Česnov namaz
Česen je naravni antibiotik, ki ga v kulinariki premalo uporabljamo, saj se ga mnogi zaradi močnega vonja izogibajo. Česen vsebuje mnoge zdravilne snovi, ki na nas pozitivno vplivajo in nas varujejo pred prehladnimi obolenji. Minerali kot so železo, kalcij in magnezij skupaj z vitamini A, C in B6 dajejo česnu zdravilno moč, ki so jo poznali že v starih časih, saj so česen najprej uporabljali v zdravilstvu šele kasneje tudi v kulinariki. Poskusite odličen česnov namaz, ki je zelo enostaven za pripravo in odličnega okusa.
Pripomočki za pripravo česnovega namaza:
- skodelica
- deska za rezanje
- žlica
- vilice
- tehtnica
- nož
Sestavine za pripravo česnovega namaza
Za dve osebi:
- 25 g masla
- 15 g na drobno narezanega ali sesekljanega česna
- vejica peteršilja
- sol po okusu
- poper po okusu
Postopek za pripravo česnovega namaza:
Maslo pustimo na sobni temperaturi 3 do 4 ure, da postane bolj mehak, da ga lažje pretlačimo in namažemo. Česen olupimo in ga na drobno narežemo ali sesekljamo. Česen dodamo k zmehčanemu maslu.
Dodamo še sol in z vilicami vse sestavine dobro pretlačimo in premešamo.
Peteršilj na drobno narežemo in ga potresemo po maslu in česnu in ponovno dobro premešamo in pretlačimo in namaz je pripravljen , da ga namažemo na kruh ali pekovsko pecivo.
Poizkusite namaz, ki nas bo preventivno zavaroval pred zimskimi in pomladanskimi prehladi. Lučka Glaser
Priporočam, da si česnov namaz namažete na domač kruh.
- Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
- Ovseni kruh s kvasno emulzijo.
- Črni kruh s kvasno solno emulzijo.
- Ržen kruh z droži.
Oglejte si tudi ostale moje recepte za namaze, primerne za vse generacije.