Jurčki v smetanovi omaki
Jurčki v smetanovi omaki so okusni, slastni in tudi nasitni. Kljub dodani smetani za kuhanje jurčki ohranijo svoj vonj in okus. Poleg se odlično prileže pire krompir s korenčkom ali pa pire krompir z blitvo.
Jurčke nabiramo v gozdu v poletnem in jesenskem času in iz njih pripravimo lahko več različnih toplih jedi kot so omake, omlete, juhe ali enolončnice, … če pa jih naberemo več kot jih trenutno potrebujemo, jih lahko shranimo po različnih postopkih: jurčke zamrznemo, posušimo ali pa jurčke vložimo v kisu.
Pripomočki za pripravo jurčkov v smetanovi omaki
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine jurčke v smetanovi omaki
Za štiri osebe:
- 400 g svežih ali zamrznjenih jurčkov (očiščenih)
- 30 g masla
- 350 ml smetane za kuhanje
- 1/2 žličke muškatnega oreščka
- poper po okusu
- 1/2 žličke currya
- morska sol po okusu
Postopek priprave jurčkov v smetanovi omaki
V ponvi stopimo maslo, dodamo zamrznjene jurčke, če uporabimo sveže, jih očistimo in narežemo na rezine debele 3 do 5 milimetrov, jurčke segrevamo in pražimo na zmernem ognju, da se pražijo počasi in izpustijo vodo, enako velja za sveže ali zamrznjene.
Ko so jurčki odtajani oziroma so spustili vodo, , jih med mešanjem pražimo še 10 do 15 minut, da del vode izhlapi.
Nato pa dodamo še smetano za kuhanje, morsko sol, premešamo in kuhamo še 3 do 5 minut.
Kuhane jurčke v smetanovi omaki potresemo še z muškatnim oreščkom, curryem in poprom po okusu.
Premešamo in jurčki v smetanovi omaki so pripravljeni.
Za prilogo si lahko pripravimo pire krompir po s korenčkom ali blitvo in tako spremenimo barvo in okus pire krompirju.
Tudi brez mesa si lahko pripravimo okusno kosilo, potrebujemo samo sprehod v gozd, trgovino ali na tržnico. Lučka Glaser
Pa še nekaj nasvetov za pripravo jedi iz gob:
- Sanjska rižota z ajdovo kašo, jurčki in lisičkami.
- Čudežne koprive v rižoti.
- Lisičke v polenti.
- Paprike polnjene z jurčki.
- Nadevana čebula z jurčki.
- Manj kalorična enolončnica z jurčki.
- Jurčki v enolončnici s testeninami.
- Vložene štorovke ali mraznice v enolončnici.
- Gobova enolončnica.
- Jesenska gobova mineštra.
- Ocvrte lisičke.
- Panirane dežnikarice.
- Panirane sirovke.
- Pražene lisičke z jajci.
- Jurčki, praženi z jajci.
- Juha z lisičkami in vrtno zelenjavo.
- Lisičke v smetanovi omaki.
- Omaka iz jurčkov.
- Gobji polpeti.
- Gratinirane palačinke z jurčki.
- Gobova pašteta.
- Juha iz posušenih jurčkov.