Pasterizirane naribane kumare za solato
Print Friendly, PDF & Email

Kumare za solato, ki jih pridelamo v poletnih in jesenskih dneh, lahko pripravimo za shranek za hladnejše dni, ko zelene solate ni v izobilju. Takrat se odločimo za pasterizirane naribane kumare za solato, ki so kiselkastega okusa, toda vonj in okus ostaneta, zato so zelo dobrodošle kot del kosila ali večerje, saj jih lahko ponudimo zraven vseh vrst kuhanega ali pečenega mesa.

Kumare vsebujejo veliko vode in vlaknin, kot tudi veliko vitaminov B, vključno z vitaminom B1, vitaminom B5 in vitaminom B7 , zato so zelo primerne za urejanje naše prebave.

Pasterizirane naribane kumare za solato

Pripomočki za pasterizirane kumare za solato

  • ročni ali električni kuhinjski rezalnik
  • pekač od pečice z višjim robom

Sestavine za pasterizirane kumare za solato

Za 8 kozarcev po 720 ml:

  • 4000 g solatnih kumar
  • 500 g čebule
  • 40 g soli
  • 7 g mešanice začimb za vlaganje kumaric
  • 200 ml 9% kisa za vlaganje
  • 600 ml vode

Priprava pasteriziranih naribanih kumar za solato

Kumare dobro operemo in jim na obeh krajih odrežemo približno 1 do 2 cm, saj se na obeh konceh kumar velikokrat skriva grenčica, ki nam lahko pokvari okus pripravljenega shranka. Mladih kumar, ki imajo mehki olupek, ni potrebno lupiti in tudi sredice z nedozorelimi semeni ne odstranjujemo.

Pasterizirane naribane kumare za solato

Kumare in čebulo ročno ali strojno na tanko narežemo, dodamo sol in mešanico začimb za vlaganje kumaric in vse skupaj dobro premešamo.

Pasterizirane naribane kumare za solato

V loncu zavremo pripravljeno mešanico kisa in vode, ki ga prelijemo preko narezanih kumar in čebule, ki smo jih naložili v kozarec.

Pasterizirane naribane kumare za solato

Kumar v kozarec ne tlačimo, tako da se kis lahko porazdeli po celem kozarcu, priporočljivo je da, na vrhu napolnjenega kozarca položimo plastične distančnike, da so kumare prekrite s kisom. Preden kozarce zapremo preverimo, če se je tekočina porazdelila po celem kozarcu, po potrebi tekočino še dotočimo.

Pasterizirane naribane kumare za solato

Kozarce naložimo v pekač od pečice, dotočimo vodo v višino 2 do 3 cm in ga postavimo v pečico, ki jo segrevamo na 120 °C , ko kontrolna lučka ugasne, segrevamo še 60 minut, potem pečico ugasnemo in kozarce pustimo v pečici do naslednjega dne, da se ohladijo. Ko so kozarci ohlajeni, jih opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka. Tako pasterizirane kumare hranimo v neogrevanem prostoru in so uporabne najmanj eno leto.

Naj bo shramba polna dobrot, ki smo jih pripravili v poletnem in jesenskem času, pa bosta tudi zima in pomlad krajša. Lučka Glaser

Pripravimo si lahko tudi shranke drugače ali pa iz drugih pridelkov, ki smo jih vzgojili, pridelali ali nabrali:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor