Pasterizirane vložene kisle kumarice
Pasterizirane vložene kisle kumarice so okusne in hrustljave. Ko jih poberemo v vrtu, ostajajo sveže še največ teden dni, potem jih moramo porabiti ali vložiti. Kumarice vsebujejo 95% vode in so bogate z vitaminom C in K, od mineralov pa vsebujejo magnezij, kalij, in mangan.
Za vlaganje v kis nabiramo kumarice dolžine približno do 5 cm, pri nabiranju si pomagamo z nožem, da ne poškodujemo same rastline na kateri kumarice še rastejo.
Po tem postopku shranjevanja kumaric pripravlja največ gospodinj, saj kumarice ostanejo hrustljave in ravno prav kisle.
Pripomočki za pripravo pasteriziranih vloženih kislih kumaric
- kozarci za vlaganje s pokrovom (370 ml)
Sestavine za pripravo pasteriziranih vloženih kislih kumaric
Količina za 370 ml kozarec:
- kumarice za vlaganje, velikost kumaric in teža primerna velikosti kozarca
- 1 čajna žlička sladkorja (3 g)
- 1 čajna žlička soli (3 g)
- 1 čajna žlička mešanice začimb za vlaganje kumaric
- 75 ml 9% kisa za vlaganje
- 175 ml vode
Priprava pasteriziranih vloženih kislih kumaric
Kumarice, ki jih bomo vlagali, dobro operemo, damo na cedilo in počakamo, da se bodo posušile, med tem časom si pripravimo vse sestavine, ki jih bomo potrebovali. Posušene kumarice naložimo v kozarec, pri tem jih v kozarec ne tlačimo in pazimo, da bodo z kisom prekrite.
V kozarec z naloženimi kumaricami damo sol, sladkor in začimbe. V loncu zavremo mešanico kisa in vode.
Vročo mešanico prelijemo čez kumarice v kozarcu, ki mora stati na kovinski podlagi, da kozarec ne poči. Kozarec napolnimo do vrha, pri tem pazimo, da so kumarice prekrite s kisom, obrišemo rob kozarca in notranjost pokrovčka in kozarec takoj zapremo.
Nato ga postavimo v drugi lonec z vrelo vodo za 1 do 2 minute, toliko da kumarice spremenijo barvo, kozarec obrnemo za 2 do 3 minute na pokrovček, nato ga pravilno obrnemo in pokrijemo, da se počasi ohladi.
Ohlajen kozarec lahko opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času pripravljenega shranka. Tako vložene kumarice hranimo v temnem neogrevanem prostoru in so uporabne najmanj eno leto.
Vložene kisle kumarice v kozarcu in krompir v ‘gajbi’, morata biti v v vsaki shrambi gospodinje. Lučka Glaser
Nekaj nasvetov za pripravo shrankov v kisu:
- Vložene naribane (solatne) kumarice.
- Hladno vložene solatne kumare v kisu.
- Hladno vložene kumarice v kisu.
- Kumare narezane v kisu.
- Bolgarska solata za ozimnico.
- Semena kapucink v kisu.
- Vložene bučke po mediteransko.
- Solata z zelenim paradižnikom in fižolom za ozimnico.
- Mešana solata za ozimnico – pasterizirana.
- Fermentirana zelenjava.
- Rdeča pesa vložena v kisu.
- Stročji fižol v kisu za ozimnico.
- Dežnikarice vložene v kisu.
- Rumeni ježki vloženi v kisu.
- V kisu vloženi jurčki.
- Štorovke ali mraznice v kisu.
- Lisičke vložene v kisu.