Okusen matevž zabeljen z ocvirki
Okusen matevž zabeljen z ocvirki je priloga iz krompirja, ki je obogatena s fižolom in ocvirki. Največkrat matevža postrežemo kot prilogo, k zelju, repi, mesu, krvavicam, pečenicam, enolončnicam, lahko pa ga jemo tudi zabeljenega z ocvirki. Krompir je živilo, ki vsebuje skoraj vse potrebne minerale in mikroelemente. S škrobom bogato krompirjevo meso vsebuje veliko magnezija, kalija, fosfatov, natrij, kalcija, … Naštete mineralne snovi so v krompirju v idealnem razmerju in uravnotežijo običajno preslano, presladko in premastno hrano. V krompirju je tudi vitamin C in več vitaminov B. Vas zanimajo sestavine v fižolu? Dobite jih tu.
Matevž zabeljen z ocvirki – pripomočki:
- lonec s pokrovko za kuhanje fižola
- lonec s pokrovko za kuhanje krompirja
- žlica
- mečkalnik za krompir
- kozica
- kuhalnica
Matevž zabeljen z ocvirki – sestavine
Za 4 osebe:
- 500 g kuhanega fižola (lahko tudi iz konzerve)
- 500 g krompirja
- sol
- muškatni orešček
- 2 – 3 žlice domačih ocvirkov
- voda
Matevž zabeljen z ocvirki – postopek:
Suh fižol pregledamo in mu odstranimo vse smeti, nato ga speremo s tekočo vodo preko cedila in naložimo v lonec. Ponavadi pustimo fižol namakati preko noči, lahko pa ga zjutraj namočimo in po 5 urah je že primeren za kuhanje. Namočen fižol v cedilu ponovno speremo in lahko ga damo kuhat v osoljeno vodo. Fižol se kuha različno dolgo, odvisno od sorte in starosti fižola, tako, da je najbolje z pritiskom na fižol ugotoviti ali je dovolj kuhan.
Krompir operemo in ga damo kuhat kar v olupku, da se minerali in vitamini ne izperejo.
Ko je krompir kuhan, ga olupimo in mu dodamo kuhan fižol.
Še vroč krompir s fižolom solimo mu dodamo muškatni orešček in pretlačimo s tlačilno za krompir.
Dobro pretlačimo in premešamo, da se sestavine enakomerno porazdelijo.
V posodi segrejemo ocvirke in, ko se zapenijo so dovolj vroči, da zabelimo matevža.
Matevž lahko postrežemo skupaj z: jetrci, golažem s kislim zeljem, kolerabo po dunjasko, Lojzijevo enolončnico, rumeno kolerabo v omaki, dušenim zeljem, bujto repo, s kolerabo v enolončnici, kmečkim kislim zeljem, svinjsko kračo, junčjimi zrezki po vrtnarsko, …
Dober tek vam želi Lučka Glaser.