Vroče polnjenje naribanih kumaric za solato
Vroče polnjenje naribanih kumaric za solato nam pride prav, ko kumarice za vlaganje zrastejo do te mere, da so prevelike, da bi vlagali cele. Enako lahko storimo tudi z mladimi solatnimi kumarami. Shranjevanje kumar v kisu je zelo star postopek in največkrat uporaben, čeprav narezane kumare lahko tudi zamrznemo.
Uporabnost svežih kumar je zelo pestra, največ jih uporabljamo v kulinariki, pa tudi v zdravstvu in kozmetiki, saj sveže kumare vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, v njih je veliko vitamina B, C, železa, kalcija, predvsem pa veliko vode.
Pripomočki za vroče polnjenje naribanih kumaric
- ročni ali električni kuhinjski rezalnik
- stekleni kozarci s pokrovom
Sestavine za vroče polnjenje naribanih kumaric
Za 6 kozarcev po 720 ml:
- 3000 g solatnih kumar (ali večjih kumaric za vlaganje)
- 500 g čebule
- 6 g mešanih začimb za kumarice
- 400 ml 9% kisa za vlaganje
- 1200 ml vode
- 20 g soli
Postopek za vroče polnjenje naribanih kumaric
Nabrane kumarice dobro operemo in posušimo, izberemo samo mlade kumarice, ki še nimajo trdega olupka in jim na obeh straneh odrežemo konice 2 do 3 cm, saj se v njih zelo rade nabirajo grenčice, ki nam lahko pokvarijo shranek, saj vložene kumarice lahko zagrenijo.
Neolupljene kumarice narežemo na tanke rezine, čebulo olupimo in jo tudi na tanko narežemo in vse skupaj premešamo. V loncu zavremo mešanico kisa in olja, ki smo ji dodali sol in mešanico začimb.
Nato dodamo še naribane kumarice in pustimo med mešanjem vreti še 5 minut.
Kozarce, ki niso segreti, polnimo na kovinski podlagi, da nam ne počijo. Polnimo 3 do 5 mm do roba, dodamo distančnike, ki poskrbijo, da so kumare prekrite s kisom, obrišemo rob kozarca in pokrovček in tesno zapremo. Napolnjene kozarce za nekaj minut obrnemo na pokrovček.
Nato jih pravilno obrnemo in pokrijemo z brisačo ali odejo, da se počasi ohlajajo. Ohlajene kozarce opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka. Kozarce hranimo v temnem neogrevanem prostoru, njihova uporabnost je najmanj eno leto.
Pripravimo si vitamine za za hladne zimske dni, ko je vrt prekrit z belo snežno odejo. Lučka Glaser
Kumarice lahko shranimo na več načinov, poglejte in izberite:
- Solatne kumarice za ozimnico.
- Pasterizirane naribane kumare za solato.
- Vložene naribane (solatne) kumarice.
- Pasterizirane vložene kisle kumarice.
- Hladno vložene solatne kumare v kisu.
- Hladno vložene kumarice v kisu.
- Kumare narezane v kisu.
In še različno pripravljeni shranki, ki nam vedno pridejo prav:
- Bolgarska solata za ozimnico.
- Semena kapucink v kisu.
- Vložene bučke po mediteransko.
- Solata z zelenim paradižnikom in fižolom za ozimnico.
- Mešana solata za ozimnico – pasterizirana.
- Fermentirana zelenjava.
- Rdeča pesa vložena v kisu.
- Stročji fižol v kisu za ozimnico.
- Dežnikarice vložene v kisu.
- Rumeni ježki vloženi v kisu.
- V kisu vloženi jurčki.
- Štorovke ali mraznice v kisu.
- Lisičke vložene v kisu.