Ajdovi žganci s krompirjem
Ajdovi žganci s krompirjem so lahko okusen, zdrav obrok, bolj nežnega okusa, kakor žganci pripravljeni samo z ajdovo moko. Lahko jemo žgance z vročim mlekom ali pa zabeljene z ocvirki. Jaz jih najbolj obožujem ob gobovi enolončnici ali za zajtrk z vročim mlekom. Lahko pa jih postrežete tudi: ob najboljši Lojzejevi enolončnici, tradicionalnem segedinu ali golaž s kislim zeljem, najboljši enolončnici iz ohrovta, enolončnici s kolerabo, s kmečkim kislim zeljem, ob bujti repi, sladkem dušenem zelju, ali pa slastni trojki v enolončnici, in ob zdravi rumeni kolerabi v omaki.
Noben drug pridelek ni tako bogat z rutinom kot ajda. Rutin varovalno učinkuje na celice v našem ožilju. Rastlinski učinek tesno sodeluje z vitaminom C, preskrbi nas tudi z vitaminom B, s kalcijem, fosfati in kalijem pomembnim za rast kosti. Uživanje ajde blaži bolezni ven in krčnih žil, razširjenih podkožnih žilicah, pomaga proti krvavitvam iz nosu in iz dlesni, izboljšuje prekrvavitev, krepi imunski sistem, preprečuje revmatična obolenja in artritis … Kadar nastajajo pod kožo majhne krvavitve, pokajo drobne kapilare – tudi proti temu, kot obramba pomaga rutin, ki ga vsebuje ajda.
Ajdovi žganci s krompirjem – pripomočki:
- lonec za 3 l s pokrovko
- kuhalnica
- žlica
- vilice
- merica za moko
- mešalnik
- kozica
- skleda
Ajdovi žganci s krompirjem – sestavine:
Za 6 obrokov
- 2 velika krompirja
- 1 l vode
- sol
- 500 ml ajdove moke
- ocvirki z mastjo
Ajdovi žganci s krompirjem – priprava:
Krompir olupimo in operemo potem ga narežemo na majhne kocke in damo v primeren lonec, v katerega smo dali vodo. Vodo solimo in pristavimo na vroč štedilnik, da voda s krompirjem zavre. Me tem časom odmerimo ajdovo moko, ko voda zavre stresemo v vodo še moko, vso naenkrat, da nastane kepa.
Ko voda ponovno zavre, naredimo z ročajem kuhalnice v sredini jamico skozi, da prevre skozi. Toploto štedilnika naravnamo, da enakomerno počasi vre 15 – 20 minut.
Ko je kuhano, vodo od žgancev odlijemo v posodo, kjer smo odmerili moko. Krompir in kepo žgancev damo v mešalnik in na 2 stopnji mešamo. Pustimo mešati 5 minut in, če po tem času vidimo še suhe koščke moke, z žlico počasi dodajamo tekočino od žgancev. Drugače pa tekočine ni potrebno dodajati. Tekočina od žgancev je prav tako zakladnica mineralov in rutina, zato, če ostane, jo lahko uporabimo za zamesitev kruha ali zalivanje zelenjavne juhe, omake …
Ko so žganci v mešalniku zmešani, jih zajemamo z žlico in jih z vilicami drobimo, da nastanejo manjši koščki. Glede na pokrajine žgance drobijo na različne velikosti in tudi vlažnost.
V kozico damo ocvirke z mastjo mešamo, da se stopijo, ko se zapenijo, so dovolj vroči za zabelit ajdove žgance s krompirjem.
Želim vam veliko domačih dobrot, Lučka Glaser.