Kisla repa zabeljena z ocvirki
Kisla repa zabeljena z ocvirki je preprosta jed, prepletajočih se okusov kisle repe in ocvirkov. Je hitro pripravljena in je odlična priloga zraven krvavic, pečenic, pečenke, kuhane govedine … in različnih žgancev, matevža in krompirja.
Kisla repa vsebuje veliko vitaminov in mineralov, s katerimi krepimo svoj obrambni sistem, še posebej v zimskem času. Mlečna kislina, mlečnokislinske bakterije in zaloga vitaminov, ki jih repa vsebuje, namreč spodbudno in varovalno delujejo na človekov imunski sistem. Hranilna vrednost kisle repe je večja kot pri surovi repi.
Pripomočki za pripravo kisle repe z ocvirki
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za kislo repo z ocvirki
Sestavine za 4 osebe:
- 1 kg kisle repe
- 80 – 100 g domače svinjske masti z ocvirki
- 1 l vode
Priprava kisle repe z ocvirki
V lonec naložimo kislo repo in jo zalijemo s hladno vodo, lonec pokrijemo s pokrovko, da para ne hlapi po kuhinji in se repa lepše kuha in pristavimo na štedilnik, da zavre. Ko zavre, zmanjšamo temperaturo, in ob zmernem vretju repo kuhamo 15 minut.
S penovko ali cedilom poberemo kislo repo iz tekočine.
In jo naložimo v skledice ali na krožnik.
V ponvico naložimo mast z ocvirki in segrejemo, da se mast segreje toliko, da se zapeni in tako je ravno pravšnja za zabeliti.
Mimogrede, ste vedeli, da ocvirke in mast lahko pripravimo tudi v pečici?
Z žlico zajemamo ocvirke iz masti in zabelimo kislo repo. Tako smo na hitro pripravili okusno prilogo iz kisle repe.
Kisla repa vsebuje veliko vitaminov in mineralov in je premalokrat na naših mizah. Lučka Glaser
Poglejte, nekaj idej kaj lahko ponudimo zraven kisle repe zabeljene z ocvirki:
- Beli žganci s krompirjem.
- Ajdovi žganci s krompirjem.
- Najslajši ajdovi žganci.
- Koruzno krompirjevi žganci.
- Koruzni žganci.
- Okusen matevž zabeljen z ocvirki.
In seveda še košček mesa, morda vam pride prav nasvet, kako pripraviti meso:
- Peka krvavic v pečici.
- Ocvrta piščančja bedra z manj kalorijami.
- Ocvrta piščančja bedra.
- Pečena piščančja prsa iz pečice.
- Pečena piščančja bedra s kurkumo.
- Piščančji file na žaru.
- Pečen puran s krompirjem v pečici.
- Telečja rebra iz pečice.
- Telečja rebra na posteljici iz zelenjave.
- Mesna štruca s sirom.
- Svinjska pečenka s česnom.
- Slavnostna svinjska pečenka v pečici.
- Slastna mrežna pečenka.
- Svinjski zrezki po dunajsko.
- Mesni polpeti z ovsenimi kosmiči.
- Mesni hlebčki
- Kuhanje domače šunke.
- Kuhanje prekajenega svinjskega jezika.
- Kuhanje domačih mesenih prekajenih klobas.
- Jetrna klobasa.
- Govedina iz juhe.