Zelena za začimbo
Print Friendly, PDF & Email

Zelena je začimba, ki si jo lahko posušimo in jo imamo za uporabo tudi v letnih časih, ko je ni na vrtu. Zaradi izvrstnega okusa in vonja, ki ga ima, nam nam izboljša aromo in okus jedi, ki jo pripravljamo. Za sušenje zelene lahko uporabimo listno in gomoljno zeleno.

Poznamo več vrst zelene, med njimi je najbolj poznana navadna zelena, z razvejanimi listi. Tudi gomoljna zelena, pri kateri zeleni del uporabljamo čez poletje, gomolj pa v jesenskem in zimskem času, je pri nas dobro zastopana in poznana. Njene odebeljene gomolje uporabljamo kot zelenjavo.  Ne pozabimo pa tudi na manj poznano stebelno belušno zeleno.

Listi gomoljne in tudi navadne zelene pa nam krasno popestrijo okus mesne ali zelenjavne juhe, enolončnic, raznih omak, in prelivov za solate.

Pri stebelni zeleni, ki je bolj blede barve, uživamo debela in mesnata sočna stebla, saj gomolja skoraj nima.

Vse vrste zelene so bogate z minerali, največ imajo kalija, natrija, kalcija in magnezija. Med vitamini je v njej veliko provitamina A, vitaminov B12, B2, B6, vitamina C in E, v listih je nekajkrat več  vitamina C, kot v gomoljih.

Pripomočki za sušenje zelene:

  • sušilec za sadje in zelenjavo ali ventilatorska pečica

Sestavine za sušenje zelene

Količina primerna našim potrebam.

  • zeleni listi zelene
  • gomolj zelene

Postopek za pripravo zelene za začimbo:

Zeleno naberemo v suhem, vročem vremenu, ko vsebuje najbolj močne sestavine, potem ločimo gomolje od zelenega dela.

Pri zelenem delu zelene najprej odstranimo grde in poškodovane vejice, ter v večjo posodo s hladno vodo namočimo cele vejice za 5 minut, da odpade vsa umazanija, potem jih previdno, da se listki ne mečkajo, poberemo iz vode in to ponavljamo v sveži hladni vodi, dokler  voda v kateri umivamo liste, ne ostane čista. Vejice naložimo na cedilo, da voda odteče in se listi zelene posušijo.

Gomolj zelene dobro operemo v hladni vodi s krtačko, da odstranimo vso zemljo, če je gomolj poškodovan, ga obrežemo in slabe dele zavržemo. Čist gomolj obrišemo ali pustimo, da se posuši  pred obdelavo.

Posušenim vejicam zelene, odstranimo liste s stebla in liste narežemo na rezance, v primeru sončnega vremena jih posušimo v senci, da ne izgubi preveč sestavin. Če pa imamo napovedano deževno vreme, lahko zeleno posušimo tudi v pečici ali pa v sušilcu za sadje in zelenjavo, temperatura je lahko nastavljena od 30 °C do maksimuma 40 °C. Pri samem sušenju pa upoštevajte tudi navodila vaše pečice ali sušilca.Ko se zeleni deli listov zelene posušijo in so suhi, da se med prsti drobijo jih pospravimo v čisto stekleno posodo in pokrijemo s pokrovčkom, ki tesni. Na kozarček napišemo ime shranka in tudi datum. Tako pripravljeno suho zeleno shranimo v temen prostor, da ne izgubi barve ali pa kozarček  oblepimo s papirjem, da ni na svetlobi.

Gomolj zelene, ki smo ga očistili in osušili, olupimo in narežemo na tanke rezine, širine 1 do 2 mm, ki jih posušimo lahko na različne postopke. Gomolj zelene naložimo na pladnje in jih lahko sušimo na zraku, v pekaču v ventilatorski pečici ali pa v sušilcu za sadje in zelenjavo. Najbolj primerna temperatura za sušenje je okoli 60 °C.

Lističe posušenega gomolja zelene lahko shranimo v lističih ali pa jih še sesekljamo, da dobimo manjše koščke za začimbo. Če je gomolj zelene tako suh, da se lomi, ga lahko shranimo kakor liste zelene v steklen kozarec in nanj napišemo ime shranka in seveda tudi datum.

Posušena zelena, pa naj bodo listi ali gomolj, nam bo prišel prav v naši kuhinji, da oplemenitimo okuse jedem, ki jih pripravljamo. Shranek  shranimo v suhem prostoru  in je uporaben najmanj dve leti.

Zelena je zelo okusna in zgodovina pravi, da je zrasla za bogove. Lučka Glaser

Preberite, kje lahko uporabimo zeleno za začimbo:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor