Mešana solata za ozimnico – pasterizirana
Print Friendly, PDF & Email

Mešana solata za ozimnico, ki je pasterizirana, nam popestri jedilnik v obdobju, ko nimamo na razpolago sveže zelenjave, zato jo le pripravimo sedaj in si jo shranimo za kasneje.

Gospodinjam, ki imajo vrt ali dobijo domačo zelenjavo, se pogosto zgodi, da imajo v jesenskem času veliko zelenjave, ki je sproti ne morejo porabiti in se tako sprašujejo, kam bi z njo. V tem času je potrebno tudi pospraviti vrt in tudi zeleni paradižnik, kumare, korenček, … vse to so odlične sestavine za mešano solato.

Okusna rešitev, da koristno uporabimo zelenjavo je priprava mešane solate za ozimnico, ki jo pasteriziramo in vsebuje veliko vitaminov in mineralov.

Pripomočki za pripravo mešane solate za ozimnico

  • večja posoda za pranje
  • večja posoda za vse narezane sestavine
  • cedilo
  • nož
  • deska za rezanje
  • 3 sklede
  • posodica za merjenje tekočin
  • tehtnica
  • zaščitne mrežice ali lesene palčke (jaz uporabim čiste palčke od lučk)
  • 7 kozarcev po 900 ml s pokrovčki
  • prtiček iz blaga
  • prt
  • pekač velikosti 35 x 40 cm
  • pečica
  • nalepke in pisalo

Sestavine za pripravo mešane solate za ozimnico

Za 7 kozarcev po 900 ml:

  • 1000 g zelenega paradižnika
  • 1000 g paprike rdeče, zelene in rumene
  • 1000 g kumaric
  • 700 g rdečega korenčka
  • 500 g čebule
  • 4 jabolka (velikost po izbiri)
  • 2 kutini
  • 1500 ml vode
  • 500 ml kisa
  • 4 žlice morske soli
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 žlica celega popra
  • 1 žlica koriandra

Postopek priprave mešane solate za ozimnico

Vso zelenjavo, ki jo bomo uporabili narežemo na koščke velikosti grižljaja, saj bo tako pripravljena solata lažja za uživanje.

Najprej operemo papriko v hladni vodi, jo damo na cedilo nato pa razpolovimo, da odstranimo pecelj s pečkami vred. Vsako polovico paprike, prerežemo še na polovico po dolžini, nato pa jih narežemo na dva do tri centimetre, ter jih preložimo v večjo posodo in pokrijemo s prtom.

Zelene paradižnike operemo v hladni vodi, damo na cedilo in jih najprej narežemo na štiri dele, odstranimo del kjer je bil pecelj in morebitne slabe dele. Paradižnikove krhlje narežemo na širino pet mm. Ko imamo ves paradižnik narezan, ga dodamo v večjo posodo skupaj s papriko in pokrijemo s prtom.

Kumaric ne olupimo, saj se lupina med pasteriziranjem zmehča razen, če vas olupek moti. Kumarice operemo in jih prav tako odcedimo. Najprej kumarici odstranimo del pri peclju, ker velikokrat greni. Debelejše kumarice lahko prerežemo na pol ali štiri dele  in potem kumarico narežemo počez na pet mm široke dele oz. kolobarje. Tako narezane kumarice dodamo k papriki in paradižniku, vse sestavine pokrijemo z prtom, da zaščitimo čisto zelenjavo proti žuželkam in prahu.

Če so kumarice dozorele je priporočljivo, da jim odstranimo semena.


Čebulo olupimo in na tanke rezine narežemo in jo dodamo ostali narezani zelenjavi.

Korenček najprej speremo pod tekočo vodo in jim odrežemo slabe dele. Korenček narežemo počez na kolobarje debeline dva do tri mm in narezane dodamo vsej narezani zelenjavi.

Za bolj zanimiv okus solate dodamo tudi jabolka in kutini. Najprej jabolka in kutini operemo pod tekočo vodo, nato jih razrežemo na štiri dele, debelejše sadeže pa na šest delov. Odstranimo pečke, muho in peclje, olupiti jih ni potrebno, če je sadje domače in ni bilo škropljeno. Krhlje jabolk in kutine narežemo počez tudi na pet mm, potem jih dodamo vsej narezani zelenjavi.

Vso zelenjavo posolimo in dobro premešamo in pokrijemo s prtom.

V posodo odmerimo vodo, kis, dodamo sladkor, črni poper in koriander. Vse sestavine dobro premešamo in dodamo narezani zelenjavi in ponovno dobro premešamo, pokrijemo s prtom in pustimo dvanajst do šestnajst ur, da se okusi razvijejo in povežejo.

Tako pripravljeno zelenjavo s tekočino vred naložimo v čiste kozarce za vlaganje, na vrh damo na počez lesene palčke ali zaščitne mrežice, da je vsa zelenjava prekrita s tekočino in kozarce pokrijemo s čistimi nepoškodovanimi pokrovčki.

V pekač najprej položimo prtiček iz blaga, nanj naložimo napolnjene kozarce z mešano solato za ozimnico in vse skupaj postavimo v pečico na nižji nosilec, zalijemo pekač s hladno vodo 2 – 3 cm v višino kozarcev in zapremo pečico. Nastavimo temperaturo v ventilatorski pečici na 100°C in segrevamo dokler da nam kontrolna lučka pokaže, da je temperatura v pečici dosegla nastavljeno temperaturo. Od tega trenutka pustimo kozarce z zelenjavo v pečici še 45 minut, da so na nastavljeni temperaturi. Po tem času pečico izključimo in pustimo kozarce v pečici, da se počasi ohlajajo in ohladijo, to traja približno 14 do 16 ur. Ohlajene kozarce poberemo iz pečice, jih obrišemo in opremimo z etiketo, kjer je napisano ime shranka in datum, kdaj smo ga pripravili. Kozarce shranimo v temen, zračen in neogrevan prostor.

Tako pripravljena mešana solata za ozimnico je ob pravilnem shranjevanju uporabna najmanj dve leti.

Poskrbite, da bo shramba polna okusnih jedi in si bomo lahko popestrili jedilnik. Lučka Glaser

Poglejte povezave za razne shranke za vašo shrambo.

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor