Vrtna zelenjava s popečenim mesom
Vrtna zelenjava s popečenim mesom je obrok, ki si ga lahko pripravimo v vseh letnih časih, ko je na vrtu polno zelenjave. Pozimi, ko pa zelenjave ni na vrtu, pobrskamo po zamrzovalni omari, zasipnici in shrambi, ter najdemo zelenjavo, ki smo jo shranili v času, ko nam je vrt ponujal vse dobrote za trud, ko smo sejali in presajali. Največji dosežek pa je, da si svoje doma pridelane pridelke naučimo pravilno shranjevati, da nam tudi v zimskem času ostanejo sveži kot, da so pobrani iz vrta. Zato vam spodaj ponujam povezave z nasveti o kakovostnem shranjevanju pridelkov.
Pripomočki za pripravo vrtne zelenjave z mesom
- deska za rezanje
- nož
- košara za nabiranje zelenjave
- krožnik
- ponev
- lonec
- penovka
- štedilnik
Sestavine za pripravo vrtne zelenjave z mesom
Za 2 osebi:
- 350 g svinskega mesa
- 250 g buče
- 250 g paradižnika
- 150 g korenja – naj bo mešano; rumeno in rdeče
- 250 g krompirja
- 150 g stročjega graha
- 15 g pora
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 1 žlica olja
- 1 l vode
- sol po okusu
Postopek za pripravo vrtne zelenjave z mesom
Svinsko meso narežemo na manjše kocke, zelenjavo, ki smo jo nabrali očistimo in dobro operemo.
Čebulo in česen olupimo, narežemo na drobno in prepražimo na olju.
Dodamo svinsko meso, ki ga pražimo v pokriti ponvi toliko časa, da je pečeno.
Zelenjavo smo narezali na drobno, kot je vidno na spodnji fotografiji in jo dali v lonec, jo zalili z vodo in kuhamo v pokriti posodi na zmernem ognju, dokler ni kuhana. Približno 15 – 20 minut.
Na sredino krožnika naložimo meso, okrog njega pa zelenjavo, ki jo s penovko poberemo iz lonca.
Nekaj nasvetov za shranjevanje zelenjave za ozimnico vam ponujam na spodnjih povezavah:
- Najboljše shranjen korenček za ozimnico.
- Priprava mladih bučk za ozimnico.
- Grah angleški ljubimec za ozimnico.
- Drobnjak: prava vitaminska bomba za ozimnico.
Pa dober tek vam želim, Lučka Glaser.