Pire krompir z blitvo
Pire krompir z blitvo je samostojen okusen obrok, ki smo mu z blitvo spremenili barvo in obogatili okus, lahko pa ga ponudimo tudi kot prilogo.
Krompir vsebuje veliko vode, škroba, železa, kalija, fosforja, bakra, vitamina B6 in C in je lahko dostopno živilo, ki je redno na jedilniku v vsakem gospodinjstvu.
Blitva je zelo podobna špinači, in ima nekoliko bolj začinjen okus kot špinača, uporabljamo pa jo lahko na enak način. Blitva vsebuje veliko vitamina C in B, magnezija, železa, kalija, kalcija, beta karotena in folne kisline.
Pripomočki za pripravo pire krompirja z blitvo
- palični mešalnik
Sestavine za pripravo pire krompirja z blitvo
Za štiri osebe:
- 500 g krompirja
- 120 g sveže ali zamrznjene blitve
- 30 g masla
- 150 ml mleka
- 1/2 žličke muškatnega oreščka
- morska sol po okusu
- poper po želji
Postopek za pripravo pire krompirja z blitvo
Krompir operemo, ga naložimo v lonec, zalijemo s hladno vodo in ga damo kuhati. Ko voda zavre, krompir kuhamo 20 do 25 minut, čas kuhanja je odvisen od vrste in debeline krompirja.
Ko je krompir kuhan, mu odlijemo vročo vodo in ga zalijemo s hladno, tako se krompir hitreje ohladi in ga dosti lažje tudi olupimo.
Če uporabimo zamrznjeno blitvo, jo moramo pravočasno vzeti iz zamrzovalnika, da se odtaja, svežo pa kuhamo 2-3 minuti, da se blitva zmehča in jo s penovko hitro preložimo iz vrele vode v hladno vodo, da se čim hitreje ohladi in se ne uniči veliko vitaminov, barva pa ostane lepo zelena. Temu postopku pravimo tudi, da jo šokiramo, s takšnim postopkom jo lahko pripravimo tudi za ozimnico.
V dovolj veliko posodo damo kuhan olupljen krompir, blanširano in odcejeno blitvo, maslo, muškatni orešček, mleko in sol. S paličnim sekljalnikom sestavine dobro sesekljamo, da dobimo gladko zelenkasto krompirjevo maso, lahko pa sestavine tudi ročno s tlačilko ročno pretlačimo.
Pire krompir z blitvo lahko ponudimo kot samostojni obrok ali pa kot dodatek vsem vrstam pečenega ali kuhanega mesa.
Še nekaj drugačnih idej za pripravo pire krompirja:
- Pire krompir s korenčkom.
- Krompirjev pire z muškatnim oreščkom.
- Pire krompir z rdečo peso.
- Pire krompir z rumeno kolerabo.
- Okusen matevž zabeljen z ocvirki.
Da pripravimo krompir še bolj okusen, mu dodamo različno zelenjavo in mu tako izboljšamo okus in tudi barvo. Lučka Glaser
Ideje kaj postreči poleg krompirjevega pireja
- Koleraba po dunajsko.
- Čudežne koprive v omaki.
- Zdrava rumena koleraba v omaki.
- Pražena blitva z olivnim oljem in česnom.
- Slastno dušeno zelje kot priloga.
- Ocvrte bučke s sezamom.
- Lisičke v smetanovi omaki.
- Jurčki panirani po dunajsko.
- Slastna pečena jetrna pašteta z jajci.
- Okusne polnjene paprike.
- Slastna mrežna pečenka.
- Slavnostna svinjska pečenka v pečici.
- Slastna jetrca.
- Slastna bolonjska omaka.
- Kaneloni s šunko in sirom.
- Ocvrta piščančja bedra z manj kalorijami.
- Perutninski paprikaš.
- Junčji zrezki po vrtnarsko.
- Goveji zrezki po lovsko.
- Goveji zrezki z jurčki v omaki,
- Mesni polpeti z ovsenimi kosmiči.