Kisanje repe
Print Friendly, PDF & Email

Kisanje repe je najstarejši način shranjevanja repe, ki vsebuje veliko vitaminov in mineralov, s katerimi krepimo svoj obrambni sistem, še posebej v zimskem času. Mlečna kislina, mlečnokislinske bakterije in zaloga vitaminov, ki jih repa vsebuje, namreč spodbudno in varovalno delujejo na človekov imunski sistem. Hranilna vrednost skisane repe je, zanimivo, večja kot pri surovi repi.

Pripomočki za kisanje repe:

  • multipraktik ali strgalo
  • čisti stekleni kozarci s pokrovčki
  • distančniki – zaščitne mrežice

Sestavine za kisanje repe

Za tri 910 ml kozarce:

  • 2000 g očiščene, naribane surove repe
  • 40 g soli
  • voda po potrebi

Postopek kisanja repe

Repi odstranimo zeleni in koreninski del, jo dobro operemo pregledamo in odrežemo poškodovane dele repe. Če je olupek pri repi lep in ga niso načeli vrtni in njivski škodljivci, repe ni potrebno olupiti.

Repo razrežemo na primerne kose za kuhinjski multipraktik ali za ročni kuhinjski rezalnik in jo narežemo oziroma naribamo v obliki rezancev.

Če je količina repe manjša, naribano repo najprej damo v vedro ali kakšno drugo vrsto posode, jo posolimo glede na težo repe, ki jo imamo, dobro premešamo in pustimo pokrito s kuhinjsko krpo dve do tri ure da se naribana repa razsoli in izpusti vodo.

Pripravimo si čiste kozarce, pokrovčke in plastične distančnike 8zaščitne mrežice), ki poskrbijo da bo repa prekrita z vodo. Naribano in nasoljeno repo naložimo v kozarce, pri tem pa moramo paziti, da v kozarcu med repo ne ostanejo zračni mehurčki. Na vrh kozarca damo distančnike, če tekočine primanjkuje, dodamo mlačno prekuhano vodo. Po polnjenju kozarcev jih najprej zapremo na rahlo, da bi tekom fermentacije, ko tekočina naraste, lahko odteče. Tako pripravljeno repo postavimo v posodo, da se nam tekočina ne razlije po shrambi.
Po približno enem mesecu kozarce trdno zapremo. Idealna temperatura za kisanje repe je 18 °C, pri tej temperaturi se repa skisa v treh tednih, in je uporabna tudi dve leti, če jo hranimo pri temperaturi 12 do 15° C, v temnem prostoru.

Kisla repa in koline nam popestrijo dolge zimske večere: Lučka Glaser

Preberite ideje za pripravo jedi iz sladke repe:

In še iz kisle repe:

Ocena:
Skupaj: 14 Povprečno: 4.4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor