Pire krompir s korenčkom
Print Friendly, PDF & Email

Pire krompir s korenčkom je okusna priloga ali pa kar samostojen obrok. Je barvno privlačen in že s svojim izgledom pozitivno deluje, še posebej na otroke in starejše, čeprav je primeren za vse generacije. Krompir je nasiten, zelo zdrav, vsebuje veliko vode, škroba, železa, kalija, fosforja, bakra, vitamina B6 in C in je lahko dostopno živilo, ki je redno na jedilniku v vsakem gospodinjstvu. Domovina krompirja je Južna Amerika in je prispel v Evropo v času Krištofa Kolumba, v Sloveniji pa se je najbolj razširil v času Marije Terezije. Tokrat v obliki pire krompirja s korenčkom.

Pire krompir s korenčkom

Pripomočki za pripravo pire krompirja s korenčkom:

  • palični mešalnik

Sestavine za pripravo pire krompirja s korenčkom

Za štiri osebe:

  • 500 g krompirja
  • 250 g rdečega korenja
  • 50 g masla
  • 150 ml mleka
  • 1/2 žličke mletega popra
  • 1/2 žličke mletega muškatnega oreščka
  • sol po okusu

Priprava pire krompirja s korenčkom

Izbrani krompir naj bo približno enake debeline, da bodo krompirji kuhani ob istem času, pred kuhanjem ga dobro operemo, in ga, neolupljenega kuhamo v toliko vode, da voda sega 2-3 cm nad krompir. Kuhamo ga na zmernem ognju približno 30 minut, če voda povre, dodamo vročo vodo, da ne prekinemo vretja. Čas kuhanja je odvisen tudi od vrste in debeline krompirja, ali je krompir kuhan poizkusimo z vilicami ali koničastim nožem. Med kuhanjem moramo paziti, da se gomolji krompirja ne razkuhajo. Kuhan krompir lahko splaknemo pod mrzlo vodo, da ga lahko hitreje in lažje olupimo.

Če bomo krompir kuhali v olupku, bomo ohranili vsaj tretjino mineralov ali vitaminov.

Pire krompir s korenčkom

Rdeče korenje dobro operemo in ostrgamo, odrežemo koreninski in zeleni del in ga damo kuhati v lonec, dolijemo toliko vode, da je korenje prekrito z vodo 2 do 3 cm visoko. Korenje kuhamo približno 15 minut, čas pa je odvisen tudi od vrste in debeline korenja, ali je korenje kuhano, preizkusimo z vilicami ali koničastim nožem.

Pire krompir s korenčkom

V lonec damo kuhan olupljen krompir, korenje, maslo, mleko, poper, muškatni orešček in sol. S paličnim mešalnikom ali pa ročno s tlačilko za pire krompir vse skupaj pretlačimo ali sesekljamo, da dobimo gladko krompirjevo maso z lahko oranžno barvo.

Pire krompir s korenčkom

Gostoto pire krompirja lahko uravnavamo z količino mleka, masla ali vode, mora pa biti toliko gost, da se ne razleze po krožniku.

Pire krompir s korenčkom

Iz krompirja lahko pripravimo čudovite samostojne obroke ali pa priloge k vsem vrstam mesa. Lučka Glaser

Pire krompir s korenčkom

Nekaj nasvetov za pripravo krompirja v kulinariki:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor