Hladno vložene kumarice v kisu
Hladno vložene kumarice v kisu ostanejo trde in hrustljave, to je shranek, ki je zelo enostaven in si ga lahko pripravljamo postopoma, odvisno od vsakodnevnega prirastka kumaric. Posebnost tega recepta je, da si pripravimo aromatični kis, ki ga uporabljamo hladnega in uporabimo po potrebi, glede na količino nabranih ali kupljenih kumaric. Za vlaganje celih kumaric uporabljamo vrsto kumaric, ki so primerne za vlaganje, saj poznamo tudi kumare pod imenom solatne, ki pa so veliko večje.
Kumarice so poznane po tem, da vsebujejo 97 % vode, pa tudi kalij in natrij, posebno pa so bogate z vitamini C, A1, B1, in B2.
Pripomočki za pripravo hladno vloženih kumaric
- posoda za nabiranje
- posoda za pranje
- lonec za pripravo kisa s pokrovko
- žlica
- kozarce s pokrovčki za shranjevanje kuhanega kisa
- kozarci za vlaganje s pokrovčki poljubno veliki
- štedilnik
- etiketo s pisalom
Sestavine za pripravo hladno vloženih kumaric
Za pripravo 2000 ml kisa hladno vlaganje kumaric
- 1500 ml vode
- 500 ml kisa za vlaganje
- vejico zelenega janeža
- vejico kopra
- 3 liste lovorja
- 20 zrncev popra celega, lahko tudi po okusu
- sol po okusu
In še:
- kumarice za vlaganje
- listi trte
- kis, ki smo ga predhodno skuhali in ohladili
Količina končnega vloženega shranka je seveda odvisna od količine kumaric s katerimi razpolagate.
Priprava hladno vloženih kumaric
V lonec nalijemo mešanico kisa in vode v razmerju 1: 3 (1 del kisa za vlaganje in 3 dele vode), dodamo še vse začimbe in ne pozabimo posoliti. Lonec pristavimo na štedilnik ter počakamo, da mešanica kisa zavre in pustimo vreti dve do tri minute. Ko je mešanica kisa kuhana, lonec pokrijemo in pustimo, da se počasi ohlaja, najbolje preko noči.
Ohlajeni kis shranimo v večje čiste kozarce skupaj z začimbami in ga bomo uporabili za zalivanje kumaric, ki jih bomo naložili v kozarce.
Kumarice operemo pod tekočo vodo, če smo jih nabrali sami v čistem naravnem okolju, jih ni potrebno umivati. Umite kumarice posušimo in jih suhe nalagamo v kozarček v katerega smo predhodno položili list trte.
Kozarec, ki smo ga napolnili s kumaricami, prekrijemo z listom trte in zalijemo z ohlajenim kisom. Kis natočimo do vrhnjega dela kozarca in ga z pokrovčkom zapremo.
Potrebujemo samo še etiketo in pisalo, na katero napišemo vsebino in čas shranka, ki je uporaben najmanj eno leto.
Naj bo sendvič, hamburger ali narezek, kisla kumarica je zmerom dobrodošla. Lučka Glaser
Vabim vas, da si ogledate še nekatere recepte za shranke s kisom, slanico ali soljo, ki jih boste uživali izven sezone:
- Zelenjavna omaka za ozimnico.
- Paradižnikova omaka z melancani.
- Kumare narezane v kisu.
- Stročji fižol v slanici za ozimnico.
- Bolgarska solata za ozimnico.
- Sataraš za ozimnico.
- Vložene naribane (solatne) kumarice.
- Ajvar z dodanimi bučkami.
- Pikantni bučni namaz.
- Bučke vložene v slanici.
- Stročji fižol v kisu za ozimnico.
- Najboljša jušna zelenjavna začimbna mešanica.
- Sanjski popki čemaža v kisu.
- Čemažev pesto.