Skutni zavitek s svežino limone
Print Friendly, PDF & Email

Zavitki takšni in drugačni. Slani, sladki … A najljubši so mi sladki. Toliko možnosti ponujajo. Na videz podobne sestavine, ki pa jim že manjša sprememba lahko povsem spremeni okus. Tokrat sem pripravila sočen skutni zavitek s pridihom limone in njene svežine, ki je kot nalašč za poletne dni. Saj limonina lupinica v zavitku poskrbi za prijeten, svež okus, ki se zelo lepo ujema s skuto. Poskusite!

skutni-zavitek-s-svezino-limone

Pripomočki za pripravo skutnega zavitka s svežino limone

  • bombažni prt ali silikonska podloga
  • večja skleda
  • električni mešalnik
  • kuhinjska tehtnica
  • ribežen
  • električna pečica
  • pekač (najbolje tisti, ki pride s pečico)
  • silikonska lopatka ali lesen nož
  • štedilnik
  • manjša kozica
  • jedilna žlica

Sestavine za skutni zavitek s svežino limone

Za 300 g vlečenega testa

  • 300 g zavitek svežega vlečenega testa za zavitke (lahko ga pripravite tudi sami)

Za nadev:

  • 700 g skute
  • naribana lupinica 1-2 bio limon
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 6 žlic sladkorja (če ste bolj sladkosnedi dodajte več sladkorja)
  • 200 g kisle smetane
  • 2 žlici pšeničnega zdroba
  • 1 jajce
  • ščep soli

In še:

  • cca. 30-50 g masla

Postopek priprave skutnega zavitka s svežino limone

Pečico priklopimo in temperaturo nastavimo na 180 °C (ventilacijska pečica).

Pripravimo nadev. V skledo damo: skuto, kislo smetano, ščep soli, sladkor, vaniljev sladkor, jajci, pšenični zdrob in na naribano limonino lupinico ene ali dveh bio limon (odvisno kako intenziven okus po limoni si želite), ki ju pred tem dobro operemo. Vse sestavine za nadev zmešamo z električnim mešalcem, da dobimo enotno zmes. Če želite, lahko sestavine za nadev zmešate tudi ročno.

Pripravljen nadev pustimo, da se sestavine malo povežejo med seboj. Sedaj v kozici stopimo maslo in si medtem pripravimo delovno površino, na kateri bomo delali skutni zavitek. Sama v ta namen z bombažnim prtom pogrnem mizo. Pripravimo si tudi vlečeno testo, ki ga položimo na delovno površino.

S stopljenim maslom premažemo dno pekača (uporabimo le majhen del stopljenega masla, ostanek pustimo, za konec).

Na vsak list svežega vlečenega testa damo del nadeva za skutni zavitek, ki ga premažemo po spodnjih dveh tretjinah testa, kot prikazuje spodnja slika.

Nato navznoter zavihamo zunanja konca testa, da nadev med peko ne bo uhajal ven. Kot prikazuje spodnja slika.

Nato kot običajno zvijemo listnato testo od spodaj navzgor, da dobimo zavitek, ki ga položimo v namaščen pekač. Postopek ponovimo z vsemi listi vlečenega testa.

Ko so vsi skutni zavitki z limono v pekaču, čez prelijemo še preostalo stopljeno maslo  in ga premažemo po zavitkih. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 °C(ventilacijska pečica) približno 25 minut oz tako dolgo, da skutni zavitek postane zlato rjavo zapečen.

Ohlajen (ali še malo mlačen) zavitek narežemo in postrežemo. Tisti, ki želite, ga lahko posujete še z nekaj sladkorja v prahu.

skutni-zavitek-s-svezino-limone

Prijetno sladkanje!

Vabim, da si pogledate še nekaj mojih ostalih receptov za zavitke.

Sladki zavitki:

In še slana zavitka:

 

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.4]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor