Sočne čokoladne rezine
Sočne čokoladne rezine imajo sočen biskvit, rahlo kremo z okusom nougat čokolade in stepeno sladko smetano, ki lepo dopolni prejšnji dve plasti, vse skupaj pa povezuje rahla, komaj zaznavna aroma ruma. Njihova priprava je res da morda malce bolj zamudna, saj je treba počakati, da se biskvit popolnoma ohladi, a verjemite, prav nič komplicirana. In če si boste res vzeli čas in sočne čokoladne rezine naredili že dan prej in jih ponudili prijetno ohlajene, potem bodo brbončice hvaležno zapele …
Pripomočki za pripravo sočnih čokoladnih rezin
- pekač velikosti 20 x 30 cm
- papir za peko
- ročni električni mešalnik
- silikonska lopatka
- jedilna žlica, vilica
- 2 plastični skledi
- kozica
- metlica za ročno stepanje
- kuhalnica
- merilnik tekočin
- kuhinjska tehtnica
- štedilnik
- električna pečica
- hladilnik
- kuhinjska deska ali pladenj, primerne velikosti, da bomo nanj postavili pecivo
Sestavine za pripravo sočnih čokoladnih rezin
Za biskvit:
- 6 jajc
- 90 g sladkorja
- 100 g gladke bele moke
- 10 g kakava
- 1/2 zavitka pecilnega praška
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja ali 1 jedilna žlica domačega vaniljevega sladkorja
Za preliv:
- 5 dl mleka
- 1 zavitek sladkorja z aromo ruma
Za kremo:
- 1 zavitek pudinga z okusom nougat (lahko tudi čokoladni)
- 3-4 žlice sladkorja
- 4,5 dl mleka
- 2 beljaka
Za dekoracijo:
- 2,5 dl stepene sladke smetane
Postopek priprave sočnih čokoladnih rezin
Najprej pripravimo biskvit. Zato priklopimo pečico in nastavimo temperaturo na 170 °C (ventilacijska pečica).
Jajca ločimo na beljake in rumenjake. V skledi, v kateri imamo beljake le-te stepemo v trden sneg. K rumenjakom pa dodamo sladkor, vaniljev sladkor in ju penasto vmešamo.
Nato dodamo še moko, kateri predhodno primešamo kakav in pecilni prašek. Ponovno dobro premešamo v enotno zmes. Na koncu pa nežno vmešamo še sneg iz beljakov.
Maso vlijemo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko in pečemo v že ogreti pečici 18 minut (ali je biskvit pečen preverimo z zobotrebcem, ki ga vtaknemo v biskvit in izvlečemo, če je zobotrebec suh, je biskvit pečen, sicer pa pečenje lahko podaljšamo še za par minutk). Pečen biskvit vzamemo iz pečice in počakamo, da se ohladi.
Ko je biskvit ohlajen, na štedilniku, v kozici segrejemo mleko, kateremu primešamo 1 zavitek sladkorja z aromo ruma. Mleko prelijemo čez ohlajen biskvit za sočne čokoladne rezine.
Biskvit bo počasi, a vztrajno popil vse mleko (za to boste porabili cca. 5 minut). Pri tem mu lahko pomagamo tudi tako, da pekač z biskvitom, čez katerega smo prelili mleko zibamo sem ter tja, da bo mleko napojilo celoten biskvit.
Nato lahko v kozici, v kateri smo prej pogreli mleko skuhamo še puding, ki je del kreme za sočne rezine. In sicer; pripravimo zmes za pripravo pudinga, kar storimo tako, da prašek za puding in dve ali tri žlice mleka (vzamemo od celote), ter sladkor zmešamo v manjši posodici s pomočjo metlice za stepanje v enotno zmes. V kozici pa segrejemo mleko in počakamo za zavre. Medtem, ko čakamo, da bo mleko zavrelo, v skledi stepemo trden sneg iz dveh beljakov.
Rumenjaka, ki ostaneta lahko porabite za pripravo linških rezin z orehi.
Ko mleko zavre, vanj z metlico vmešamo zmes za pripravo pudinga in skuhamo puding, kot sicer. Pri tem pazimo, da ne nastanejo grudice. Skuhan puding odstavimo s štedilnika in vanj s pomočjo metlice za stepanje vmešamo sneg iz beljakov.
Dobimo rahlo kremo, ki jo prelijemo čez z mlekom napojen biskvit za sočne čokoladne rezine. Kremo čim bolj enakomerno poravnamo po biskvitu.
Sedaj vse skupaj pustimo, da se popolnoma ohladi.
Naslednji dan (ali po tem, ko se je vse skupaj ohladilo in vsaj 2-3 ure počivalo v hladilniku) stepemo sladko smetano in z njo okrasimo sočne čokoladne rezine. Sama za ta namen skupaj s papirjem za peko pecivo vzamem iz pekača, lahko pa to storite tudi ko je celotno pecivo v pekaču.
Lahko si pomagate in ustvarjate z dresirno vrečko, ali pa enostavno stepeno smetano premažete po celotni kremi, nato pa s pomočjo vilice narišete vzorček.
Tako, sočne čokoladne rezine so pripravljene za postrežbo. Narežemo jih na poljubne kose in postrežemo hladne.
Prijetno sladkanje!