Luštrek za začimbo
Print Friendly, PDF & Email

Luštrek je začimba, ki ne bi smela manjkati v nobeni kuhinji, še posebej pri tistih, ki želijo živeti zdrav slog življenja, saj luštrek navidezno naredi jedi bolj slane, zato je lahko kot  nadomestek soli pri ljudeh, ki ne smejo uživati veliko soli.

Jedi začinjene z luštrekom so zelo okusne, vendar je potrebno biti pri njegovi uporabi pazljiv, saj ima močno aromo. Uporabimo ga lahko za pripravo enolončnic, krompirjevih jedi, juh, obar,  za ričet, rižote, za razne omake, raguje,  pečenke, za jedi iz govedine, kot dodatek solatam ali raznim polivkam za solate. Liste in stebla luštreka lahko na hitro zamrznemo in uporabljamo kakor svežega, ali pa liste posušimo in jih uporabimo kot suho začimbo.

V kulinariki se največkrat uporabljajo listi in stebla luštreka, pri uživanju pa nam tudi pospeši prekrvavitev telesa in okrepi telo. Listi in stebla luštreka vsebujejo: eterično olje, čreslovine, grenčico, smolo  in minerale: kalij, magnezij, fosfor, in kalcij.

Pomembno!
Luštreku naj se izogibajo nosečnice in bolniki s povišano temperaturo.

Pripomočki za pripravo luštreka za začimbo:

 • škarje
 • nož
 • večja posoda za pranje po potrebi
 • cedilo
 • deska za rezanje
 • posodica za zamrzovanje
 • zamrzovalnik
 • zabojček ali pladenj za sušenje
 • papir ali prtiček
 • steklen kozarček za shranjevanje
 • etikete in pisalo

Sestavine za pripravo luštreka za začimbo

 • luštrek, ki ga želimo shraniti za začimbo

Priprava luštreka za začimbo

Ob suhem sončnem vremenu, ko ima luštrek največ arome, ga naberemo. Stebla z listi vred s škarjami porežemo in ga pregledamo, da odstranimo suhe, rjaste in umazane liste ter izberemo samo lepe, čiste liste.

Luštrek je po videzu podoben zeleni, vendar ima luštrek bolj visoka stebla, ki so na sredini votla in tudi aroma luštreka je drugačna bolj intenzivna.

Kako se lotiti pranja luštreka?

V večjo posodo s hladno vodo namočimo cele vejice zelišča luštreka za 5 minut, da odpade vsa umazanija, potem previdno, da se listki ne mečkajo luštrek poberemo iz vode in to ponavljamo v sveži hladni vodi, dokler ne ostane voda, kjer smo prali luštrek čista. Potem ga damo na cedilo, da voda odteče in se posuši.

Najprej od stebla odtrgamo liste, jih damo na desko in z nožem narežemo na tanjše rezance, ki jih naložimo v jedilno posodico s pokrovčkom, ki dobro tesni in tako bomo narezan luštrek v posodici opremili z etiketo o vsebini in datumu shranka. Tako pripravljen luštrek na hitro zamrznemo v zamrzovalniku. Hitro zamrznjen luštrek  ohrani skoraj vso aromo in sestavine.

Tudi stebla luštreka, ki smo jim odtrgali liste je priporočljivo narezati na približno 20 cm, jih speti z elastiko in shraniti v vrečko, ki je primerna za shranjevanje živil. Tako pripravljena stebla na hitro zamrznemo in jih uporabimo kot začimbo pri kuhanju goveje ali kokošje juhe, podložimo jih pod pečenko, da izločajo aromo med pečenjem, …. stebla luštreka uporabljamo povsod, kjer ne želimo listov. Stebla po kuhanju lahko odstranimo.

Če nimamo dovolj prostora v zamrzovalniku, lahko luštrek za začimbo tudi posušimo, enako ga očistimo in narežemo kakor za v zamrzovalnik, narezano zelišče razgrnemo po zabojčku, v katerega smo dali najprej čist papir ali prtiček in sušimo v senčnem suhem prostoru. Priporočljivo je luštrek enkrat do dvakrat na dan premešati, da se enakomerno suši, ko je luštrek suh, da se drobi med prsti, ga shranimo v steklen kozarec, nanj pa napišemo ime začimbe in datum shranka.

Jedi začinjene z luštrekom so zelo okusne in, če se ljudje dobro najedo, so zadovoljni. Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor