Čokoladni kolač z ajdovo kašo
Print Friendly, PDF & Email

Morda se sliši malce nenavadna kombinacija, a čokoladni kolač z ajdovo kašo je vsekakor okusna, sočna in svojstvena kombinacija. Verjemite, ko boste zagrizli vanj, zagotovo ne boste imeli občutka, da jeste ajdovo kašo, ampak neverjetno rahel, sočen čokoladni kolač. Meni je zelo zanimivo, da še nihče, ki je prvič poskusil ta čokoladni kolač, ni ugotovil, katera je tista ”skrivna” sestavina. 🙂

Mmmmm … popeljite svoje brbončice na pravo čokoladno popotovanje, kajti čokoladni kolač z ajdovo kašo je prav to – zelooo čokoladen.

cokoladni-koalc-z-ajdovo-kaso (1)

Pripomočki za pripravo čokoladnega kolača z ajdovo kašo:

  • 2 večji plastični skledi
  • mikser ali drug pripomoček z nastavkom za stepanje
  • ročna metlica za stepanje
  • 2 posodi za kuhanje (ena manjša in ena malo večja)
  • kozica
  • pokrovka za manjšo posodo za kuhanje
  • cedilo
  • kuhinjska tehtnica
  • lopatka
  • jedilna žlica
  • pekač velikosti 13×30 centimetrov (če želite malo višji kolač, izberite malo manjši pekač)
  • peki papir
  • ribežen
  • električna pečica, štedilnik

Sestavine za pripravo čokoladnega kolača z ajdovo kašo

  • 80 g ajdove kaše
  • 8 g masla
  • 60 g sladkorja
  • 2 jajci
  • 200 g mlete čokolade (lahko tudi kakava, a s čokolado je boljše)
  • 35 g bele gladke moke
  • 1/2 pecilnega praška
  • naribana lupinica 1 bio limone

Za premaz in preliv:

  • 2-3 jedilne žlice marelične marmelade
  • 90 g jedilne čokolade
  • 35 g masla

Postopek priprave čokoladnega kolača z ajdovo kašo:

Najprej v posodo za kuhanje nalijemo vodo (dovolj, da bomo v njej skuhali ajdovo kašo) in jo pristavimo na štedilnik. Ko voda zavre, vanjo stresemo ajdovo kašo in jo v pokriti posodi kuhamo 15 minut.

cokoladni-koalc-z-ajdovo-kaso (4)

Medtem ko se ajdova kaša kuha, jajca razdelimo na rumenjake in beljake ter v kozici stopimo maslo. Maslo, jajčne rumenjake in naribano limonino lupinico ter sladkor penasto vmešamo s pomočjo električnega mikserja. Mešamo 3-4 minute.

cokoladni-koalc-z-ajdovo-kaso (5)

Beljake pa stepemo v trden sneg. Ko je ajdova kaša kuhana, jo odcedimo in pustimo, da se malenkost ohladi. Pečico prižgemo in temperaturo nastavimo na 170 °C.

Moko in pecilni prašek zmešamo med seboj, prav tako dodamo čokolado v prahu. Vse to počasi dodajamo jajčni zmesi. Od zdaj naprej vmešavamo ročno, s pomočjo metlice za stepanje. Čeprav se vam bo zdelo, da vsega ne morete vmešati, nadaljujte in vmešajte vse. Na koncu boste dobili suho, kašasto zmes in prav je tako.

cokoladni-koalc-z-ajdovo-kaso (6)

Ajdovo kašo dodamo zmesi in premešamo. Ker je ajdova kaša topla, bo stopila čokolado v prahu in tako boste iz suhe in kašaste zmesi dobili lepo tekočo zmes za čokoladni kolač z ajdovo kašo.

cokoladni-koalc-z-ajdovo-kaso (7)

Na koncu nežno vmešamo še sneg iz beljakov.

cokoladni-koalc-z-ajdovo-kaso (8)

Čokoladno zmes z ajdovo kašo vlijemo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko in čokoladni kolač z ajdovo kašo pečemo pri 170 °C (ventilacijska pečica) 20 minut.

cokoladni-koalc-z-ajdovo-kaso (9)

Ko je čokoladni kolač z ajdovo kašo pečen, ga vzamemo iz pečice, a ga pustimo v pekaču, da se malo ohladi.

cokoladni-koalc-z-ajdovo-kaso (11)

Ko je čokoladni kolač še mlačen, ga vzamemo iz pekača (skupaj s papirjem za peko), odvijemo robove papirja za peko, čokoladni kolač z ajdovo kašo pa po vrhu premažemo z 2-3 žlicami marelične marmelade (dobro se obnese tudi malinova ali ribezova).

cokoladni-koalc-z-ajdovo-kaso (11)

Nato v večjo posodo za kuhanje nalijemo malo vode, postavimo na štedilnik in v večjo posodo postavimo manjšo posodo, v katero damo čokolado za kuhanje in maslo ter oboje nad paro stopimo.

cokoladni-koalc-z-ajdovo-kaso (12)

Ko je čokolada stopljena, jo prelijemo čez čokoladni kolač z ajdovo kašo, ki smo ga že premazali z marelično marmelado.

cokoladni-koalc-z-ajdovo-kaso (13)

Pustimo, da se ohladi (najboljše čez noč), nato pa naslednji dan razrežemo na poljubno velike kose.

cokoladni-koalc-z-ajdovo-kaso (2)

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.7]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor