Kumare narezane v kisu
Print Friendly, PDF & Email

Kumare narezane v kisu in vložene v kozarce so shranek, ki ga pripravimo, ko je zamrzovalna omara že polna, kumare pa so prevelike za klasično vlaganje malih kumaric, uporabimo lahko tudi klasične solatne kumare. Da večjih kumar ne zavržemo, pripravimo malo večje kozarce v katere bomo naložili razrezane kumare. V zimskem času jih bomo z veseljem uporabili, ko bo primanjkovalo zelenjave in solat. Kumare so nizkokalorične, saj vsebujejo več kot 97% vode. Vsebujejo tudi vitamine A, B1, B2 in C vitamin ter kalij in natrij. Poznamo male kumarice za vlaganje in velike kumare, ki se imenujejo solatne v tem receptu lahko uporabite oboje.

Pripomočki za pripravo kumar narezanih v kisu:

  • skleda za pranje kumaric
  • deska za rezanje
  • nož
  • krožnik
  • lonec
  • štedilnik
  • zajemalko
  • lij
  • odejica
  • 1000 ml kozarec s pokrovom
  • etiketo in svinčnik

Sestavine za pripravo kumar narezanih v kisu:

  • kumare večje za vlaganje in solatne – količina odvisna od pridelka
  • kis za vlaganje razredčen, 1 del kisa, 3 dele vode razmerje 1:3, količina odvisna od naloženih kozarcev
  • sladkor 1 čajna žlička na 1 l  razredčenega kisa
  • sol po okusu
  • 1 lovorjev list na kozarec 1000 ml
  • kumina cela, četrt čajne žličke na kozarec 1000 ml
  • 5  zrn  popra na kozarec 1000 ml
  • koper zelen 1 vejica na kozarec 1000 ml
  • rezina čebule na kozarec 1000 ml

Postopek za pripravo kumar narezanih v kisu:

Kumare operemo in jih posušimo, pripravimo si vse sestavine, ki jih bomo uporabili, da česa ne pozabimo. Če so kumare že rumene, kar pomeni da so že zrele, niso več primerne za shranjevanje.

Predhodno smo pripravili čiste kozarce in pokrove za vlaganje. Kozarcev ni potrebno ogrevati, če imamo postavljene na kovinski površini med polnjenjem ne bodo počili, drugače damo pred polnjenjem v kozarec kovinsko žlico, ki jo odstranimo, ko je kozarec poln in kozarec nam ne bo počil. Kumare prerežemo po dolžini, odstranimo semena in jih naložimo v kozarec, če so kumare predolge jih skrajšamo na velikost kozarca. V kozarec jih ne tlačimo, saj mora kis obdati vse narezane kumare v kozarcu.

Ko so kumare naložene v kozarec, dodamo v kozarec še vse začimbe in čebulo. V loncu zavremo mešanico kisa in vode, kateri smo dodali sol in sladkor. Vse skupaj dobro premešamo in počakamo, da kis ponovno zavre.

Kumare, ki so pripravljene, prelijemo z vrelim kisom, paziti moramo, da mešanica kisa prekrije kumare in kis sega do vrha kozarca. S pokrovom, ki dobro tesni, zapremo kozarec in za 5 minut kozarec obrnemo na pokrov, da se pokrov razkuži in zatesni.

Kozarce ponovno pravilno obrnemo, jih pokrijemo z odejo in počakamo najmanj 24 ur da se kozarci ohladijo. Ko so ohlajeni jih opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka, tako opremljeni kozarci so pripravljeni za shrambo. Uporaba vloženih kumar je najmanj eno leto.

Vabim vas, da si ogledate še ostale moje shranke kumar

Ne zavrzite kumar, čeprav so velike in polne semen.
Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 20 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor