Renata Mohorič – čokoladni vulkančki
Renata Mohorič, glasbenica in pevka skupine ICE, njene fantastične preobrazbe pa ste lahko občudovali tudi v oddaji Znan obraz ima svoj glas, je druga v vrsti znanih Slovencev, ki se je odzvala našemu povabilu in nam je zaupala recept za njeno najljubšo sladico – čokoladne vulkančke. Recept sem tudi preskusila in ga za vas slikovno opremila.
Ko sem poskusila prvi grižljaj, je skozi moje misli šinilo:”Mmmmmmm, kako je pa to dobro! Nebeško dobro!”
In tako so se čokoladni vulkančki, po receptu Renate Mohorič, uvrstili tudi na moj seznam najljubših sladic, čeravno nisem najbolj navdušena nad čokoladnimi sladicami. Čokoladni vulkančki so primerni tudi za vegane (če boste uporabili agavin sirup). Priprava pa je zelo enostavna, čeprav se morda na prvi pogled ne zdi tako, zato jih le pripravite, ker so odličnega okusa! So sladica, ki resnično preseneti in zasvoji že s prvim grižljajem. Za povrh pa so v njej same zdrave sestavine. Poskusite, naj prevzamejo tudi vas.
Za čokoladne vulkančke po Renatinem receptu boste potrebovali
(za približno 10-12 čokoladnih vulkančkov)
Za osnovo:
- 1 skodelico lešnikov
- 1 skodelico orehov
- 1 skodelico dateljnov
- 1 skodelico rozin
- cca. 1/2 skodelice kakava v prahu
Za mehko sredico:
- 1 skodelico topljenega kokosovega masla (lahko tudi kakavovega)
- 1/2 skodelice medu ali agavinega sirupa
- 1 skodelico dateljnov
- 1 skodelico kakava v prahu
- 1/4 čajne žličke cimeta
- 1/4 čajne žličke soli
- kokosovo, mandljevo ali riževo mleko (po občutku)
Za posip:
- goji jagode/brusnice
- kakavova zrna/kokosova moka
Potrebovali pa boste še:
- silikonske modelčke za maffine
- modelčke za izrezovanje piškotov katerih premer je enak modelčkom za mafine (če nimate primernih, sledite nasvetu na dnu recepta)
- blender
- skodelica volumna 300 ml
- list papirja za peko
- kuhinjska deska ali krožnik
- kozica (za taljenje masla)
- štedilnik
- hladilnik
Priprava čokoladnih vulkančkov po Renatinem receptu
V kuhinjskem mešalcu ali blenderju zmešajte orehe, lešnike in kakav v prahu. Dodajte dateljne in rozine ter mešajte dokler vsebina ne postane kompaktna (se ne zlepi).
Pripravimo si silikonske modelčke za mafine. Približno 2/3 mase boste uporabili za ”skodelice”, približno 1/3 mase pa prihranite za zgornji del. Maso zajemajte in z njo napolnite modelčke za mafine tako, maso dobro pritisnete ob dno in rob modelčka za mafine, ter modelčke postavite v hladilnik (jaz sem jih imela v hladilniku dobro 1 uro).
Ostalo mešanico uporabite tako, da jo pritisnete ob dno okroglih modelčkov za piškote (naj bodo modelčki enakega premera kot posodice za kolačke). Sama sem modelčke z maso polagala na kuhinjsko desko, obloženo s papirjem za peko. Tudi napolnjene modelčke dajte v hladilnik.
Mehko sredico čokoladnih vulkančkov pripravite tako, da skupaj zmešate kakavovo ali kokosovo maslo (maslo prej stalimo), med/agavin sirup, skodelico dateljnov, kakav v prahu, cimet in sol. Dodajte (po občutku in postopoma) toliko mleka, da dobi krema rahlo in mehko konsistenco. Jaz sem dodala približno 4-6 žlice mleka.
Iz hladilnika vzemite z maso obložene modelčke za mafine, ter odstranite silikonske modelčke, tako, da dobite skodelice. Skodelice napolnite z mehko maso – skoraj do vrha posodice. Nato napolnjene skodelice pokrijte s ”pokrovčkom” , ki ga odstranite iz modelčkov za piškote.
Sedaj vulkančke obrnite tako, da bo ožji del na vrhu (pokrovček torej služi dnu).
Ko čokoladne vulkančke obrnete, jih lahko po vrhu posujete s kakavovimi zrni, s kokosovo moko, z goji jagodami ali brusnicami.
Uživajte v okusu čokoladnih vulkančkov!