Fižolov namaz
Fižol je najbolje zastopana stročnica v prehrani ljudi. Jaz obožujem namaz iz fižola, ker je nežno grenkega, slanega okusa, ki je hkrati tudi rahlo sladek in ga lahko namažemo na kruh za zajtrk, malico ali večerjo. Lahko ga spravimo v primerno velik kozarec za vlaganje in nesemo v službo za malico. Ta namaz je narejen iz zdravih sestavin in je tudi nasiten. Uporabimo lahko vse vrste fižola v zrnju, jaz sem uporabila turški fižol Emergo, nekateri ga imenujejo laški fižol ali pa pancar.
Fižolov namaz – pripomočki
- lonec s pokrovko
- cedilo
- tehtnica
- mešalnik
- deska za rezanje
- nož
- žlica
- skodelica
Fižolov namaz – sestavine
Za 4 osebe
- 100 g kuhanega fižola v zrnju
- 50 g čebule
- 20 g arašidovo maslo
- 20 g orehov
- 1 žlica tekočine od kuhanega fižola
- 2 x 15 – 20 g topljenega sira v trikotniku
- 1 jušna žlica drobnjaka
- sol
- poper po želji
- rukola za dekoracijo
Fižolov namaz – priprava
Fižol pregledamo in preberemo in odstranimo smeti in poškodovane fižole. Operemo. Namočimo ga v hladni vodi preko noči, drugi dan zamenjamo vodo in skuhamo do mehkega v osoljeni vodi. Fižol za namaz ohladimo. Čas kuhanja je odvisen od sorte in starosti fižola.
Čebulo olupimo, narežemo in damo v mešalnik, dodamo hladen fižol, arašidovo maslo, na drobno sesekljane orehe, dodamo žlico tekočine od kuhanja fižola in vse sestavine zmešamo v gladko zmes.
Na koncu dodamo še topljen sirček v trikotniku in na drobno narezan svež drobnjak in posolimo, popopramo po okusu, še enkrat dobro premešamo in namaz iz fižola je narejen. Preložimo ga v servirno posodo.
Zraven priporočam domač svež kruh:
- konopljin kruh,
- polnozrnati kruh,
- polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči,
- ajdov kruh z orehi,
- mlečni bel kruh.
Dober tek vam želi Lučka Glaser.