Pire krompir z blitvo
Print Friendly, PDF & Email

Pire krompir z blitvo je samostojen okusen obrok, ki smo mu z blitvo spremenili barvo in obogatili okus, lahko pa ga ponudimo tudi kot prilogo.

Krompir vsebuje veliko vode, škroba, železa, kalija, fosforja, bakra, vitamina B6 in C in je lahko dostopno živilo, ki je redno na jedilniku v vsakem gospodinjstvu.
Blitva je zelo podobna špinači, in ima nekoliko bolj začinjen okus kot špinača, uporabljamo pa jo lahko na enak način. Blitva vsebuje veliko vitamina C in B, magnezija, železa, kalija, kalcija, beta karotena in folne kisline.

Pire krompir z blitvo

Pripomočki za pripravo pire krompirja z blitvo

  • palični mešalnik

Sestavine za pripravo pire krompirja z blitvo

Za štiri osebe:

  • 500 g krompirja
  • 120 g  sveže ali zamrznjene blitve
  • 30 g masla
  • 150 ml mleka
  • 1/2 žličke muškatnega oreščka
  • morska sol po okusu
  • poper po želji

Postopek za pripravo pire krompirja z blitvo

Krompir operemo, ga naložimo v lonec, zalijemo s hladno vodo in ga damo kuhati. Ko voda zavre, krompir kuhamo 20 do 25 minut, čas kuhanja je odvisen od vrste in debeline krompirja.

Pire krompir z blitvo

Ko je krompir kuhan, mu odlijemo vročo vodo in ga zalijemo s hladno, tako se krompir hitreje ohladi in ga dosti lažje tudi olupimo.

Pire krompir z blitvo

Če uporabimo zamrznjeno blitvo, jo moramo pravočasno vzeti iz zamrzovalnika, da se odtaja, svežo pa kuhamo 2-3 minuti, da se blitva zmehča in jo s penovko hitro preložimo iz vrele vode v hladno vodo, da se čim hitreje ohladi in se ne uniči veliko vitaminov, barva pa ostane lepo zelena. Temu postopku pravimo tudi, da jo šokiramo, s takšnim postopkom jo lahko pripravimo tudi za ozimnico.

Pire krompir z blitvo

V dovolj veliko posodo damo kuhan olupljen krompir, blanširano in odcejeno blitvo, maslo, muškatni orešček, mleko in sol. S paličnim sekljalnikom sestavine dobro sesekljamo, da dobimo gladko zelenkasto krompirjevo maso, lahko pa sestavine tudi ročno s tlačilko ročno pretlačimo.

Pire krompir z blitvo

Pire krompir z blitvo lahko ponudimo kot samostojni obrok ali pa kot dodatek vsem vrstam pečenega ali kuhanega mesa.

Še nekaj drugačnih idej za pripravo pire krompirja:

Pire krompir z blitvo

Da pripravimo krompir še bolj okusen, mu dodamo različno zelenjavo in mu tako izboljšamo okus in tudi barvo. Lučka Glaser

Ideje kaj postreči poleg krompirjevega pireja

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor