Naribane kumare po mediteransko
Print Friendly, PDF & Email

Naribane kumare po mediteransko imajo zaradi dodanih mediteranskih začimb in oljčnega olja obogaten vonj in okus, ki nas spominja na pokrajine ob sredozemskem morju. Tako pripravljene in shranjene kumare lahko ponudimo tudi kot solato za del mediteranskega jedilnika ali mediteranske diete.

Kumare si pripravljamo v poletnem času, ko vsebujejo največ vitamina B in C, kalcija in železa, zaradi veliko vode, ki jo kumare vsebujejo pa koristno vplivajo na naše telo. Ko imamo kumar v izobilju, jih lahko zamrzujemo ali vlagamo v kisu, a pri tem izgubijo manjši del koristnih sestavin.

Naribane kumare po mediteransko

Pripomočki za pripravo naribanih kumar po mediteransko

  • ročni ali električni kuhinjski rezalni
  • kozarci s pokrovi

Sestavine naribane kumare po mediteransko

Za 6 kozarcev po 720 ml:

  • 3000 g solatnih kumar
  • 750 g čebule
  • 60 g česna
  • 20 listov bazilike
  • 4 vejice rožmarina
  • 200 ml ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1800 ml vode
  • 600 ml 9% kisa za vlaganje
  • 150 g morske soli
  • 100 g sladkorja

Priprava naribanih kumar po mediteransko

Nabrane kumare dobro operemo, ker se v konicah kumar rada nabira grenčica, konice kumar odrežemo, da shranka ne pokvarimo in jih olupimo. Kumare na ročnem ali električnem rezalniku na drobno narežemo.

Naribane kumare po mediteransko

Olupimo tudi čebulo in česen, ki ju tudi narežemo na drobno.

Naberemo še vejice rožmarina in liste bazilike, ki jih splaknemo pod tekočo vodo. V loncu zmešamo kis, olje in vodo, dodamo  na drobno narezano čebulo, česen, rožmarin, baziliko, sol in sladkor, vse skupaj premešamo in zavremo.

Med vrenjem dodamo še naribane kumare, vse skupaj dobro premešamo in ko ponovno zavre, pustimo vreti 5 minut.

Naribane kumare po mediteransko

Nato začnemo polniti kozarce na kovinski podlagi, da ne počijo, če kozarcev pred polnjenjem nismo segrevali. Kozarce napolnimo do vrha, obrišemo rob kozarca in dno pokrovčka in kozarce dobro zapremo. Zaprte kozarce za nekaj minut obrnemo na pokrovček, potem pa jih obrnemo pravilno in pokrijemo z odejo ali brisačo, da se počasi ohladijo.

Naribane kumare po mediteransko

Ohlajene kozarce opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka in jih hranimo v temnem neogrevanem prostoru. Tako pripravljen shranek je uporaben najmanj eno leto.

Naribane kumare po mediteransko

Napolnimo shrambo takrat, ko imamo pridelka v izobilju. Lučka Glaser

Pripravila sem vam še nekaj idej za pripravo ozimnice za shrambo domačih dobrot:

In še različno pripravljeni shranki, ki nam vedno pridejo prav za hitro pripravo kosila:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor