Posušen česen za začimbo
Print Friendly, PDF & Email

Posušen česen za začimbo si pripravimo zato, da imamo med kuhanjem hitrejšo in enostavnejšo uporabo, ali pa si tako shranimo česen, ki prične gniti in se sušiti. Po tem postopku pripravljen česen, je okusen kakor svež, le namočiti ga moramo za 5 do 10 minut v majhni količini vode. Brez uporabe česna v kulinariki, bi bila marsikatera hrana manj okusna, istočasno pa česen koristno vpliva na naš organizem, zato ga je dobro imeti vedno pri roki.

Strokovne raziskave so pokazale, da česen lahko prepreči rast tumorjev in je zelo močan antioksidant, dober za zdravo srce in ožilje. Znižuje holesterol, redči kri, krepi imunski sistem, ima močan protivneten učinek in znižuje krvni pritisk.

Posušen česen za začimbo

Posušen česen za začimbo – pripomočki

  • sekljalnik ali deska za rezanje in nož
  • manjši stekleni kozarčki s pokrovčki

Posušen česen za začimbo – sestavine

  • česen količina primerna našim potrebam

Posušen česen za začimbo – postopek

Glavico česna najprej razdelimo na stroke, potem jih olupimo, postopkov lupljena je veliko različnih, jaz uporabljam klasičnega, da na nasprotni strani kalčka suhi del odrežem in odstranim olupek iz stroka, poškodovane dele česna odrežemo, kalčki česna so ravno tako užitni in jih bomo tudi uporabili.

Posušen česen za začimbo

Olupljen česen damo v sekljalnik in ga na drobno sesekljamo, če sekljalnika nimamo, česen sesekljamo z nožem na deski za rezanje.

Posušen česen za začimbo

Sesekljan česen naložimo na gladko podlago, če je nimamo, si pomagamo s peki papirjem, česen enakomerno porazdelimo po podlagi,  da se enakomerno suši, med sušenjem ga z žličko večkrat premešamo.

Posušen česen za začimbo

Česen v sušilcu ali v ventilatorski pečici sušimo na največ 60 °C, čas sušenja pa je odvisen od vrste in vlažnosti česna.

Česen lahko v sončnih dneh posušimo zunaj, ker ima zelo močan vonj med sušenjem. Čas sušenja je odvisen od vrste česna in vlage v zraku, v sončnih dneh sušimo na soncu približno 3 dni, ponoči, ko pade vlaga česen umaknemo v zaprt prostor.

Posušen česen za začimbo

Ko se česen posuši, da se nam drobi med prsti, ga z žličko naložimo v kozarčke in pokrijemo s pokrovčki, na kozarčke napišemo ime in datum shranka. Rok uporabe tako sušenega česna je najmanj 3 mesece.

Posušen česen za začimbo

Česen je nepogrešljiv v naši kuhinji, zato si ga pripravite za enostavnejšo uporabo. Lučka Glaser

Tako si lahko pripravimo tudi druge vrste začimb:

In začimbna mešanica, ki je kraljica moje kuhinje:

Pa, da ne pozabimo suhih gob, ki vedno popestrijo naše jedilnike:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor