Jurčki v smetanovi omaki
Print Friendly, PDF & Email

Jurčki v smetanovi omaki so okusni, slastni in tudi nasitni. Kljub dodani smetani za kuhanje jurčki ohranijo svoj vonj in okus. Poleg se odlično prileže pire krompir s korenčkom ali pa pire krompir z blitvo.

Jurčke nabiramo v gozdu  v poletnem in  jesenskem času in iz njih pripravimo lahko več različnih toplih jedi  kot so omake, omlete, juhe ali enolončnice, … če pa jih naberemo več kot jih trenutno potrebujemo, jih lahko shranimo po različnih postopkih: jurčke zamrznemo, posušimo ali pa jurčke vložimo v kisu.

Jurčki v smetanovi omaki

Pripomočki za pripravo jurčkov v smetanovi omaki

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine jurčke v smetanovi omaki

Za štiri osebe:

  • 400 g svežih ali zamrznjenih jurčkov (očiščenih)
  • 30 g masla
  • 350 ml smetane za kuhanje
  • 1/2 žličke muškatnega oreščka
  • poper po okusu
  • 1/2 žličke currya
  • morska sol po okusu

Postopek priprave jurčkov v smetanovi omaki

V ponvi stopimo maslo, dodamo zamrznjene jurčke, če uporabimo sveže, jih očistimo in narežemo na rezine debele 3 do 5 milimetrov, jurčke segrevamo in pražimo na zmernem ognju, da se pražijo počasi in izpustijo vodo, enako velja za sveže ali zamrznjene.

Jurčki v smetanovi omaki

Ko so jurčki odtajani oziroma so spustili vodo, , jih med mešanjem pražimo še 10 do 15 minut, da del vode izhlapi.

Jurčki v smetanovi omaki

Nato pa dodamo še smetano za kuhanje, morsko sol, premešamo in kuhamo še 3 do 5 minut.

Jurčki v smetanovi omaki

Kuhane jurčke v smetanovi omaki potresemo še z muškatnim oreščkom, curryem in poprom po okusu.

Jurčki v smetanovi omaki

Premešamo in jurčki v smetanovi omaki so pripravljeni.

Za prilogo si lahko pripravimo pire krompir po s korenčkom ali blitvo in tako spremenimo barvo in okus pire krompirju.

Jurčki v smetanovi omaki

Tudi brez mesa si lahko pripravimo okusno kosilo, potrebujemo samo sprehod v gozd, trgovino ali na tržnico. Lučka Glaser

Pa še nekaj nasvetov za pripravo jedi iz gob:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor