Vroče polnjenje naribanih kumaric za solato
Print Friendly, PDF & Email

Vroče polnjenje naribanih kumaric za solato nam  pride prav, ko kumarice za vlaganje zrastejo do te mere, da so prevelike, da bi vlagali cele. Enako lahko storimo tudi z mladimi solatnimi kumarami. Shranjevanje kumar v kisu je zelo star postopek in največkrat uporaben, čeprav narezane kumare lahko tudi zamrznemo.

Uporabnost svežih kumar je zelo pestra, največ jih uporabljamo v kulinariki, pa tudi v zdravstvu in kozmetiki, saj sveže kumare vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, v njih je veliko vitamina B, C, železa, kalcija, predvsem pa veliko vode.

Naribane kumarice za solato, vroče polnjenje

Pripomočki za vroče polnjenje naribanih kumaric

  • ročni ali električni kuhinjski rezalnik
  • stekleni kozarci s pokrovom

Sestavine za vroče polnjenje naribanih kumaric

Za 6 kozarcev po 720 ml:

  • 3000 g solatnih kumar (ali večjih kumaric za vlaganje)
  • 500 g čebule
  • 6 g mešanih začimb za kumarice
  • 400 ml 9% kisa za vlaganje
  • 1200 ml vode
  • 20 g soli

Postopek za vroče polnjenje naribanih kumaric

Nabrane kumarice dobro operemo in posušimo, izberemo samo mlade kumarice, ki še nimajo trdega olupka in jim na obeh straneh odrežemo konice 2 do 3 cm, saj se v njih zelo rade nabirajo grenčice, ki nam lahko pokvarijo shranek, saj vložene kumarice lahko zagrenijo.

Naribane kumarice za solato, vroče polnjenje

Neolupljene kumarice narežemo na tanke rezine, čebulo olupimo in jo tudi na tanko narežemo in vse skupaj premešamo.  V loncu zavremo mešanico kisa in olja, ki smo ji dodali sol in mešanico začimb.

Naribane kumarice za solato, vroče polnjenje

Nato dodamo še naribane kumarice in pustimo med mešanjem vreti še 5 minut.

Kozarce, ki niso segreti, polnimo na kovinski podlagi, da nam ne počijo. Polnimo 3 do 5 mm do roba, dodamo distančnike, ki poskrbijo, da so kumare prekrite s kisom, obrišemo rob kozarca in pokrovček in tesno zapremo. Napolnjene kozarce za nekaj minut obrnemo na pokrovček.

Nato jih pravilno obrnemo in pokrijemo z brisačo ali odejo, da se počasi ohlajajo. Ohlajene kozarce opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka. Kozarce hranimo v temnem neogrevanem prostoru, njihova uporabnost je najmanj eno leto.

Pripravimo si vitamine za za hladne zimske dni, ko je vrt prekrit z belo snežno odejo. Lučka Glaser

Kumarice lahko shranimo na več načinov, poglejte in izberite:

In še različno pripravljeni shranki, ki nam vedno pridejo prav:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor