Solata z zelenim paradižnikom in fižolom za ozimnico
Solata z zelenim paradižnikom in fižolom v zrnju za ozimnico je dobrodošla v zimskem času, ko nam vrt pokrijeta slana in sneg. Tako pripravljeno solato lahko ponudimo kot del kosila ali pa kot prilogo mesnim izdelkom.
Pripomočki za pripravo solate z zelenim paradižnikom in fižolom
- posodica za merjenje tekočin
- kozarci s pokrovčki za vlaganje
Sestavine za solato z zelenim paradižnikom in fižolom
Za devet kozarcev po 720 ml:
- 3300 g zelenega paradižnika
- 1600 g čebule
- 2100 g paprike različnih barv (razmerje poljubno)
- 40 g česna
- 1000 g rjavega fižola v zrnju
- 200 ml sončničnega olja
- 800 g bučk cukete
- 250 ml že razredčenega kisa za vlaganje
- 300 ml sončničnega olja
- 1 žlica sladkorja
- 2 žlice soli
- 1 žlico celega popra
Priprava solate z zelenim paradižnikom in fižolom za ozimnico
Fižol namočimo v vodi za šest do osem ur, namočen fižol stresemo na cedilo, da voda odteče, v kozico nalijemo čisto vodo in ga damo kuhati na štedilnik, čas kuhanja fižola je odvisen od starosti in vrste fižola. Ko je fižol kuhan, ga stresemo na cedilo, da voda odteče. Zelen paradižnik operemo, kakor tudi raznobarvno papriko in jih pustimo na cedilu, da voda odteče.
Čebulo in česen olupimo, tako olupljena sta pripravljena za rezanje.
Papriko in zeleni paradižnik zrežemo na rezance širini tri do pet milimetrov, čebulo pa bolj na tanko, stroke česna pa samo razpolovimo.
Pri buči najprej preverimo trdoto olupka, če je olupek trd, ga je potrebno odstraniti, drugače pa bučo narežemo na kocke treh do petih milimetrov.
V dovolj velikem loncu najprej prepražimo čebulo, da postekleni, nato dodamo še česen in vonj po česnu nam pove, da lahko v lonec dodamo vso zelenjavo, ki smo jo narezali, na koncu pa dodamo še kuhan fižol v zrnju. Vse dobro premešamo in dodamo kis, olje, sladkor, sol in poper v zrnju. Kuhamo še približno 15 minut na zmernem ognju med stalnim mešanjem, da se okusi povežejo.
Solato polnimo še vročo, v čiste segrete kozarce. Če kozarcev nismo segreli, jih polnimo na kovinski podlagi. Kozarce polnimo do vrha, pred zapiranjem rob kozarca obrišemo in zapremo z nepoškodovanimi pokrovčki in kozarce za pet minut obrnemo na pokrov. Ko napolnjene kozarce obrnemo nazaj, jih zlagamo v razmaku dva do tri centimetre, da se enakomerno ohlajajo in jih pokrijemo z kuhinjsko krpo ali brisačo.
Ohlajene kozarce opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka in jih shranimo v temen neogrevan prostor. Tako pripravljena solata je uporabna najmanj eno leto.
Narava je ponudila več, kot tisti trenutek lahko pojemo, zato je priprava shrankov zelo dobrodošla. Lučka Glaser
Nasvetov je veliko, preberite jih in se odločite kaj je za vas zanimivo:
- Mešana solata za ozimnico – pasterizirana.
- Bolgarska solata za ozimnico.
- Fermentirana zelenjava.
- Stročji fižol v slanici za ozimnico.
- Ajvar z zelenim paradižnikom.
- Ajvar z dodanimi bučkami.
- Zelenjavna omaka za ozimnico.
- Paradižnikova omaka z bučko.
- Paradižnikova omaka z melancani.
- Paradižnikova mezga z origanom.
- Paradižnik z baziliko v lastnem soku.
- Pečene in pasterizirane bučke za ozimnico.