Naribane kumare po mediteransko
Naribane kumare po mediteransko imajo zaradi dodanih mediteranskih začimb in oljčnega olja obogaten vonj in okus, ki nas spominja na pokrajine ob sredozemskem morju. Tako pripravljene in shranjene kumare lahko ponudimo tudi kot solato za del mediteranskega jedilnika ali mediteranske diete.
Kumare si pripravljamo v poletnem času, ko vsebujejo največ vitamina B in C, kalcija in železa, zaradi veliko vode, ki jo kumare vsebujejo pa koristno vplivajo na naše telo. Ko imamo kumar v izobilju, jih lahko zamrzujemo ali vlagamo v kisu, a pri tem izgubijo manjši del koristnih sestavin.
Pripomočki za pripravo naribanih kumar po mediteransko
- ročni ali električni kuhinjski rezalni
- kozarci s pokrovi
Sestavine naribane kumare po mediteransko
Za 6 kozarcev po 720 ml:
- 3000 g solatnih kumar
- 750 g čebule
- 60 g česna
- 20 listov bazilike
- 4 vejice rožmarina
- 200 ml ekstra deviškega oljčnega olja
- 1800 ml vode
- 600 ml 9% kisa za vlaganje
- 150 g morske soli
- 100 g sladkorja
Priprava naribanih kumar po mediteransko
Nabrane kumare dobro operemo, ker se v konicah kumar rada nabira grenčica, konice kumar odrežemo, da shranka ne pokvarimo in jih olupimo. Kumare na ročnem ali električnem rezalniku na drobno narežemo.
Olupimo tudi čebulo in česen, ki ju tudi narežemo na drobno.
Naberemo še vejice rožmarina in liste bazilike, ki jih splaknemo pod tekočo vodo. V loncu zmešamo kis, olje in vodo, dodamo na drobno narezano čebulo, česen, rožmarin, baziliko, sol in sladkor, vse skupaj premešamo in zavremo.
Med vrenjem dodamo še naribane kumare, vse skupaj dobro premešamo in ko ponovno zavre, pustimo vreti 5 minut.
Nato začnemo polniti kozarce na kovinski podlagi, da ne počijo, če kozarcev pred polnjenjem nismo segrevali. Kozarce napolnimo do vrha, obrišemo rob kozarca in dno pokrovčka in kozarce dobro zapremo. Zaprte kozarce za nekaj minut obrnemo na pokrovček, potem pa jih obrnemo pravilno in pokrijemo z odejo ali brisačo, da se počasi ohladijo.
Ohlajene kozarce opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka in jih hranimo v temnem neogrevanem prostoru. Tako pripravljen shranek je uporaben najmanj eno leto.
Napolnimo shrambo takrat, ko imamo pridelka v izobilju. Lučka Glaser
Pripravila sem vam še nekaj idej za pripravo ozimnice za shrambo domačih dobrot:
- Vroče polnjenje naribanih kumaric za solato
- Solatne kumarice za ozimnico.
- Pasterizirane naribane kumare za solato.
- Vložene naribane (solatne) kumarice.
- Pasterizirane vložene kisle kumarice.
- Hladno vložene solatne kumare v kisu.
- Hladno vložene kumarice v kisu.
- Kumare narezane v kisu.
In še različno pripravljeni shranki, ki nam vedno pridejo prav za hitro pripravo kosila:
- Bolgarska solata za ozimnico.
- Semena kapucink v kisu.
- Vložene bučke po mediteransko.
- Solata z zelenim paradižnikom in fižolom za ozimnico.
- Mešana solata za ozimnico – pasterizirana.
- Fermentirana zelenjava.
- Rdeča pesa vložena v kisu.
- Stročji fižol v kisu za ozimnico.
- Dežnikarice vložene v kisu.
- Rumeni ježki vloženi v kisu.
- V kisu vloženi jurčki.
- Štorovke ali mraznice v kisu.
- Lisičke vložene v kisu.