnic
Pripravimo si vse sestavine. V posodico blenderja odtehtamo vse sestavine za osnovo in zmiksamo. Miksamo tako dolgo, da se sestavine povežejo v enotno, nekoliko lepljivo zmes. Kot vidite na fotografiji, je v moji masi še vedno nekaj grobo sesekljanih orehov in lešnikov.
Dobljeno maso porazdelimo po pekaču, ki ga obložimo s papirjem za peko (z njegovo pomočjo bomo sladico kasneje lažje vzeli iz pekača in jo tudi narezali. Maso bomo najlažje razporedili kar s čistimi rokami. maso dobro pritisnemo ob dno pekača.
Posodico blenderja očistimo in vanjo damo brusnice, vodo in stopljeno kokosovo maščobo, ki jo stalimo v kozici na štedilniku. Pazimo, da ni prevroča. Vse skupaj zmiksamo v enotno zmes.
Dobljen brusnični preliv premažemo čez čokoladno osnovo.
Vse skupaj damo v hladilnik za vsaj 1 uro, bolje več. Nato pa narežemo na poljubno velike kocke.
Čokoladne kocke z brusničnim prelivom lahko narežete tudi v obliki rezin in jih vzamete s seboj na izlet kot prigrizek v obliki domačih sadnih rezin.
Čokoladne kocke hranimo v hladilniku v katerem počakajo kar nekaj dni, če jih seveda prej ne zmanjka.
Vabim, da si ogledate tudi recept za:
Pa prijetno sladkanje!