Enostavna slivova marmelada
Print Friendly, PDF & Email

V sezoni sliv imamo problem, kako jih uskladiščiti za ostale dni v letu. Odlična in božansko dobra ideja je slivova marmelada ali slivov džem. Tokrat vam bom napisala recept kako se pri nas kuha enostavna slivova marmelada že leta – in to takšna, katere kozarčki prvi “izginejo” iz polic shrambe 😊.

Enostavna slivova marmelada

Pripomočki za enostavno slivovo marmelado:

  • palični mešalnik
  • 6 kozarcev po 370 ml

Sestavine za enostavno slivovo marmelado:

Za 6 kozarcev po 370 ml:

  • 2 kg zrelih sliv
  • 1 limona
  • 500 g želirnega sladkorja 2:1
  • 0,5 dl ruma
Nasvet:
Bolj zrele slive kot bomo uporabili, bolj aromatična in sladka bo marmelada. Prav tako bo tudi barva intenzivnejša.

Postopek za enostavno slivovo marmelado:

Slive operemo, osušimo ter izkoščičimo. Uporabimo samo zdrave, lepe sadeže. Če je kje nagniti del ga obrežemo ali tisto slivo zavržemo. Narežemo na kose – kosi so lahko poljubno veliki, saj bomo kasneje uporabili še palični mešalnik za kašasto obliko marmelade.

Enostavna slivova marmelada

Ob stalnem mešanju narezane slive zavremo in jih na majhni temperaturi pustimo rahlo vreti 30 minut. Dodamo sok ene limone, nato vzamemo palični mešalnik in po okusu zmiksamo koščke sliv v kašo. Pri nas imamo radi, da marmelada ni popolnoma gladka, zato s paličnim mešalnikom samo delno zmiksam slive.

Enostavna slivova marmelada

Pustimo, da kaša zopet zavre, dodamo želirni sladkor ter rum in kuhamo še 5 minut. Med tem steriliziramo kozarce v pečici, 10 minut na 110 °C, ali prekuhamo v vreli vodi.
Še vročo marmelado natočimo v vroče, sterilne kozarce in dobro zapremo pokrovčke, ki smo jih ravno tako za par minut prekuhali v vodi.

Enostavna slivova marmelada

Tako ustekleničeno marmelado pustimo na sobni temperaturi dokler se popolnoma ne ohladi. Nato jo shranimo v temen in hladnejši prostor za ozimnico, ki preverjeno počaka vsaj leto dni.

Enostavna slivova marmelada

Dober tek 😊

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor