Vložene naribane (solatne) kumarice
Vložene naribane solatne kumarice so poslastica za čas, ko kumarice prenehajo rasti, mi pa jih shranimo v kozarce in, če smo veliki ljubitelji kumaric, imamo svojo najljubšo jed že pripravljeno kot shranek, ki smo ga pripravili v času, ko so nam velike kumare ostajale in nismo vedeli kaj bi z njimi. Z malo truda tako lahko shranimo tudi velike kumare in si zagotovimo solato v dolgih zimskih večerih. Solata iz naribanih kumaric je pripravljena tako, da jo lahko iz kozarca preložimo v skodelico ali krožnik in jo serviramo, tekočine ne odlivamo, saj vsebuje vitamine in minerale.
Kumarice so nizkokalorične, saj vsebujejo več kot 97% vode. Vsebujejo tudi vitamine A, B1, B2 in C vitamin, kalij in natrij. Poznamo male kumarice za vlaganje in velike kumarice, ki se imenujejo solatne.
Pripomočki za pripravo vloženih naribanih kumaric
- posoda za pranje
- skleda
- nož za lupljenje
- tehtnico
- rezalnik za kumarice
- vedro ali večja posoda
- merica za olje in kis
- žlica kuhalnica
- lonec
- lij
- kozarci za vlaganje s pokrovčki
- etikete in svinčnik
- odeja ali kuhinjska krpa
Sestavine za pripravo vloženih naribanih kumaric
Za 8 kozarcev po 740 ml:
- 5 kg kumaric olupljenih in očiščenih (če je kumarica zrela in so semena velika jih odstranimo)
- 200 ml olja
- 500 ml kisa
- 2 žlici gorčice
- 2 žlici hrena
- 400 g čebule
- 6 strokov česna
- 100 g sladkorja
- 100 g soli (oziroma po okusu)
- poper po okusu
Postopek za pripravo vloženih naribanih kumaric:
Kumarice dobro operemo jih olupimo in, če so kumarice preveč zrele, jim odstranimo tudi semena, olupljene in očiščene kumarice stehtamo.
Sedaj jih narežemo z rezalnikom in jih stresemo v vedro ali večjo posodo, kjer jih posolimo, dobro premešamo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo čakati najmanj 2 uri, da kumarice izpustijo vodo. Paziti moramo, da uporabljamo posodo, ki je primerna za pripravo in shranjevanje živil.
V tem času, ko čakamo, da kumarice izpustijo vodo, olupimo in narežemo čebulo in česen in pripravimo vse ostale sestavine, ki jih bomo uporabljali v nadaljevanju priprave vloženih naribanih kumaric.
V lonec damo olje, da se segreje, nato stresemo v lonec narezano čebulo in jo prepražimo, da postekleni potem dodamo česen in prepražimo še toliko, da zadiši. Ko smo zaznali prijeten vonj po čebuli in česnu začnemo dodajati vse ostale sestavine, kis, gorčico, hren, dobro premešamo.
Ko zavre, dodamo še sladkor, ponovno dobro premešamo in med vrenjem stresemo v lonec kumarice, ki so že izpustile vodo. Kumarice stresemo v lonec skupaj z vodo ki so jo izpustile in vode ne dolivamo. Počakamo, da zavre, med vrenjem večkrat premešamo in pustimo, da počasi vre na zmernem ognju 10 minut, na kraju dodamo še poper ter ponovno premešamo, poizkusimo če je dovolj slano, po potrebi dosolimo in naribane kumarice so pripravljene za nalaganje v kozarce.
Predhodno smo pripravili čiste kozarčke in pokrovčke za vložene naribane kumarice, kozarčkov ni potrebno ogrevati, če imamo postavljene na kovinski površini med polnjenjem, drugače damo pred polnjenjem v kozarček kovinsko žlico, ki jo odstranimo, ko je kozarček poln in kozarček nam ne bo počil. Kozarce polnimo do roba, jih tesno zapremo, za nekaj minut obrnemo na pokrovček (na glavo), jih po nekaj minutah ponovno obrnemo in jih zložimo na prostor, kjer jih bomo pokrili z odejo ali kuhinjsko krpo. Ko so kozarci ohlajeni, jih opremimo z etiketo s podatkom o vsebini shranka in letnico. Tako vložene kumarice so uporabne najmanj eno leto.
Poglejte še: solatne kumarice za ozimnico.
Pa dober tek v hladnih zimskih dneh, ko vrt pokriva sneg, Lučka Glaser.