Sočno skutno pecivo s slivami
Print Friendly, PDF & Email

Sočno skutno pecivo s slivami je hitro in enostavno pripravljeno in se izdatno nareže. Odlično je že prvi dan, a naslednji dan je še boljše. Zato vam svetujem, da ga spečete en dan prej.
Slive lahko nadomestimo tudi z drugim sadjem – maline, borovnice, nektarine, hruške …

Pripomočki za pripravo sočnega skutnega peciva s slivami

  • skleda za pripravo mase
  • manjša skleda za pripravo polivke
  • električni mešalnik
  • žlica
  • kozica
  • kuhinjska tehtnica
  • pekač velikosti 22 x 30 cm
  • papir za peko
  • štedilnik
  • pečica

Sestavine za sočno skutno pecivo s slivami

Za skutni biskvit:

  • 500 g nepasirane skute
  • 360 g navadnega jogurta
  • 160 g polnozrnate pirine moke
  • 50 g masla
  • 2 jajci
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 70 g sladkorja
  • 1/2 zavojčka pecilnega praška

Za preliv:

  • 250 g kisle smetane
  • 1 jedilna žlica vaniljevega ekstrakta (ali zavojček vaniljevega sladkorja)
  • 1 jajce
  • 2 žlici sladkorja
  • cca. 350 g razkoščičenih sliv (lahko so zamrznjene ali sveže; lahko tudi drugo sadje)

Priprava sočnega skutnega peciva s slivami

Maslo damo v kozico in ga na štedilniku stopimo. Pripravimo in odmerimo si tudi ostale sestavine. Pečico vklopimo in nastavimo na 170 °C (ventilacijska pečica).
Z mešalnikom zmešamo skuto, jajci ter sladkor in vaniljev sladkor.

Nato dodamo še stopljeno maslo in jogurt. Ponovno zmešamo, da dobimo enotno zmes.
Med stalnim mešanjem počasi, žlico po žlico dodamo pirino moko kateri smo primešali pecilni prašek.

Dobimo gostejšo maso, ki jo vlijemo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Maso čim bolj enakomerno razporedimo po pekaču.

Pekač potisnemo v ogreto pečico in pečemo 10 minut. Medtem pripravimo preliv in slive.

Za preliv skupaj zmešamo vse sestavine, da dobimo enotno maso – preliv. Če imamo sveže slive, jih operemo, prerežemo na pol in razkoščičimo. Potrebujemo cca. 350 g razkoščičenih sliv (polovičk). Sama sem uporabila zamrznjene, že razkoščičene slive.

Uporabite lahko tudi drugo sadje. Npr. nektarine, hruške, marelice. Takšno sadje narežite na krhlje in krhlje položite na pecivo.

Po 10 minutah pekač s skutnim pecivom vzamemo iz pečice in ga obložimo s sadjem. Če želite lahko sadje naložite bolj tesno skupaj, v tem primeru boste potrebovali več sadja. Jaz sme ga naložila tako, da je potem vsak kos peciva imel eno slivo.

Čez sadje prelijemo preliv iz kisle smetane. Ponovno potisnemo v pečico in spečemo do konca. Pečemo še 40 minut.

Pečeno skutno pecivo s slivami vzamemo iz pečice in ga pustimo, da se ohladi. Ohlajenega narežemo na poljubno velike koščke in postrežemo. Poleg se prileže tudi kepica sladoleda ali malo stepene sladke smetane, seveda pa teknejo tudi samostojno.

Kot omenjeno, so najboljše naslednji dan (pa tudi režejo se lepše).

Kot omenjeno, je skutno pecivo najboljše naslednji dan (pa tudi reže se lepše).

Prijetno sladkanje vam želim!

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 4.4]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor