Pire krompir z blitvo
Print Friendly, PDF & Email

Pire krompir z blitvo je samostojen okusen obrok, ki smo mu z blitvo spremenili barvo in obogatili okus, lahko pa ga ponudimo tudi kot prilogo.

Krompir vsebuje veliko vode, škroba, železa, kalija, fosforja, bakra, vitamina B6 in C in je lahko dostopno živilo, ki je redno na jedilniku v vsakem gospodinjstvu.
Blitva je zelo podobna špinači, in ima nekoliko bolj začinjen okus kot špinača, uporabljamo pa jo lahko na enak način. Blitva vsebuje veliko vitamina C in B, magnezija, železa, kalija, kalcija, beta karotena in folne kisline.

Pire krompir z blitvo

Pripomočki za pripravo pire krompirja z blitvo

  • palični mešalnik

Sestavine za pripravo pire krompirja z blitvo

Za štiri osebe:

  • 500 g krompirja
  • 120 g  sveže ali zamrznjene blitve
  • 30 g masla
  • 150 ml mleka
  • 1/2 žličke muškatnega oreščka
  • morska sol po okusu
  • poper po želji

Postopek za pripravo pire krompirja z blitvo

Krompir operemo, ga naložimo v lonec, zalijemo s hladno vodo in ga damo kuhati. Ko voda zavre, krompir kuhamo 20 do 25 minut, čas kuhanja je odvisen od vrste in debeline krompirja.

Pire krompir z blitvo

Ko je krompir kuhan, mu odlijemo vročo vodo in ga zalijemo s hladno, tako se krompir hitreje ohladi in ga dosti lažje tudi olupimo.

Pire krompir z blitvo

Če uporabimo zamrznjeno blitvo, jo moramo pravočasno vzeti iz zamrzovalnika, da se odtaja, svežo pa kuhamo 2-3 minuti, da se blitva zmehča in jo s penovko hitro preložimo iz vrele vode v hladno vodo, da se čim hitreje ohladi in se ne uniči veliko vitaminov, barva pa ostane lepo zelena. Temu postopku pravimo tudi, da jo šokiramo, s takšnim postopkom jo lahko pripravimo tudi za ozimnico.

Pire krompir z blitvo

V dovolj veliko posodo damo kuhan olupljen krompir, blanširano in odcejeno blitvo, maslo, muškatni orešček, mleko in sol. S paličnim sekljalnikom sestavine dobro sesekljamo, da dobimo gladko zelenkasto krompirjevo maso, lahko pa sestavine tudi ročno s tlačilko ročno pretlačimo.

Pire krompir z blitvo

Pire krompir z blitvo lahko ponudimo kot samostojni obrok ali pa kot dodatek vsem vrstam pečenega ali kuhanega mesa.

Še nekaj drugačnih idej za pripravo pire krompirja:

Pire krompir z blitvo

Da pripravimo krompir še bolj okusen, mu dodamo različno zelenjavo in mu tako izboljšamo okus in tudi barvo. Lučka Glaser

Ideje kaj postreči poleg krompirjevega pireja

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor