Bučni namaz s črno redkvico
Bučni namaz s črno redkvico je slan namaz, ki je rahlo pikanten zaradi črne redkve, ki jo dodamo pečeni buči. Namaz je lepo mazljiv in se poda kruhu, slanim krekerjem, prepečencu, … lahko ga tudi ponudimo ob različnem mesu, rižu…
Buče so bogate z vodo in vlakninami, zaradi česar so tudi odlično dietno živilo, saj na 100 g vsebujejo le 19 kalorij. Vsebujejo še ogljikove hidrate, beljakovine, kalcij, fosfor, železo, lutein, betakaroten, provitamin A in vitamina C in E.
Okus in vonj črne redkve je rahlo pikanten, določa ga eterično olje z žveplom in gorčičnim oljem. Črna redkev vsebuje tudi vitamine B1, B2, B3, B5, B6, folno kislino in vitamin C. Vsebuje tudi nekaj kalcija, železa, magnezija, fosforja, žvepla in cinka.
Pripomočki za pripravo bučnega namaza s črno redkvico
- pečica
- sekljalnik
Sestavine bučni namaz s črno redkvico
Za 400 g namaza:
- 250 g bučnega pireja (poljubna vrsta jedilne buče)
- 30 g česna
- 1 žlička morske soli
- 1 žlička timijana
- 1 žlica bučnega olja, ki ga lahko z oljčnim oljem
- 100 g črne redkve
Priprava bučnega namaza s črno redkvico
Bučo najprej prerežemo na več delov in odstranimo semena. Uporabimo lahko celo bučo in si pire pripravimo vnaprej.
Nato kose buče naložimo na peki papir tako, da je olupek spodaj in jih damo v ogreto pečico na 180 °C za 30 – 35 minut. Pladenj s pečenimi bučami previdno vzamemo iz pečice, da se ne opečemo in jih postavimo na prostor, kjer se lahko počasi ohlajajo.
Pri delno ohlajenih bučah preverimo ali je olupek trd, če je trd, ga odstranimo, sicer lahko olupek uporabimo skupaj z bučnim mesom. Kose buče odtehtamo, potrebujemo 250 g, koliko jo bomo naložili v sekljalnik, lahko uporabimo blender ali pa palični mešalnik, če nimamo nič od tega, lahko bučo spasiramo ali pretlačimo z vilicami tako, da pripravimo gladek bučni pire brez grudic.
Tudi preostale kose buče spasiramo (če smo spekli večjo količino) in pire preložimo v posodice, v katerih jih bomo shranili (zamrznili) za kasnejšo uporabo).
Bučnemu pireju za namaz sedaj dodamo olje, sol, na drobno nasekljan česen, timijan in na drobno naribano črno redkev, vse sestavine le še dobro premešamo in okusen namaz iz bučk in črne redkve je pripravljen.
Namaz si namažemo na domače kruh, krekerje, prepečenec ali pa ga ponudimo ob testeninah, različnem mesu, …
Buče so vso poletje srkale sonce in so bogate za naš organizem. Lučka Glaser
Pripravite in popestrite svoj jedilnik z različnimi namazi:
- Jajčni namaz.
- Zdrav tahini ali sezamovo maslo.
- Zdrav humus, pripravljen klasično.
- Namaz iz avokada in tune.
- Skutni namaz s kapucinkami.
- Namaz iz jurčkov.
- Gobova pašteta.
- Česnov namaz.
- Fižolov namaz.
- Ajvar z dodanimi bučkami.
- Pikantni bučni namaz.
- Figova marmelada brez dodanega sladkorja.
- Enostavna slivova marmelada.
- Slivova marmelada iz pečice brez sladkorja.
- Robidova marmelada.
- Češnjeva marmelada.
- Marmelada iz rdečih in zelenih kosmulj.
- Marmelada iz jagodičevja brez sladkorja (iz pečice).
- Malinova marmelada.
- Marmelada iz črnega ribeza.