Najslajši ajdovi žganci
Print Friendly, PDF & Email

Ajdova moka je priporočljiva prehrana za starejše ljudi, ker je lažje prebavljiva. Med najbolj znanimi jedmi pri nas pa so vsekakor ajdovi žganci. Jedi iz ajdove moke imajo testasto sestavo in so nasitne. Ajdovi žganci odlično teknejo h gobovi juhi, kislemu zelju ali kisli repi, odlični pa so tudi v mleku in manj kalorični enolončnici z jurčki.

Najslajši ajdovi žganci

Ajdovi žganci – pripomočki:

  • lonec s pokrovko
  • kozarček za merjenje
  • kuhalnica podolgovata
  • mešalnik za testo
  • žlica
  • skleda

Ajdovi žganci – sestavine

Za 6 oseb:

  • 3/4 l ajdove moke
  • 1 l vode
  • sol
  • ocvirki (navodilo, kako si lahko pripravite domače ocvirke)

Ajdovi žganci – priprava:

V loncu zavremo osoljeno vodo. Ko zavre stresemo v vodo vso moko naenkrat, da nastane kepa, ki jo s ročajem kuhalnice v sredini prebodemo.

Najslajši ajdovi žganci

Kuhamo pokrito na šibkem ognju. Kuhamo 20 minut, nato del vode odlijemo a shranimo, žgance pa damo v mešalnik in temeljito premešamo. Lahko pa tudi premešamo ročno s  podolgovato kuhalnico.

IMG_0101

Če se pri mešanju pokaže moka, prilijemo nekoliko odlite vode. Z vilicami jih zdrobimo in v skledi zabelimo s segretimi ocvirki.

IMG_0164

 

Najslajši ajdovi žganci

Dober tek vam želi Lučka

Ocena:
Skupaj: 16 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor