Semena kapucink v kisu
Print Friendly, PDF & Email

Semena kapucink v kisu si pripravimo v času, ko cvet kapucink dozori in nastajajo zelena semena, ki jih naberemo.

Kapucinke izvirajo iz Peruja, kjer jo zaradi njene lepote imenujejo tudi rdeči cvet Peruja, poznajo pa jo tudi pod imenom kapucinka, indijska ali mehiška kreša. Vložena zrna semena kapucinke imajo rahel priokus gorčice in nas s podobnostjo in okusom spominjajo na kapre. Semena kapucink lahko uporabimo pri pripravi tatarske omake, ko nam nadomesti kapre ali hren, kakor tudi za pripravo raznih rahlo pikantnih namazov in jih uporabimo kot začimbo.

Pripomočki za pripravo semena kapucink v kisu:

  • posoda za nabiranje
  • merica za tekočino
  • posoda za namakanje
  • cedilo
  • lonec za pripravo kisa
  • kozarce s pokrovom
  • etikete s pisalom
  • kuhinjska krpa ali brisača za pokrivanje

Sestavine za pripravo semen kapucink v kisu

Količino semen naberemo glede na zrelost in velikosti grma.

  • semena kapucink
  • 55 g soli za namakanje semen kapucink
  • 500 ml vode za namakanje semen kapucink

Za pripravo enega litra zeliščnega kisa:

  • 250 ml kisa za vlaganje
  • 750 ml vode
  • 1 čajna žlička koriandra
  • 1 žlička kumine v zrnju
  • 1 žlička pehtrana
  • 1 žlička šetraja
  • 1 žlička rožmarina

Priprava semen kapucink v kisu

Ko opazimo, da začnejo odpadati cvetovi kapucink je čas, za nabiranje zelenih semen, ki jih bomo vložili v kisu. Kapucinke cvetijo cel mesec, zato je nabiranje semen dolgotrajno in tudi vlaganje je temu primerno, saj moramo vsak nabirek vlagati posebej. Nabrana semena operemo in počakamo, da se posušijo.

V posodi pripravimo vodo, v kateri stopimo sol v katero stresemo nabrana semena kapucink in jih namakamo 24 ur, nato semena kapucink stresemo na cedilo in počakamo, da se posušijo.

Med tem časom, ko čakamo, da se semena kapucink posušijo, si pripravimo zeliščni kis. V lonec natočimo kis za vlaganje in vodo v razmerju 1 : 3, to je en del kisa za vlaganje in tri dele vode, kateri dodamo zelišča in kis skupaj z zelišči zavremo za  2 do 3 minute.

V čiste kozarčke naložimo semena kapucink in jih zalijemo z vročim zeliščnim kisom, ki smo ga pripravili, priporočljivo je, da kozarčke polnimo na kovinski podlagi, posebno, če jih nismo pred tem segreli.

Napolnjene kozarčke zapremo s pokrovčki in jih za nekaj minut obrnemo na glavo. Ko kozarce pravilno obrnemo in jih pokrijemo s kuhinjsko krpo ali brisačo ter jih pustimo, da se počasi ohladijo.

Kozarčke, ki smo jih napolnili s semeni kapucink opremimo še z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka. V temnem in neogrevanem prostoru naj počakajo vsaj mesec dni preden odpremo prvi kozarček, saj bodo le tako razvila svoj poln in aromatičen okus. Ko posamezni kozarček odpremo, ga moramo takoj tudi porabiti. Zato semena vlagajte v manjše kozarčke.

Semena kapucink nam lahko nadomestijo kapre, poizkusite začimbo, ki si jo lahko sami pripravite. Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor