Domači ocvirki in mast
Če hočemo skuhati odlično enolončnico, žgance, pražen krompir, zabeliti regrat ali pa pripraviti ocvrta jajčka z ocvirki, moramo imeti dobre, domače ocvirke in mast, ki so pika na i vrhunske kuhinje. Velika je razlika med kupljenimi in doma pripravljenimi ocvirki. Zato le pogumno in si pripravite domače ocvirke in mast. Ni težko.
Pripomočki za pripravo domačih ocvirkov in masti:
- večji lonec
- deska za rezanje
- kuhalnica
- žlica
- posoda za shranjevanje ocvirkov v masti in za mast (jaz uporabim kozarčke za vlaganje, ki jih potem pospravim v hladilnik)
Sestavine za pripravo domačih ocvirkov in masti:
- 3 kg na debelo mlete slanine (špeha)
- 2 čebuli
- žlica soli
- 5 lovorovih listov
- 2 dl vode
Priprava domačih ocvirkov in masti:
Slanino damo v lonec, posolimo in jo z malo vode počasi cvremo.
Pogosto premešamo, da se prične topiti in voda izpari. Ko postane masa tekoča, dodamo olupljeno čebulo narezano na štiri dele in lovorjev list.
Cvremo počasi in ko ocvirki lepo zarumenijo mast odstavimo, da se malo ohladi. Na sliki, se vidi tudi na čebuli, da je zarumenila.
Najprej poberemo ven lovorov list in čebulo.
Potem z zajemalko poberem čisto mast in jo shranim v steklen kozarček. Ocvirke shranimo ločeno in pazim, da so zaliti v masti.
Tako shranjeni ocvirki in mast lahko v hladnem prostoru zdržijo več kot leto dni. Ko pa kozarček načnemo, je najboljši prostor za shranjevanje v hladilniku.
Pokrijemo s pokrovčki še vroče, da vakumira, ko se ohlaja. In nazadnje priporočam še, da na kozarčke napišete datum, kdaj ste ocvirke pripravili.
Dober tek vam želi Lučka