Pivska mesno zelenjavna obara
Pivska mesno zelenjavna obara je zelo okusna, nasitna, ni pa primerna za otroke, saj je vsa zelenjava kuhana v pivu. Zaradi veliko zelenjave in dodanega mesa, se večji del vonja in okusa po pivu izgubi.
Obara je juhi podobna slovenska narodna jed, ki jo imenujemo tudi ajmoht, ker jo zgostimo z moko. Pri pripravi obare lahko uporabimo vse vrste mesa in drobovine v kombinaciji z zelenjavo, ki jo imamo na zalogi, vse je odvisno od naše kulinarične iznajdljivosti.
Pripomočki za pripravo pivske mesno zelenjavne obare
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pivsko mesno zelenjavno obaro
Za šest oseb:
- 600 g govejega mesa
- 500 g bučke cukete (sveže ali zamrznjene; lahko pa tudi drugačne jedilne buče)
- 400 g kumar ( zamrznjenenih ali svežih)
- 30 g svežega česna ali 1 žlička posušenega česna
- 110 g pora svežega ali 20 g posušenega pora
- 500 g kolerabice
- 250 g stročjega fižola (zamrznjenega ali svežega)
- 220 g rdečega in rumenega korenja
- 300 g krompirja
- 1 vejica peteršilja ali 1 žlička suhega
- 1 vejica zelene ali 1 žlička suhe
- 1 vejica luštreka ali žlička suhega
- 3 žlice pšenične moke tip 500
- 50 ml sončničnega olja
- 500 ml piva
- morska sol po okusu
Priprava pivske mesno zelenjavne obare
Vso zelenjavo, ki smo jo nabrali na vrtu, ali kupili v trgovini dobro operemo in jo pustimo na cedilu, da voda odteče in se zelenjava delno posuši, tako jo bomo lažje pripravili za lupljenje in rezanje. Ne pozabimo na zelenjavo, ki jo imamo shranjeno v zamrzovalniku, tudi to lahko uporabimo.
V skledo damo moko in v njej povaljamo meso, ki smo ga narezali na koščke velike 2 do 3 cm.
Zelenjavo po potrebi olupimo in narežemo na koščke velike 1 do 2 cm.
V loncu segrejemo olje, na njem prepražimo na drobno narezano čebulo in česen toliko, da postekleni in dodamo v moki povaljano meso, med mešanjem pražimo na zmernem ognju 10 do 15 minut,
Nato dodamo pivo, sol, zelenjavo in začimbe. Lonec pokrijemo in kuhamo na zmernem ognju še 30 minut.
Obaro najprej poizkusimo, če sta meso in zelenjava dovolj kuhana, po potrebi še dosolimo in ponudimo v skodelici.
Veliko različne zelenjave in meso nam dajejo vitamine in energijo, ki jih vsakodnevno potrebujemo. Lučka Glaser
Zelenjavo lahko pripravimo tudi na drugačne načine.
Z različnim mesom:
- Najboljša Lojzijeva enolončnica.
- Lojzijev lonec.
- Slastna trojka v enolončnici.
- Pašta fižol.
- Koleraba v enolončnici.
- Ričet z juho od kuhanja šunke.
- Gosta zelenjavna enolončnica s svinjskim mesom.
- Jagenjček v obari.
- Vrtna zelenjava s popečenim mesom.
- Kmečka enolončnica s šunko.
- Kisla juha iz prekajenih svinjskih parkljev.
- Zelenjavna juha z vodnimi žličniki in klobaso.
- Ajmoht – piščančja obara z vodnimi žličniki.
- Telečja obara (ajmoht).
- Puranja obara.
- Vrtnarski golaž.
- Poletna zelenjavna juha z govejim mesom.
- Grahova mesna mineštra.
Z različnimi gobami ali samo z zelenjavo:
- Ričet brez mesa.
- Češpljeva enolončnica z lisičkami.
- Fižolova enolončnica z vodnimi žličniki.
- Vložene štorovke ali mraznice v enolončnici.
- Jurčki v enolončnici s testeninami.
- Juha z lisičkami in vrtno zelenjavo.
- Gobova enolončnica.
- Manj kalorična enolončnica z jurčki.
- Enolončnica z lisičkami, krompirjem in stročjim fižolom.