Pečena pisana mešana zelenjava
Kdo ne obožuje pečenega krompirja? Kaj pa, če mu dodamo še drugo vrtno zelenjavo, tako da nastane prava mavrica barv in okusov?
To lahko naredimo zelo preprosto s pomočjo domače pečice, v katero potisnemo pekač s krompirjem, korenjem, svežo rdečo peso in malo kasneje dodamo še koščke pora. Pri zadnjem imamo na izbiro, ali želimo jesti manj zapečenega ali nam je bolj všeč hrustljav in podoben čipsu. Od tega je odvisno, kdaj ga bomo dodali ostali zelenjavi, ki se že peče.
Kakorkoli že, okusna pečena pisana mešana zelenjava je odlična priloga omakam, mesu, polpetom in različnim solatam.
Pripomočki za pečeno pisano mešano zelenjavo:
- večji pekač
Sestavine za pečeno pisano mešano zelenjavo:
Za 3 osebe:
- 600 g (mladega) krompirja
- 140 g korenja
- 140 g sveže rdeče pese
- 50 g pora
- 3 žlice olivnega olja
- 1 zravnana žlička soli oz. po okusu
Postopek za pečeno pisano mešano zelenjavo:
Za to prilogo najprej pripravimo pekač. Nanj vlijemo 3 žlice olivnega olja in dodamo 1 poravnano žličko soli. S pomočjo kuhinjske lopatke ju premešamo in s tem tudi razporedimo po celotnem pekaču, na katerega bomo kasneje naložili narezano zelenjavo. Klasično pečico vklopimo na 175 °C.
Na vrsti je priprava zelenjave. Če bomo uporabili mlad krompir, ga samo dobro oščetkamo pod tekočo vodo, da odstranimo zemljo in drugo umazanijo, sicer pa lahko krompir tudi olupimo. Krompir speremo in narežemo na večje koščke, velike približno 3-4 cm. Položimo jih na pekač.
Na vrsti je korenje. Po želji tudi tega ne lupimo, ampak ga samo dobro očistimo. Narežemo ga na kolobarje, široke približno toliko, kot so veliki kosi krompirja. Tudi korenje damo na pekač.
Zdaj pripravimo še rdečo peso. Odrežemo ji zgornji del z listi in jo olupimo ter umijemo pod tekočo vodo. Očiščeno peso narežemo na koščke, ki so nekoliko manjši od krompirja. Na pekač naložimo tudi peso in vso zelenjavo dobro premešamo, da bo enakomerno posoljena.
Pekač damo v pečico in mešano zelenjavo pečemo 30 minut. Medtem pripravimo por: odrežemo spodnji del s koreninicami in vrhove listov. Por dobro očistimo pod tekočo vodo. To sicer naredimo najlažje, če por prerežemo po dolgem. Skratka, narežemo za približno 50 g pora, koščki pa naj bodo dolgi okoli 4 cm.
Napol pečeno zelenjavo po 30 minutah premešamo s pomočjo kuhinjske lopatke, dodamo pa tudi por, ki ga po potrebi še malo posolimo. Pekač damo nazaj v pečico in zelenjavo pečemo še okoli 20-30 minut, odvisno od velikosti koščkov in kako zapečeno zelenjavo želimo. Če želimo, da se por zapeče manj, ga bolj vmešamo med zelenjavo, če ga pustimo bolj na vrhu, pa se bo zapekel malo bolj. Če nam je všeč hrustljav por, ga lahko v pečico damo že prej kot po 30 minutah.
Do konca peke zelenjavo še enkrat premešamo s kuhinjsko lopatko.
Ko je zelenjava primerno pečena (kar lahko preverimo tudi z vilico ali pa preprosto vzamemo en košček in ga poskusimo ;)), pekač vzamemo iz pečice in to pisano prilogo iz pečene zelenjave čim prej postrežemo.
Tukaj pa je še nekaj idej za zelenjavne priloge:
- V foliji pečena zelenjava in meso.
- Dušeno masleno korenje.
- Pečeni krompirjevi in korenjevi cekini.
- Maslen pražen krompir.
- Pečen krompir v obliki srčkov.
- Krompirjevi oblački.
- Hrustljavo pečen krompir z mehko sredico.
- Pisana priloga iz bučke in paprike.