Gosta zelenjavna enolončnica s svinjskim mesom
Gosta zelenjavna enolončnica s svinjskim mesom je dobrodošla ob vsakem vremenu in ob vsakem letnem času. Zelenjavo, ki sem jo v sezoni pridelave shranila v zamrzovalniku, ali v kleti zakopano v zemljo, sem v tem receptu koristno uporabila in pripravila kosilo, ki poteši še tako lačnega človeka. Veliko ljudi prisega, da ni kosila brez mesa, zato sem mešanici vrtne zelenjave dodala tudi meso. Takšen zelenjavni obrok je poln vitaminov, mineralov, meso pa da moč in energijo.
Pripomočki za gosto zelenjavno enolončnico
- deska za rezanje
- nož
- krožnik
- tehtnica
- kuhalnica
- lonec s pokrovko
- štedilnik
Sestavine za gosto zelenjavno enolončnico
Za 4 osebe:
- 2 žlici olja
- 1 čebula
- 500 g svinjine (vratovina)
- 170 g korenja (rdečega)
- 250 g krompirja
- 3 stroki česna
- 350 g stročjega fižola
- 150 g pora
- 350 g bučk cuketa
- 500 ml vode
- sol po okusu
Postopek priprave goste zelenjavne enolončnice
Olupimo krompir, korenček, čebulo in česen, narežemo čebulo, v lonec damo olje, prepražimo čebulo, da postekleni, meso narežemo na manjše kose.
Ko je čebula posteklenela, ji dodamo na kose narezano meso. Medtem, ko se meso praži, na drobno narežemo zelenjavo, ki smo jo olupili.
Prepraženemu mesu najprej dodamo narezano zelenjavo, ki je kompaktna in rabi več časa, da se zmehča. Dodamo tudi vodo. Pripravimo stročji fižol in por, bučke. Uporabimo lahko svežo ali zamrznjeneno zelenjavo. Če uporabljamo svežo zelenjavo, bučke operemo, po potrebi olupimo in naribamo. Por narežemo na kolobarje, stročji fižol pa očistimo in narežemo na primerno dolge kose.
Ko je zelenjava z mesom delno zmehčana, dodamo stročji fižol, por in bučke in vse skupaj pražimo tako dolgo, da je vsa zelenjava mehka.
Serviramo na krožniku ali v skodelici, kar nam je ljubše, v vsakem primeru se boste najedli do sitega.
Dober tek vam želim Lučka Glaser.