Koruzno krompirjevi žganci
Print Friendly, PDF & Email

Koruzno krompirjevi žganci so nasitna stara kmečka jed, ki je sladko slanega okusa, ki je zelo prijeten. Pa tudi njihov videz je mamljiv, zato si jih le pripravite. Lahko za zajtrk, malico, kosilo ali večerjo, vedno se priležejo. Zaradi koristnih snovi v krompirju in koruzni moki pa lahko trdimo, da so tudi koristni za naš organizem.

100 g krompirja vsebuje 68 kalorij in minerale kot so: kalij, kalcij, fosfor, magnezij, železo in pomemben vir vitaminov: C, B1 in B2. Krompir ima bogato hranljivo vrednost in vsebuje zaščitne snovi, minerale in vitamine.

Koruzna moka ne vsebuje glutena in je primerna za ljudi, ki se izogibajo glutenu. 100 g koruzne moke vsebuje 365 kal, rudnine: natrij, kalij, kalcij, železo, magnezij, fosfor in vitamini: B1, B2, B6.

Pripomočki za pripravo koruzno krompirjevih žgancev:

  • nož
  • lonec s pokrovko
  • kuhalnica
  • merica za tekočino
  • tehtnica
  • žlica
  • žlička
  • vilice
  • kozica
  • mešalnik za mešanje ali skleda in kuhalnica
  • skleda
  • servirno skledo
  • štedilnik

Sestavine za pripravo koruzno krompirjevih žgancev

Za 4 obroke:

  • 500 g krompirja
  • 500 ml koruzne moke
  • 1 l vode
  • sol po okusu

Za zabelo:

  • 4 žlice ocvirkov v masti

Postopek priprave koruzno krompirjevih žgancev

Najprej olupimo krompir, ga narežemo na koščke, speremo s čisto vodo, potem zalijemo z vodo, posolimo in pristavimo pokrit lonec  na štedilnik, da krompir z vodo zavre.  Koruzno moko pripravimo v merico za tekočino in jo odmerimo. Koruzno moko stresemo v lonec, na vrel krompir, da se naredi cmok.

Ko v loncu tekočina ponovno zavre, z ročajem kuhalnice naredimo luknjico v sredini koruzne moke in lonec pokrijemo, ko ponovno zavre, nastavimo temperaturo štedilnika tako, da se na zmernem ognju počasi kuhajo vse sestavine v pokritem loncu 30 minut.

Kuhanim žgancem s krompirjem odlijemo 200 ml tekočine in jo shranimo, da jo bomo po potrebi dolivali med mešanjem koruzno krompirjevih žgancev, če bomo videli, da so le-ti presuhi. Kuhano koruzno kepo in krompir preložimo v skledo mešalnika ali navadno skledo.

Pričnemo mešati in mešamo, da se vsa moka in krompir zamesi v en cmok. Po potrebi jim prilijemo vodo, ki smo jo shranili.
Skledo pokrijemo in pustimo žgance stati vsaj 20 minut, da se koruzna moka lepo napije in nabrekne. Potem pričnemo s kuhalnico zajemati žgance in jih z vilicami strgamo, da jih nadrobimo v servirno skledo.

Pripravimo zabelo. Ocvirke z mastjo damo v kozico in jih počasi stopimo in prepražimo, da se spenijo, sedaj so dovolj vroči, da zabelimo nadrobljene, koruzno krompirje žgance. Žgance lahko ponudimo vsaki osebi v svoji skledi, pa tudi v eni večji, da potem cela družina jed zajema iz ene sklede, kot je bilo to včasih v navadi.

Slastne, dišeče koruzno krompirjeve žgance zopet vračamo na naše jedilnike, naši predniki so jih velikokrat jedli, saj je koruza lepo rasla na naših njivah in poljih.

Včasih so vedeli, kaj so jedli v določenem obdobju letnega časa. Lučka Glaser

In kaj lahko ponudimo zraven koruzno krompirjevih žgancev?

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor