Stročji fižol v kisu za ozimnico
PrintFriendly and PDF

Stročji fižol izvira iz Mehike, Srednje in Južne Amerike od koder izvirajo vse stročnice, ki so največji vir beljakovin in hranilnih snovi. Danes je fižol razširjen po vsem svetu in ga pridelujemo tudi pri nas v Sloveniji. Mlad stročji fižol je na voljo v poletnih mesecih in je zelo primeren za shranjevanje v kisu, saj je v zimskem času zelo dobrodošel za pripravo solat in prilog raznim mesnim jedem.

Pripomočki za pripravo stročjega fižola v kisu:

  • košara za nabiranje
  • nožiček
  • tehtnica
  • skleda za pranje
  • cedilo
  • lonec
  • merica za vodo in kis
  • kozarci za vlaganje
  • pokrovčki za kozarec
  • kuhinjske klešče
  • etikete
  • pisalo
  • štedilnik
  • kuhinjske krpe ali odeja

Sestavine zastročji fižol v kisu za ozimnico

Količina je namenjena za 3 kozarce po 720 ml:

  • 1 kg stročjega fižola
  • 1500 ml vode
  • 500 ml kisa
  • sol po okusu

Priprava stročjega fižola v kisu za ozimnico:

Stroke fižola nabiramo, ko je ta še mlad in mehak. Doma ga preberemo, odstranimo poškodovane in nagnite stroke, preverimo če že vsebuje nitke in jih odstranimo, kakor tudi pecelj in koničasti vrh. Če stročji fižol kupujemo na tržnici, lahko preverimo, ali je sveže nabran tako, da strok upognemo, če je sveže nabran, se bo prelomil, drugače pa se samo upogne.

V vodi ga večkrat operemo, da je čist in ga damo na cedilo da voda odteče.

V loncu zavremo vodo, jo posolimo in stresemo stročji fižol v lonec, kuhamo približno deset minut in dodamo aromatiziran alkoholni kis za vlaganje. Pustimo da vre približno še pet minut nato ga poizkusimo, ker je treba paziti, da fižol ostane kompakten (odvisno tudi od vrste fižola).

Pazimo, da so kozarci in pokrovčki za shranjevanje stročjega fižola čisti. Predhodno jih ni potrebno segrevati, če jih imamo ob polnjenju na kovinski površini, drugače pa damo pred polnjenjem kovinsko žlico ali vilice v kozarec, ko nalagamo v kozarček vročo vsebino in ni nevarnosti, da bi kozarec zaradi vroče vsebine počil. S kuhinjskim kleščami začnemo nalagati v kozarec fižol in, ko ga napolnimo ga zalijemo s tekočino v kateri smo kuhali fižol do vrha.

Kozarce zapremo s pokrovčki, jih za nekaj minut obrnemo na pokrovček (na glavo) in s tem preverimo, če so kozarčki dobro zaprti. hkrati pa se pokrovčki razkužijo tudi z notranje strani. Kozarčke postavimo nazaj, v pravilen položaj in jih pokrijemo s kuhinjsko krpo ali odejico in počakamo, da se ohladijo, nato jih opremimo z etiketo z podatkom o vsebini in času vlaganja. Kozarčke shranimo v primeren prostor, ki naj ne bo ogrevan pozimi, in poskrbimo da kozarci niso izpostavljeni direktni svetlobi.

Naj bo ozimnica bogato in raznoliko založena z pridelki iz vašega vrta, Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor

Hvala, da nas berete. 🙂

Ste že všečkali našo stran?