Bratova potica – potica s tremi nadevi
Print Friendly, PDF & Email

Že dalj časa se spogledujem s potico s tremi nadevi, po spletu poznano kot bratovo potico od Danila Kozarja. Bratova potico jo je poimenoval zato, ker podobno naredi njegov brat Metod. Seveda je tako vabljivo klicala, da sem se odločila, da se je tudi sama lotim. Ker pa ima vsaka pekarica v rokavu svoj adut za testo in mešanje nadevov, sem za testo in nadeve uporabila svoj recept, tehniko pa uporabila enako.

Bom povedala tako – ja, bratova potica je resnično odlična, ker okušate orehe in mak hkrati, marmelada pa je tista pikica na i, katera doda potici še več svežine in še večjo sočnost.

Bratova potica - potica s tremi nadevi

 

 

Bratova potica – potica s tremi nadevi – pripomočki:

  • Pekač 30 x 17 cm

Bratova potica – potica s tremi nadevi – sestavine:

Testo:

  • 500 g namenske moke za kvašeno pecivo
  • 10 g suhega kvasa ali 30 g svežega
  • 50 stopljenega masla
  • 2 g soli
  • 40 g sladkorja
  • 2 jajci
  • 250 ml mlačnega mleka
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 žlička ruma
  • naribana limonina lupine 1/2 limone

Orehov nadev:

  • 250 g mletih orehov
  • 100 g sladkorja
  • 80 ml mleka
  • 1 žlica ruma
  • 1 beljak (sneg)

Makov nadev:

  • 200 g mletega maka
  • 100 g sladkorja
  • 210 ml mleka
  • 50 g masla
  • 1 jajce
  • 1 žlica ruma
  • 1 žlička kisle smetane

Marmeladni nadev:

  • 400 g čvrste marmelade (priporočam marmelado rdeče barve, za večji vizualni efekt)
  • 2 žlici krušnih drobtin

Bratova potica – potica s tremi nadevi – postopek:

Najprej se lotimo testa. Če bomo uporabili suhi kvas, ga za 5 minut namočimo v malo mlečnega mleka, samo toliko, da se prebudi. Če bomo uporabili sveži kvas, predhodno naredimo kvasec. Nato v posodi za mešanje združimo najprej vse mokre sestavine za testo, vključno z namočenim suhim kvasom in nato dodamo vse suhe sestavine. Sestavine gnetemo tako dolgo, da se vse lepo povežejo in da dobimo homogeno testo. Posodo s testom pokrijemo in pustimo vzhajati tako dolgo, da podvoji volumen. Običajno je to ena ura.

Bratova potica - potica s tremi nadevi

Med tem, ko testo vzhaja, pripravimo nadeve, da se do uporabe ohladijo. Za makov nadev segrejemo mleko v katerega smo dodali sladkor in maslo. V vroče mleko umešamo stepeno jajce in pokuhamo na način, kot bi kuhali puding. Posodo odstavimo, primešamo mak in rum. Na koncu primešamo še žličko kisle smetane.

Bratova potica - potica s tremi nadevi

Za orehov nadev do vročega segrejemo mleko in sladkor. Nato primešamo mlete orehe in žličko ruma. Na koncu umešamo še beljakov sneg.

Bratova potica - potica s tremi nadevi

Za marmeladni nadev izberemo bolj čvrsto marmelado. Priporočam marmelado rdeče barve, zaradi večjega efekta pri izgledu bratove potice. Ker pri marmeladnem nadevu ob pečenju rada nastane luknja, dodamo 2 do 3 žlice krušnih drobtin.

Bratova potica - potica s tremi nadevi

Ko je testo podvojilo volumen, ga stehtamo in razdelimo na 6 enakih kupčkov. Moji kupčki so tehtali 148 do 150 g.

Bratova potica - potica s tremi nadevi

Delovno površino pomokamo in na tanko razvaljamo prvi kupček testa. Premer razvaljanega testa naj ima 30 do 33 cm. Prvo testo premažemo s polovico orehovega nadeva. Nato razvaljamo drugi kupček testa in ga prenesemo na orehov nadev prvega testa. Z rokami rahlo pritisnemo testo ob nadev in ga premažemo s polovico makovega nadeva. Nato razvaljamo tretji kupček testa in ga previdno prenesemo na nadev iz maka. Testo z dlanmi pritisnemo ob makov nadev in ga premažemo s polovico marmeladnega nadeva.

Bratova potica - potica s tremi nadevi

Tako premazano in zloženo testo sedaj zavijemo kot potico. Ob zavijanju rahlo zategujemo proti sebi. Pekač obložimo s peki papirjem ali ga premažemo z maslom in rahlo pomokamo ter vanj prenesemo prvo rolo potice. Zvito rolo potice pomerimo ob pekač in če je rola malo večja, na obeh koncih odrežemo konce in jih spečemo posebej. Potica bo tako lepše izgledala.

Na enak način ponovimo z ostalimi tremi kupčki.

Zvitke do dna prebodemo in pustimo vzhajati 45 minut.

Pred peko zvitke premažemo z mlačno vodo. Če boste premazali s stepenim jajcem, pazite, da ne zalijte luknjic, ker potem potica med peko ne bo mogla dihati in bo posledično počila. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 170 stopinj Celzija 40 do 45 minut, klasične peke. Med peko testo še enkrat premažemo z vodo.

Po končani peki pustimo potico še par minut v pekaču, nato jo zvrnemo na leseno desko ali rešeto za ohlajanje in jo pustimo, da se ohladi.

Bratova potica - potica s tremi nadevi

Ohlajeno bratovo potico posujemo s sladkorjem v prahu in narežemo na rezine.

Naj vam tekne!

Priporočam tudi naslednje recepte:

Ocena:
Skupaj: 34 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor