Puranja obara
Print Friendly, PDF & Email

Puranja obara je obrok, ki se nam prileže tako v hladnih zimskih dneh, kakor tudi poleti, ko je vročina velika in nam vsi priporočajo, da zaužijemo veliko tekočine. Vrtnine, ki jih uporabimo pri pripravi puranje obare so dosegljive celo leto, prav tako seveda tudi puranje meso, ki je zdravo, ima manj maščob in manj holesterola kot rdeče meso, a hkrati ima več proteinov in drugih pomembnih hranil. Meso je odličnega okusa in se lepo ujema z mnogimi začimbami in raznovrstno zelenjavo. Uporablja se za pripravo zdravih in lahkih obrokov.

Pripomočki za pripravo puranje obare:

  • lonec s pokrovko
  • krožnik
  • štedilnik
  • žlica
  • nož
  • ponev
  • kuhalnica
  • skodelica za merjenje tekočin
  • tehtnica
  • skodelica
  • deska za rezanje

Sestavine za pripravo puranje obare

Za osem oseb:

  • 1500 g puranjega mesa
  • 2000 ml vode
  • 140 g  rdečega  korenja
  • 200 g rumenega korenja
  • 120 g pastinaka
  • 70 g kolerabe
  • 3 liste lovorja
  • 1 žlička suhega ali svežega timijana
  • poper po okusu
  • sol po okusu
  • vejice peteršilja  za dekoracijo

Za podmet:

  • 3 žlice repičnega olja
  • 3 žlice krušnih drobtin
  • 3 žlice polnozrnate moke
  • 1 manjša čebula
  • 2 stroka česna

Priprava puranje obare

Pripravimo si vso zelenjavo, ki jo bomo uporabili pri pripravi puranje obare, jo dobro operemo, po potrebi olupimo ali ostrgamo.

Puranje meso razrežemo na večje kose, velike 2 do 3 cm, vrtno zelenjavo pa na manjše kocke velikosti 1 do 2 cm. V lonec nalijemo vodo in takoj,  še v hladno vodo dodamo narezano puranje meso, narezano vrtno zelenjavo in lovor. Lonec pokrijemo in počakamo, da zavre, posolimo po okusu in kuhamo na zmernem ognju približno 45 minut, oziroma toliko časa, da je zelenjava kuhana.

Med tem časom, ko se puranje meso z zelenjavo kuha, pripravimo vse sestavine za pripravo podmeta. Čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo.

Podmet pripravimo v ponvi, v kateri najprej segrejemo olje, dodamo moko in jo rahlo prepražimo, ko moka rahlo porjavi, dodamo na drobno narezano čebulo in še malo prepražimo, da po kuhinji zadiši po čebuli. Ko je tudi čebula rahlo prepražena dodamo še drobtine in česen, dobro premešamo in pražimo še dve do tri minute.

Tako prepražene sestavine zalijemo z 200 ml juhe iz lonca v katerem se je kuhalo puranje meso in zelenjava, dobro premešamo in med mešanjem  stresemo v lonec, dodamo še timijan, lonec ponovno pokrijemo in kuhamo še dve do tri minute.

Puranjo obaro ponudimo v skodelici ali na krožniku, v obeh primerih je enako okusna.

Puranja obara spada pod enolončnice, pripravimo jo kadar si zaželimo slasten zdrav obrok. Lučka Glaser

Poglejte tudi nekaj ostalih sorodnih receptov:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor