Grahova mesna mineštra
Grahova mesna mineštra je okusna vitaminsko bogata enolončnica, ki jo lahko pripravimo za kosilo, malico in tudi za večerjo. Zaradi graha in veliko različne zelenjave ima mineštra sladkoben okus, ki ga obogati goveje meso, ki naredi mineštro nasitno, okusno in poteši našo potrebo po hrani. Za pripravo grahove mesne mineštre je najbolj primeren grah v stroku.
Grah je vrtna zelenjava, ki vsebuje veliko vlaknin, vitamin A in vitamine iz skupine B, kakor tudi vitamin C, cink, železo, kalij, fosfor in magnezij.
Pripomočki za pripravo grahove mesne mineštre:
- deska za rezanje
- nož
- krožnik
- lonec s pokrovko
- kuhalnica
- skleda
- posodica za merjenje tekočin
- tehtnica
- štedilnik
- skledica
Sestavine za pripravo grahove mesne mineštre:
Za šest oseb:
- 700 g svežega ali zamrznjenega stročjega graha angleški ljubimec
- 120 g rdečega korenja
- 160 g rumene kolerabe
- 120 g rdeče paprike
- 150 g čebule
- 150 g rumenega korenja
- 150 g pastinaka
- 220 g svežega ali zamrznjenega paradižnika
- 1700 g govejega mesa, najbolj primerno je pleče
- 50 ml sončničnega olja
- 1500 ml vode
- 10 g soli
Postopek za pripravo grahove mesne mineštre:
Zelenjavo dobro operemo in očistimo, narežemo jo na drobne kocke velikosti približno enega centimetra.
V loncu na olju prepražimo na drobno narezano čebulo in ko čebula zadiši in porumeni, dodamo na drobno narezano zelenjavo, med mešanjem zelenjavo prepražimo, da se delno zmehča, to je približno deset minut.
Goveje meso narežemo na poljubno velike kose, to je štiri do pet centimetrov in
ko je zelenjava prepražena, dodamo meso, posolimo in ponovno vse skupaj pražimo približno deset minut.
Če uporabimo sveži grah, ga moramo najprej očistiti in stroke narezati na dolžino tri do štiri centimetre, paradižnik pa olupiti in na drobno narezati. Zamrznjen grah lahko stresemo v lonec tudi ne da bi ga prej odtalili, dodamo še na drobno narezan paradižnik, dolijemo vodo, lonec pokrijemo in ko mineštra zavre, jo kuhamo na zmernem ognju približno trideset minut oziroma toliko časa, da postaneta grah in meso mehka.
Grahovo mineštro postrežemo na krožniku ali v skledici, v vsakem primeru se bomo najedli do sitega.
Poskrbite za svoje zdravje tudi s pomočjo stročnice, ki jo poznamo pod imenom grah. Lučka Glaser
Pa še nekaj nasvetov za dopolnitev obroka ob grahovi enolončnici:
- Palačinke iz polnozrnate moke.
- Kvašeni slivovi cmoki.
- Pecivo lene gospodinje z rozinami.
- Bananina slaščica na hitro.
- Jabolčni zavitek.