Domači ocvirki in mast
Print Friendly, PDF & Email

Če hočemo skuhati odlično enolončnico, žgance, pražen krompir, zabeliti regrat ali pa pripraviti ocvrta jajčka z ocvirki, moramo imeti dobre, domače ocvirke in mast, ki so pika na i vrhunske kuhinje. Velika je razlika med kupljenimi in doma pripravljenimi ocvirki. Zato le pogumno in si pripravite domače ocvirke in mast. Ni težko.

 domači ocvirki in mast

Pripomočki za pripravo domačih ocvirkov in masti:

  • večji lonec
  • deska za rezanje
  • kuhalnica
  • žlica
  • posoda za shranjevanje ocvirkov v masti in za mast (jaz uporabim kozarčke za vlaganje, ki jih potem pospravim v hladilnik)

Sestavine za pripravo domačih ocvirkov in masti:

  • 3 kg na debelo mlete slanine (špeha)
  • 2 čebuli
  • žlica soli
  • 5 lovorovih listov
  • 2 dl vode

Priprava domačih ocvirkov in masti:

Slanino damo v lonec, posolimo  in jo z malo vode počasi cvremo.

domači ocvirki in mast

Pogosto premešamo, da se prične topiti in voda izpari. Ko postane masa tekoča, dodamo olupljeno čebulo narezano na štiri dele in lovorjev list.

 domači ocvirki in mast

Cvremo počasi in ko ocvirki lepo zarumenijo mast odstavimo, da se malo ohladi. Na sliki, se vidi tudi na čebuli, da je zarumenila.

 domači ocvirki in mast

Najprej poberemo ven lovorov list in čebulo.

Namig
Čebulo lahko shranimo (kar v steklen kozarček) za pražen krompir in jo v krajšem času porabimo.

Potem z zajemalko poberem čisto mast in jo shranim v steklen kozarček. Ocvirke shranimo ločeno in pazim, da so zaliti v masti.

domači-ocvirki-in-mast

Tako shranjeni ocvirki in mast lahko v hladnem prostoru zdržijo več kot leto dni. Ko pa kozarček načnemo, je najboljši prostor za shranjevanje v hladilniku.

Pokrijemo s pokrovčki še vroče, da vakumira, ko se ohlaja. In nazadnje priporočam še, da na kozarčke napišete datum, kdaj ste ocvirke pripravili.

domači ocvirki in mast

Dober tek vam želi Lučka

Ocena:
Skupaj: 42 Povprečno: 4.4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor