Jetrna klobasa
Print Friendly, PDF & Email

Jetrne klobase so posebnost Zasavja, saj jih prodajajo v mesnicah in gostinskih lokalih od Litije do Zidanega mosta, v drugih krajih po Sloveniji pa jih je zelo težko kupiti. Zasavci so zelo ponosni na jetrne klobase, posebnost le-teh je, da jih v Zagorju pripravljajo s kašo, v drugih krajih pa večinoma z rižem. Recepti za pripravo jetrnih klobas so zelo različni, posebno pri dodanih začimbah, saj so to hišni recepti, ki se prenašajo iz roda v rod, toda vse jetrne klobase imajo značilen prijeten okus po jetrih, ki se meša z vonjem dodanih začimb.

Pripomočki za pripravo jetrnih klobas:

  • mesoreznica
  • nastavek za izdelovanje klobas
  • špile ali zobotrebci za zapiranje črev
  • nož
  • deska za rezanje
  • krožnik
  • cedilo
  • lonec
  • pladenj
  • večja posoda za mešanje sestavin
  • lonec za kuhanje klobas
  • štedilnik

Sestavine za pripravo jetrnih klobas:

Za približno 20 klobas dolžine približno 20 cm:

  • 1000 g svinjskih jeter
  • 1000 g svinjskega mesa
  • 500 g slanine
  • 500 g prosene kaše ali riža
  • 300 g čebule
  • 3 stroki česna
  • 80 g soli oziroma po okusu
  • 1 žlička mletega črnega popra
  • 1 žlička cele kumine
  • svinjska čreva (kupijo se nasoljena v trgovini)
  • vejice peteršilja za dekoracijo

Postopek za pripravo jetrnih klobas:

Svinjska jetra, svinjsko meso in slanino na drobno narežemo z mesoreznico, če doma nimamo mesoreznice za drobno mletje, lahko zaprosimo mesarja, da nam na drobno zmelje vse sestavine.

Pripravimo si vse ostale sestavine in začimbe, ki jih bomo potrebovali za nadaljevanje priprave jetrnih klobas.

Proseno kašo damo na cedilo in jo poparimo z vročo vodo oziroma kropom in počakamo, da se ohladi, med tem časom olupimo in na drobno zmeljemo ali sesekljamo čebulo in česen.

V večjo posodo stresemo vse sestavine, dodamo vse začimbe in sol in vse skupaj z rokami dobro premešamo.

Svinjska čreva, ki so nasoljena, večkrat dobro operemo v mlačni vodi, pripravimo si mesoreznico skupaj z nastavkom za izdelovanje klobas in črevo nataknemo na nastavek, mesoreznico napolnimo z maso in s počasnim vrtenjem napolnimo črevo, ki ga na kraju zavežemo ali zašpilimo. Če nimamo na razpolago špil, si lahko pomagamo tudi z zobotrebcem. Čreva napolnimo z maso samo polovično, da nam med kuhanjem jetrne klobase ne počijo. V lonec natočimo hladno vodo, naložimo jetrne klobase v vodo in počakamo, da voda zavre. Klobase kuhamo 30 do 40 minut na zmernem ognju.

Jetrne klobase previdno poberemo iz lonca, v katerem so se kuhale in jih naložimo na pladenj, kjer se ohladijo. Ohlajene shranimo v hladilnik.

Kuhane jetrne klobase lahko ponudimo tople ali hladne. Jetrne klobase niso primerne za shranjevanje in zamrzovanje, zato so kuhane uporabne najmanj tri do štiri dni, če so shranjene v hladilniku.

Svinjska jetra si lahko pripravimo tudi na drug, bolj enostaven način. Lučka Glaser

Pa tudi brez domačega kruha ni obroka:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor