Por – sušenje za začimbo
Print Friendly, PDF & Email

Posušeni por si pripravimo za dopolnitev zbirke posušenih začimb, ki jih potrebujemo za pripravo okusnih enolončnic, omak in juh. Por ima rahlo pikantno aromo, ki nas spominja na čebulo in je uporaben v celoti, tako beli kot zeleni deli rastline. Pora je več vrst, ki pa se razlikujejo po dolžini stebla in barvi listov, njihova hranilna vrednost in okus pa sta pri vseh vrstah enaka.

Pripomočki za sušenje pora za začimbo:

  • sušilec za sadje in zelenjavo, ali ventilatorska pečica

Sestavine za približno 60 g posušenega pora:

  • 500 g očiščenega svežega pora

Postopek sušenja pora za začimbo

Poru odrežemo korenine in rjave poškodovane liste, dobro ga operemo v hladni vodi. Oprane in očiščene pore damo v cedilo, da voda odteče in se por tudi posuši. Za začimbo uporabimo bele in zelene dele rastline.

Osušen por narežemo na kolobarje široke tri do pet milimetrov in ga razprostremo po krožniku pladnja sušilca ali po pekaču, če sušimo v pečici. V krožnik sušilca nalagamo tanko plast narezanega pora, da se hitreje posuši.

Med sušenjem narezan por večkrat premešamo in zamenjamo tudi vrstni red krožnikov. Sušenje pora traja osem do deset ur pri maksimalni temperaturi 40 °C.

Posušen por shranimo v steklene kozarce s pokrovom ali primerno posodo za shranjevanje živil, ki se hermetično zapira. V primeru, če nismo povsem prepričani, da se je narezan por dobro posušil, ga shranimo za določen čas v papirnato vrečko.

Kozarce ali papirnate vrečke opremimo tudi z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka.

Skrbne gospodinje si pripravijo zalogo domačih začimb, da si olajšajo delo pri pripravi svojih kuharskih umetnosti. Lučka Glaser

Različne začimbe si lahko sami pripravimo za ozimnico:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor