Rumeni ježki vloženi v kisu
Print Friendly, PDF & Email

Rumeni ježki so primerni za shranjevanje v kisu, drugače pa jih uporabimo tudi pri pripravi jedi, kjer uporabimo tudi druge vrste gob, saj je meso rumenega ježka trdo in težje prebavljivo. Nabiramo samo mlade gobe, saj starejše začnejo greniti, zato jih rajši pustimo v gozdu.

Rumeni ježek ni primeren za sušenje, v zamrzovalniku pa hitro zagreni in zato ni primeren za zamrzovanje z ostalimi vrstami gob.

Rumeni ježki vloženi v kisu

Pripomočki za pripravo rumenih ježkov vloženih v kisu

  • kozarci s pokrovčki za vlaganje

Sestavine za pripravo rumenih ježkov vloženih v kisu

Za 6 kozarcev po 210 ml:

  • 850 g očiščenih rumenih ježkov
  • 600 ml razredčenega 9% kisa za vlaganje (1 : 3)
  • voda v razmerju 1:3
  • sol po okusu

Vlaganje rumenih ježkov v kis

Rumene ježke najprej speremo pod tekočo vodo, jih očistimo, odrežemo slabe in poškodovane dele, nato pa previdno in skrbno ostrgamo spodnji del rumenega ježka.

Rumeni ježki vloženi v kisu

Tako očiščene in ostrgane gobe razrežemo na lističe debeline dva do tri milimetre.

Rumeni ježki vloženi v kisu

Pristavimo vodo, ki jo osolimo in, ko voda zavre, vanjo stresemo rumene ježke in jih pustimo vreti 8 do 10 minut.

Rumeni ježki vloženi v kisu

Nato vodo odlijemo.

 

Rumeni ježki vloženi v kisu

Sedaj  v loncu zavremo 9%  kis za vlaganje, ki smo ga razredčili z vodo v razmerju 1 : 3 (1 del kisa in 3 deli vode) ter posolimo. Ko mešanica kisa in vode zavre, dodamo narezane rumene ježke in pustimo vreti še 3 do 4 minute.

Rumeni ježki vloženi v kisu

Nato pa začnemo polniti kozarčke na kovinski podlagi, če kozarcev nismo segrevali. Kozarce, ki smo jih napolnili 2 do 3 mm do roba, zapremo z nepoškodovanimi pokrovčki in jih za par minut obrnemo na pokrovček. Napolnjene in pravilno obrnjene kozarce pokrijemo z odejo in jih pustimo da se počasi ohladijo.

Rumeni ježki vloženi v kisu

Ohlajene kozarce opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka. Vloženi rumeni ježki v kisu so uporabni najmanj eno leto.

Rumeni ježki vloženi v kisu

Tudi manj poznane gobe si lahko pripravimo kot shranek. Vseeno pa naj previdnost pri nabiranju ne bo odveč in zato nabirajte le gobe, ki jih tudi poznate. Lučka Glaser

Nekaj nasvetov za shranjevanje gob v kisu, zamrzovalniku in za sušenje:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor