Najslajši ajdovi žganci
Ajdova moka je priporočljiva prehrana za starejše ljudi, ker je lažje prebavljiva. Med najbolj znanimi jedmi pri nas pa so vsekakor ajdovi žganci. Jedi iz ajdove moke imajo testasto sestavo in so nasitne. Ajdovi žganci odlično teknejo h gobovi juhi, kislemu zelju ali kisli repi, odlični pa so tudi v mleku in manj kalorični enolončnici z jurčki.
Ajdovi žganci – pripomočki:
- lonec s pokrovko
- kozarček za merjenje
- kuhalnica podolgovata
- mešalnik za testo
- žlica
- skleda
Ajdovi žganci – sestavine
Za 6 oseb:
- 3/4 l ajdove moke
- 1 l vode
- sol
- ocvirki (navodilo, kako si lahko pripravite domače ocvirke)
Ajdovi žganci – priprava:
V loncu zavremo osoljeno vodo. Ko zavre stresemo v vodo vso moko naenkrat, da nastane kepa, ki jo s ročajem kuhalnice v sredini prebodemo.
Kuhamo pokrito na šibkem ognju. Kuhamo 20 minut, nato del vode odlijemo a shranimo, žgance pa damo v mešalnik in temeljito premešamo. Lahko pa tudi premešamo ročno s podolgovato kuhalnico.
Če se pri mešanju pokaže moka, prilijemo nekoliko odlite vode. Z vilicami jih zdrobimo in v skledi zabelimo s segretimi ocvirki.
Dober tek vam želi Lučka