Okusen matevž zabeljen z ocvirki
Print Friendly, PDF & Email

Okusen matevž zabeljen z ocvirki je priloga iz krompirja, ki je obogatena s fižolom in ocvirki. Največkrat  matevža postrežemo kot prilogo, k zelju, repi, mesu, krvavicam, pečenicam, enolončnicam, lahko pa ga jemo tudi zabeljenega z ocvirki. Krompir je živilo, ki vsebuje skoraj vse potrebne minerale in mikroelemente. S škrobom bogato krompirjevo meso vsebuje veliko magnezija, kalija, fosfatov, natrij, kalcija, … Naštete mineralne snovi so v krompirju v idealnem razmerju in uravnotežijo običajno preslano, presladko in premastno hrano. V krompirju je tudi vitamin C in več vitaminov B. Vas zanimajo sestavine v fižolu? Dobite jih tu. 

Matevž zabeljen z ocvirki – pripomočki:

  • lonec s pokrovko za kuhanje fižola
  • lonec s pokrovko za kuhanje krompirja
  • žlica
  • mečkalnik za krompir
  • kozica
  • kuhalnica

Matevž zabeljen z ocvirki – sestavine

Za 4 osebe:

  • 500 g kuhanega fižola (lahko tudi iz konzerve)
  • 500 g krompirja
  • sol
  • muškatni orešček
  • 2 – 3 žlice domačih ocvirkov
  • voda

Matevž zabeljen z ocvirki – postopek:

Suh fižol pregledamo in mu odstranimo vse smeti, nato ga speremo s tekočo vodo preko cedila in naložimo v lonec. Ponavadi pustimo fižol namakati preko noči, lahko pa ga zjutraj namočimo in po 5 urah je že primeren za kuhanje. Namočen fižol v cedilu ponovno speremo in lahko ga damo kuhat v osoljeno vodo. Fižol se kuha različno dolgo, odvisno od sorte in starosti fižola, tako, da je najbolje z pritiskom na fižol ugotoviti ali je dovolj kuhan.

Krompir operemo in ga damo kuhat kar v olupku, da se minerali in vitamini ne izperejo.

Ko je krompir kuhan, ga olupimo in mu dodamo kuhan fižol.

Še vroč krompir s fižolom solimo mu dodamo muškatni orešček in pretlačimo s tlačilno za krompir.

Dobro pretlačimo in premešamo, da se sestavine enakomerno porazdelijo.

V posodi segrejemo ocvirke in, ko se zapenijo so dovolj vroči, da zabelimo matevža.

Matevž lahko postrežemo skupaj z: jetrcigolažem s kislim zeljem, kolerabo po dunjasko, Lojzijevo enolončnico, rumeno kolerabo v omaki, dušenim zeljem, bujto repo, s kolerabo v enolončnici, kmečkim kislim zeljem, svinjsko kračo, junčjimi zrezki po vrtnarsko,

Dober tek vam želi Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor