Telečja obara (ajmoht)
Print Friendly, PDF & Email

Telečja obara (ajmoht) je enolončnica, ki je zelo enostavna za pripraviti in spada med lahka kosila, saj je teletina lažje prebavljiva, kot svinjina ali govedina. Mesne enolončnice, ki jim dodamo različno zelenjavo in prežgano moko imenujemo po domače ajmoht, ne glede na to kakšno vrsto mesa uporabimo.

Pripomočki za pripravo  telečje obare (ajmohta)

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pripravo telečje obare (ajmohta)

Za  osem oseb:

  • 750 g teletine
  • 150 g korenja
  • 1500 ml vode
  • 3 žlice bele moke tip 500
  • 3 listi lovorja
  • 2 stroka česna
  • 50 g čebule
  • 50 ml olja
  • 100 ml belega vina
  • 1 žlička timijana
  • 1 žlička majarona (svežega ali suhega)
  • 3 vejice peteršilja (svežega ali suhega)
  • morska sol po okusu

Priprava telečje obare (ajmoht)

Teletino razrežemo na poljubno velike kose, v lonec nalijemo vodo, dodamo narezano meso, lovor, na drobno narezano korenje, posolimo in kuhamo približno 30 minut.

V kozici na olju rahlo prepražimo moko, dodamo na drobno narezano čebulo in česen, premešamo in pražimo še 3 minute, da moka dobi rahlo rjavo barvo, pri tem moramo paziti da moko ne prežgemo.

Takoj, ko prežganje zadiši, ga prelijemo z 200 ml hladne vode, dobro premešamo, da se moka razpusti in nastane gladka masa brez grudic.

Pripravimo si vse začimbe, ki jih bomo potrebovali, vejice peteršilja, če imamo sveže, narežemo na drobno, majaron, če je svež, osmukamo. V lonec s teletino med mešanjem najprej stresemo pripravljeno prežganje, nato dodamo vse začimbe in belo vino, lonec pokrijemo in kuhamo  še 15 minut.

Telečjo obaro lahko postrežemo na krožniku ali v skodelici, kot prilogo pa lahko ponudimo kruh ali ajdove žgance, ki jih telečji obari dodamo na krožniku, ali pa jih ponudimo posebej v skodelici.

Poskrbeti moramo, da je telečje meso večkrat na jedilniku in tako povečamo pestrost kulinarične ponudbe. Lučka Glaser

Zraven telečje obare (ajmohta) lahko ponudimo:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor