Fižolov namaz
Print Friendly, PDF & Email

Fižol je najbolje zastopana stročnica v prehrani ljudi. Jaz obožujem namaz iz fižola, ker je nežno grenkega, slanega okusa, ki je hkrati tudi rahlo sladek in ga lahko namažemo na kruh za zajtrk, malico ali večerjo. Lahko ga spravimo v primerno velik kozarec za vlaganje in nesemo v službo za malico. Ta namaz je narejen iz zdravih sestavin in je tudi nasiten. Uporabimo lahko vse vrste fižola v zrnju, jaz sem uporabila turški fižol Emergo, nekateri ga imenujejo laški fižol ali pa pancar.

Fižolov namaz – pripomočki

  • lonec s pokrovko
  • cedilo
  • tehtnica
  • mešalnik
  • deska za rezanje
  • nož
  • žlica
  • skodelica

Fižolov namaz – sestavine

Za 4 osebe

  • 100 g  kuhanega fižola v zrnju
  • 50 g čebule
  • 20 g arašidovo maslo
  • 20 g orehov
  • 1 žlica tekočine od kuhanega fižola
  • 2 x 15 – 20 g topljenega sira v trikotniku
  • 1 jušna žlica drobnjaka
  • sol
  • poper po želji
  • rukola za dekoracijo

Fižolov namaz – priprava

Fižol pregledamo in preberemo in odstranimo smeti in poškodovane fižole. Operemo. Namočimo ga v hladni vodi preko noči, drugi dan zamenjamo vodo in skuhamo do mehkega v osoljeni vodi. Fižol za namaz ohladimo. Čas kuhanja je odvisen od sorte in starosti fižola.

Čebulo olupimo, narežemo in damo v mešalnik, dodamo hladen fižol, arašidovo maslo, na drobno sesekljane orehe, dodamo žlico tekočine od kuhanja fižola in vse sestavine zmešamo v gladko zmes.

Na koncu dodamo še topljen sirček v trikotniku in na drobno narezan svež drobnjak in posolimo, popopramo po okusu, še enkrat dobro premešamo in namaz iz fižola je narejen. Preložimo ga v servirno posodo.

Zraven priporočam domač svež kruh:

Dober tek vam želi Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 16 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor